• Hitta fastighetsmäklare
  Hitta fastighetsmäklare

Måla om hemma


Måla om hemma

I Sverige älskar vi heminredning. Att måla om hemma är en av de mest populär aktiviteterna.

Måla om hemma: Enkla tips till förnyelse av ditt hem

När du bestämmer dig för att måla om hemma kan det vara svårt att veta var du ska börja. Hemmafixaren står ofta inför en rad av val, från färgval till verktyg och tekniker. I denna artikel ger vi dig några konkreta tips och riktlinjer för att få din målningsprojekt att lyckas på bästa möjliga sätt.

För det första är det viktigt att välja rätt färg för ditt utrymme. Tänk på hur du använder ditt hem och vilken atmosfär du vill skapa. Beroende på om du fokuserar på vardagsrummet, sovrummet eller köket kan olika färger och kulörer vara mer lämpliga. För det andra bör du säkerställa att du är ordentligt förberedd innan du börjar måla. Det inkluderar att köpa rätt verktyg, förbereda ytan genom att täcka möbler och golv, samt att välja rätt tekniker för just ditt projekt.

Slutligen är det viktigaste att ha tålamod under målningsprocessen. Det kan vara frestande att skynda på och slarva, men en noggrann och välplanerad arbetsprocess ger bättre och mer hållbara resultat. Läs vidare för att utforska dessa tips i detalj och få ditt målningsprojekt på rätt väg.

Måla om hemma

Funderar du på att måla om hemmet och undrar vad det kan kosta och vad du bör tänka på? I denna sektion kommer vi att gå igenom några viktiga aspekter av att måla om hemma för att göra det enklare för dig att ta beslut.

Inledning

Måla om hemma kan vara ett effektivt sätt att förnya och förbättra utseendet på ditt hem, både inomhus och utomhus. Det är dock viktigt att förstå processen och veta vad du kan förvänta dig gällande kostnader och att anlita en målare.

Introduktion till ämnet målning och kostnader

När det gäller att måla om hemma finns det flera faktorer som kan påverka kostnaden, såsom omfattning, materialkostnader och arbetskostnader. Du bör också överväga om du vill anlita en professionell målare för att garantera bästa resultat.

För att uppskatta kostnaden, ta följande i beaktande:

 • Ytan du vill måla om
 • Typ av färg
 • Antal lager som behövs
 • Arbetskostnader (om du anlitar en målare)

Beskrivning av de vanligaste frågorna om kostnader för målning och att anlita en målare

När du funderar på att måla om hemma kan du stöta på flera frågor gällande kostnader och anlitande av en målare. Vi listar här de vanligaste frågorna:

 1. Hur mycket kostar färg och vilken typ ska jag välja?
 2. Är det värt att anlita en professionell målare?
 3. Hur lång tid tar det och hur påverkas min vardag?
 4. Vilka garantier erbjuds och hur kan jag försäkra mig om kvalitet på arbetet?

Även om vi inte kommer att gå igenom alla detaljer i denna korta sektion, berör vi några grundläggande aspekter som kan hjälpa dig att bättre förstå vad som krävs när du målar om hemma. Kom ihåg att varje projekt är unikt och att det alltid är bra att rådfråga en expert för att få en mer exakt uppskattning av kostnaderna och vad arbetet kommer att innebära för just ditt hem.

Vad kostar det att måla om?

Att måla om hemma kan variera i kostnad beroende på en rad olika faktorer. I den här delen kommer vi att gå igenom några av de viktigaste faktorerna som påverkar priset på målningsprojekt, vanliga prisintervall och hur du kan få en mer exakt uppskattning av kostnaderna.

Beskrivning av de faktorer som påverkar kostnaden för målning

Kostnaden för att måla om hemma beror på flera faktorer, såsom:

 • Ytor som ska målas
 • Målningsmetoder
 • Typ av färg och mängd som behövs
 • Arbetskraft och timpris för målaren

Det är också viktigt att ta hänsyn till eventuella förberedelser, såsom att täcka möbler och fixa sprickor och hål i väggar.

Vanliga prisintervall

Priset för ett målningsprojekt kan variera beroende på omfattningen av arbetet som behövs. Här är några vanliga prisintervall för olika typer av projekt:

Typ av ProjektPrisintervall
Måla om ett rum3 000 – 7 000 SEK
Måla om en lägenhet20 000 – 50 000 SEK+
Måla om ett hus35 000 – 100 000 SEK+

Observera att dessa belopp är ungefärliga och kan variera beroende på specifika omständigheter och val av färg och material.

Tips för att få en mer exakt uppskattning av kostnaderna

För att få en mer exakt uppskattning av kostnaden för ditt projekt kan du följa dessa tips:

 • Få flera offerter från olika målare
 • Var tydlig med vad du vill ha och vilka material som ska användas
 • Undersök målarens referenser och tidigare projekt
 • Var beredd att förhandla om priset

Genom att följa dessa tips kan du få en bättre bild av vad ditt målningsprojekt kommer att kosta och göra det lättare för dig att budgetera.

Hur mycket kostar en målare i timmen?

Att måla om hemma är ett projekt som kan förändra atmosfären i ditt hem och ge det ett fräscht, nytt utseende. I den här delen kommer vi att diskutera kostnaden för att anlita en målare per timme och vad som påverkar priset. Vi kommer också att gå igenom vanliga prisintervall och ge tips för att hitta en bra och pålitlig målare till ett rimligt pris.

Beskrivning av de faktorer som påverkar kostnaden för en målare

En rad faktorer kan påverka kostnaden för att anlita en målare per timme:

 • Geografiskt läge: Kostnaden för en målare kan variera beroende på var i Sverige du bor. Generellt sett brukar priser vara högre i storstäder jämfört med landsbygden.
 • Erfarenhet: Målarens erfarenhet och expertis kan också påverka timkostnaden. En mer erfaren målare kan ta ut ett högre pris men ofta leverera bättre resultat på kortare tid.
 • Materialkostnader: Materialkostnader som färg, penslar och annat utrustning kan påverka priset per timme.

Vanliga prisintervall för målare i olika delar av Sverige

Målarens priser kan variera kraftigt beroende på var i Sverige du bor, men här är några vanliga prisintervall:

RegionPris per timme
Stockholm350 – 550 SEK
Göteborg350 – 550 SEK
Malmö350 – 500 SEK
Landsbygden350 – 450 SEK

Tips för att hitta en bra och pålitlig målare till rimligt pris

För att hitta en målare som inte kostar en förmögenhet kan du följa dessa tips:

 • Be om rekommendationer från vänner och familj, de kan ha goda referenser för målare som de har anlitat tidigare.
 • Begär offerter från flera målare för att jämföra priser och se vilken som ger dig bäst värde för pengarna.
 • Kontrollera målarens referenser och tidigare arbete för att säkerställa att de har den erfarenhet och kvalitet du letar efter.
 • Förhandla om priset, ibland kan du få en rabatt om du anlitar målaren för ett större projekt eller om du hittar någon annan kund till dem.
Måla om hemma

Vad kostar det att få ett rum spacklat och målat?

Beskrivning av vad spackling är och varför det är nödvändigt inför målning

Spackling är en process där man fyller i ojämnheter, sprickor och hål i väggar och tak med hjälp av en speciell pasta. Detta görs för att skapa en jämn och slät yta att måla på, vilket ger ett snyggt och professionellt resultat. Spackling är nödvändigt för att förbereda underlaget och undvika att målarfärgen tränger in i ojämnheter, vilket kan leda till oönskade effekter och en ojämn yta.

Vanliga prisintervall för att spackla och måla ett rum

Priserna för att spackla och måla ett rum varierar beroende på flera faktorer, som storleken på rummet, mängden spackel som behövs och svårighetsgraden av arbetet. Ett allmänt prisintervall för att spackla och måla ett rum kan ligga mellan 5 000 – 15 000 kr, men detta är bara en uppskattning och det exakta priset kan variera beroende på dina specifika behov och omständigheter.

Storlek på rummetPrisintervall
10 m²5 000 – 8 000 kr
20 m²8 000 – 12 000 kr
30 m²12 000 – 15 000 kr

Tips för att spara pengar när man anlitar en målare

Om du vill spara pengar när du anlitar en målare finns det flera saker du kan göra för att minska kostnaderna Läs om: ROT avdraget.

 • Samla in flera offerter från olika målare och jämför dem noggrant. Detta hjälper dig att hitta den bästa kombinationen av pris och kvalitet.
 • Försök att planera arbetet under lågsäsong, när målare har mindre jobb och kan erbjuda lägre priser.
 • Om möjligt, förbered underlaget själv genom att fylla i hål och sprickor eller ta bort gammal tapet. Detta kan minska tiden målaren behöver för att spackla och måla rummet, vilket kan leda till lägre kostnader.

FAQ,s

I den här FAQ-sektionen kommer du att hitta information om vilka färgtyper som fungerar bäst för olika ytor, hur man förbereder ytan innan målning för att få bästa resultat, antal lager som krävs för att uppnå önskad kulör och hur du kan undvika vanliga misstag.

Dessutom kommer du att lära dig om hur man tar hand om penslar och rullar efter användning, vilka säkerhetsåtgärder som bör vidtas vid målning och hur man förhindrar att färg hamnar på oönskade ytor. Återigen, denna FAQ kommer att täcka alla viktiga punkter och hjälpa dig i ditt projekt att måla om hemma.

Vilken typ av färg ska jag använda?

Svar: Valet av färgtyp beror på ytan som ska målas och det önskade utseendet. För inomhusbruk är vattenbaserade färger (akryl- eller latexfärger) populära eftersom de är miljövänliga, luktfria och torkar snabbt. För utomhusbruk kan man använda både vattenbaserade och oljebaserade färger, beroende på materialet och väderförhållanden. Oljebaserade färger är mer slitstarka och motståndskraftiga mot väderförhållanden, men de kan avge stark lukt och är mindre miljövänliga.

Hur förbereder jag ytan innan målning?

Svar: Innan målning bör ytan rengöras noggrant för att avlägsna damm, smuts och fett. Eventuella hål eller sprickor ska fyllas med spackel och slipas jämnt med ytan. Om ytan tidigare har målats med en oljebaserad färg, kan det vara nödvändigt att använda en primer innan du målar med en vattenbaserad färg för bästa resultat.

Hur många lager färg behövs?

Svar: Antalet lager färg som behövs beror på färgens täckförmåga och den önskade finishen. Vanligtvis krävs minst två lager färg för att uppnå en jämn och hållbar yta. Mörkare färger kan kräva fler lager för att få en jämn täckning.

Vad är den rekommenderade torktiden mellan lagren?

Svar: Rekommenderad torktid mellan lagren varierar beroende på färgtyp och miljöförhållanden. För vattenbaserade färger är den genomsnittliga torktiden mellan 2-4 timmar, medan oljebaserade färger kan ta upp till 24 timmar att torka. Följ tillverkarens instruktioner för specifika torktidsrekommendationer.

Hur tar jag bäst hand om penslar och rullar efter användning?

Svar: För att rengöra penslar och rullar efter användning, skölj dem noggrant i vatten (för vattenbaserade färger) eller målartvätt/terpentin (för oljebaserade färger) tills vattnet eller lösningsmedlet löper klart. Torka penslarna med en trasa och förvara dem hängande eller liggande platt för att undvika att borsten förstörs.

Vilka säkerhetsåtgärder bör jag vidta?

Svar: När du målar hemma är det viktigt att säkerställa god ventilation för att minimera inandning av ångor. Använd skyddshandskar och glasögon för att skydda händer och ögon. Om du målar på högre höjder, använd en stabil stege eller arbetsplattform och ha någon som assisterar dig om möjligt. Se till att små barn och husdjur är på säkert avstånd från arbetsområdet, och förvara färg och lösningsmedel utom räckhåll för dem.

Hur förhindrar jag att färg hamnar på oönskade ytor?

Svar: För att skydda oönskade ytor från att bli målade, täck dem med maskeringstejp och plastfolie eller gamla tidningar. Se till att kanterna på maskeringstejpen är väl förseglade för att förhindra att färg sipprar in under den. Vid målning av golv eller mattor, använd en presenning eller plastfolie för att skydda dem från färgstänk. Använd en pensel eller en liten rulle för att måla nära kanter och hörn där det är större risk att färgen hamnar på oönskade ytor.

Summering av de viktigaste punkterna

För att göra det enkelt för dig att måla om hemma, kan du följa dessa grundläggande riktlinjer:

 • Planera din målning noggrant.
 • Välj rätt färg och material.
 • Förbered målningsytan ordentligt.
 • Applicera färgen på rätt sätt.
 • Ta hand om dina verktyg efter målningen och rengör korrekt.

Följ dessa enkla steg för att säkerställa att ditt målningsprojekt blir lyckat och att du uppnår ett professionellt resultat.

Avslutande tankar och uppmaning till läsaren

Att måla om hemma behöver inte vara en skrämmande uppgift, och med rätt förberedelser, material och tekniker kan du skapa en underbar atmosfär och förbättra estetiken i ditt hem. Investera tid och energi i att lära dig om målning, och du kommer att bli belönad med ett vackert och hållbart resultat.

Vi går igenom proceduren för att måla om hemma steg för steg.

Läs mer om Flyttfrågor: Flytthjälp

Läs mer om Bostadsfrågor: Hitta städfirma

Läs mer om Bostadsfrågor: Altantvätt