• Hitta fastighetsmäklare
  Hitta fastighetsmäklare

Tapetsera på målad vägg


Tapetsera på målad vägg

Skapa nya spännande vackra rum med tapetsering. Ett enkelt sätt att förnya sitt hem är att tapetsera på målad vägg

Tapetsera på målad vägg: Enkla steg för bästa resultat

Om du funderar på att tapetsera på målad vägg är det viktigt att överväga några saker först. Kan man tapetsera direkt på målad vägg? Svaret på den frågan är: det beror på. Faktorer som skick på väggen och vilken sorts färg som används påverkar om det är möjligt att tapetsera direkt eller om väggen behöver förberedas.

Att tapetsera själv kan kännas utmanande och du kanske undrar, ”Är det svårt att tapetsera själv?”. Med rätt verktyg, förberedelser och instruktioner kan du göra en professionell tapetseringsjobb hemma. Genom att vara noga i dina förberedelser och säkerställa att målade ytan är ren och jämn kan du förbättra chansen för att lyckas med ditt projekt.

Det är även viktigt att välja rätt tapet för just din målade vägg. Olika tapeter har olika egenskaper och kan variera i hur de fäster på en målad yta, så det är viktigt att du väljer en produkt som uppfyller dina specifika behov och förväntningar. När du genomfört förarbetet och valt rätt material är du redo att sätta igång med det spännande projektet att förändra ditt hem.

Vill du anlita en professionell tapetserare så är de flesta målerifirmorna rätt leverantör. I regel erbjuder alla målerifirmor även tapetsering utöver ordinarie måleritjänster. Läs om: ROT avdrag för tapetsering.

Förberedelser

Att tapetsera på en målad vägg kräver noggrann förberedelse för att uppnå bästa resultat. I denna del behandlar vi stegen du behöver följa för att förbereda väggen korrekt.

Bedöma underlaget

Först och främst är det viktigt att bedöma underlaget som ska tapetseras. Vilka väggar ska man tapetsera? Säkerställ att väggen är stabil, jämn och fri från fukt. Områden som är utsatta för mycket fukt, såsom badrum, kan kräva speciella förberedelser.

Borttagning av lister och gammal tapet

Måste man ta bort lister vid tapetsering? Det är rekommenderat att ta bort lister och andra hinder för att förenkla processen och garantera ett snyggt resultat. Hur får man bort tapet enklast? Använd en skrapa eller fuktig trasa för att försiktigt ta bort gammal tapet. Är det svårt att ta bort tapet? Det kan vara tidskrävande, men med tålamod och rätt verktyg blir det lättare.

Spackling och grundmålning

Hur noga måste man spackla innan tapetsering? För att säkerställa en jämn yta är det viktigt att spackla eventuella ojämnheter, hål och skarvar. Vilket spackel innan tapetsering? Använd ett lämpligt spackel som är anpassat för tapetsering och följ tillverkarens anvisningar.

Måste man spackla tapetskärvar? Det beror på tapeten och väggens skick, men det kan vara nödvändigt för att få en jämnare och mer professionell yta. Måste man ha tapetgrund? Att använda en tapetgrund kan bidra till ett bättre resultat och förenkla tapetseringsprocessen, så det rekommenderas.

Tapetsera på målad vägg

Tapetseringsprocessen

Val av tapet och lim

Först och främst behöver du välja rätt tapet och lim för ditt projekt. Om du är osäker kan du rådfråga butikspersonalen för att få rekommendationer för ditt specifika projekt. När det gäller limmet måste du tänka på hur mycket som behövs och om du bör förlimma innan tapetsering. Förlimning kan vara nödvändigt om du tapetserar på en målad vägg.

Tapetseringstekniker

Det finns några grundläggande tekniker du bör känna till när det kommer till tapetsering. Innan du börjar ska du planera var på väggen du börjar tapetsera, vilket kan vara i mitten av väggen eller i hörnet av rummet. Generellt sett är det bäst att tapetsera i lodräta banor från höger till vänster (om du är högerhänt) eller från vänster till höger (om du är vänsterhänt).

Att tapetsera i hörn kräver lite mer teknik, eftersom du behöver använda ett speciellt verktyg för att skära tapeten exakt och se till att tapeten sitter ordentligt fast i hörnet. Du kan också behöva använda en vanlig pensel för att jämna ut limmet i hörnen.

Tidsåtgång och torkning

Tapetsering kan vara en tidskrävande process, och hur lång tid det tar beror på rummets storlek och antalet rullar som krävs. Generellt sett kan det ta flera timmar att tapetsera ett rum. Efter att du har genomfört tapetseringen behöver tapeten tid att torka, vilket vanligtvis tar cirka 24-48 timmar. Det är dock viktigt att du kontrollerar tillverkarens instruktioner om exakt torktid för just din tapet.

 • Hur mycket lim vid tapetsering? Mängden lim beror på tapetens typ och väggens yta.
 • Måste man limma innan tapetsering? Förlimning kan vara nödvändigt om du tapetserar på en målad vägg eller om tapeten kräver det.
 • Var på väggen börjar man tapetsera? Du kan börja i mitten av väggen eller i hörnet av rummet.
 • Hur långt räcker en rulle tapet? En rulle tapet täcker vanligtvis 3-4 kvadratmeter.
 • Hur många timmar tar det att tapetsera? Det kan ta flera timmar att tapetsera ett rum, beroende på dess storlek och antalet rullar som krävs.
 • Hur lång tid tar det för en tapet att torka? Torktiden för tapet ligger vanligtvis mellan 24-48 timmar.
Tapetsera på målad vägg

Speciella fall och överväganden

Det finns flera speciella fall och överväganden att ta hänsyn till när det gäller tapetsering på olika ytor. Några av dessa fall inkluderar tapetsering direkt på spånskiva, vävtapet, limning av papperstapet, användning av renoveringstapet och mer. I det här avsnittet kommer vi att gå igenom dessa fall och hur du bör hantera dem för bästa resultat.

Tapetsering på spånskiva och vävtapet

Om du undrar ”Kan man tapetsera direkt på spånskiva?” eller ”Kan man tapetsera direkt på vävtapet?” är svaret att det är möjligt, men det kräver vissa förberedelser. För spånskiva bör du ta bort eventuell gammal tapet och grundmåla ytan för en jämnare yta. För vävtapet bör du säkerställa att väggen är slät och ren innan du påbörjar tapetseringsprocessen.

Limning av papperstapet direkt på väggen

”Kan man limma papperstapet direkt på väggen?” I vissa fall kan det fungera, men det är viktigt att väggen är slät och ren innan du applicerar limmet och de nya tapeterna. Det kan vara bra att grundmåla väggen ifall den har en stark färg eller om den är ojämn för att säkerställa en jämn yta för tapetsering.

Renoveringstapet på gammal tapet

För att sätta upp renoveringstapet direkt på gammal tapet är det viktigt att gammal tapet är slät och inte har några luftbubblor. I sådana fall kan du tapetsera renoveringstapeten direkt på den gamla tapeten, utan att spackla först. Om det däremot finns skador på den gamla tapeten bör du spackla för att åtgärda dessa innan du sätter upp renoveringstapeten. Se dock till att spacklets torrtid är över innan du påbörjar tapetsering med renoveringstapet.

Orsaker till dålig tapetfästning

Om du upplever problem med att tapeten inte fäster ordentligt på väggen finns det flera orsaker som kan vara skyldiga. Här är några möjliga anledningar:

 • Väggen är inte ren eller inte slät, vilket kan påverka tapetens fästning.
 • Tapetlimmet är inte av god kvalitet eller är för gammalt.
 • Kombinationen av tapet och lim är inte optimal.

För att säkerställa ett bra resultat är det viktigt att noga förbereda ytan och att använda högkvalitativa produkter för tapetseringsprojektet. Det är också viktigt att följa tillverkarens anvisningar för bästa resultat.

FAQ 7 vanlig frågor & svar

Kan man tapetsera direkt på en målad vägg?

Svar: Ja, men se till att väggen är ren, torr och jämn innan du påbörjar processen.

Vilken typ av tapet rekommenderas för målade väggar?

Välj en tapet av hög kvalitet och fuktresistent för bästa resultat.

Behöver man spackla väggen innan tapetsering?

Det är en bra idé att spackla eventuella ojämnheter och släta ut väggens yta innan tapetsering.

Hur förbereder man väggen innan tapetsering?

Se till att väggen är ren, torr och jämn. Du kan behöva tvätta, spackla och slipa väggen innan du påbörjar.

Vilken typ av tapetklister ska man använda?

Följ tapettillverkarens rekommendationer och använd ett klister som passar tapeten och underlaget.

Hur appliceras klistret på tapeten och väggen?

Följ tapettillverkarens anvisningar och applicera klistret jämnt på tapeten och/eller väggen.

Hur lång tid tar det för klistret att torka?

Torktiden varierar beroende på klister och omgivningstemperatur, men räkna med minst 24 timmar för bästa resultat.

Om du följer dessa råd och förbereder arbetet ordentligt, kommer din tapetsering på målad vägg att bli en framgång.

Avslutningsvis

Sammanfattning av viktigaste punkterna

För att tapetsera på en målad vägg bör du följa dessa steg:

 • Förbered väggen genom att rengöra, slipa och grundmåla om nödvändigt
 • Använd lim specifikt för tapetsering
 • Skär tapeten i korrekta längder och numrera dem
 • Låt tapeten vila efter att ha applicerat lim
 • Placera och justera tapeten på väggen
 • Glätta ut eventuella luftbubblor och rätta till kanterna

Uppmuntran till att våga tapetsera själv

Att tapetsera en målad vägg kan vara en givande och kreativ uppgift för dig. Med rätt verktyg, planering och noggrannhet kan du förvandla ditt utrymme och skapa en personlig och unik atmosfär. Det viktigaste är att inte ge upp om du stöter på utmaningar – med tålamod, övning och beslutsamhet kan du också bli en skicklig tapetserare!

Läs om Bostadsfrågor: Måla väggar och tak i samma färg

Läs om Bostadsfrågor: Måla om hemma

Läs om Bostadsfrågor: Renovera bostaden