• Bostad
  Bostad
 • Bygg & Renovering
  Bygg & Renovering
 • Elektriker
  Elektriker
 • Flytt & Transport
  Flytt & Transport
 • Handyman
  Handyman
 • IT, Data & WiFi
  IT, Data & WiFi
 • Måleri & Tapet
  Måleri & Tapet
 • Rör, VVS
  Rör, VVS
 • Städ
  Städ

Trädgårdstjänster


Hitta trädgårdstjänster

Trädgårdstjänster: Allt du behöver veta för din trädgård

Vi älskar våra trädgårdar. Vi går igenom olika trädgårdstjänster som du bör överväga för att din trädgård ska bli exakt så fin som du önskar

Trädgårdstjänster är en viktig del av att skapa och underhålla en vacker och välskött trädgård. När du vill förbättra utseendet på din utomhusmiljö eller behöver hjälp med att sköta om växter och grönområden kan professionella trädgårdstjänster erbjuda den expertis och de resurser som krävs för att göra jobbet effektivt och korrekt.

Att anlita en trädgårdstjänst innebär att du får hjälp med allt från planering och design till beskärning, gödning och skötsel av växter och gräsmattor. Genom att använda sig av trädgårdstjänster kan du spara tid, energi och frustration samtidigt som du säkerställer att din trädgård är i toppskick och värd att visa upp för vänner och familj.

Om du är nyfiken på hur trädgårdstjänster kan vara till nytta för dig och din trädgård, är det värt att utforska de olika tjänster som finns tillgängliga och hur de kan anpassas efter dina specifika behov och önskemål. Kom ihåg att en välplanerad och underhållen trädgård kan öka fastighetens värde, skapa en härlig atmosfär för dig och dina gäster samt bidra till en bättre miljö för alla.

Pris för trädgårdstjänster per timme

När du anlitar trädgårdstjänster är det viktigt att veta vad de olika priserna för arbete per timme är och vilka faktorer som påverkar kostnaderna. Vi kommer att gå igenom genomsnittliga priser och faktorer som kan göra ditt projekt dyrare eller billigare.

Genomsnittliga priser för trädgårdsarbete

Genomsnittliga priser för trädgårdstjänster i Sverige varierar beroende på region, men priserna ligger generellt sett mellan 300 och 500 SEK per timme, exklusive moms. Här är en kort översikt över några vanliga arbetsuppgifter:

 • Gräsklippning: 300 – 400 SEK per timme
 • Träd- och buskbeskärning: 350 – 500 SEK per timme
 • Häcktrimning: 300 – 400 SEK per timme
 • Trädgårdsdesign: 400 – 600 SEK per timme

Kom ihåg att dessa priser endast är genomsnitt, och den faktiska kostnaden för ditt projekt kan variera beroende på flera faktorer.

Faktorer som påverkar kostnaderna

Flera faktorer påverkar priset för trädgårdstjänster, inklusive:

 • Region: Priser kan variera beroende på var du bor, med högre priser i storstadsområden och lägre priser på landsbygden.
 • Arbetets omfattning: Omfattande projekt med mycket arbete kan kosta mer än enklare jobb.
 • Personalens erfarenhet: Vissa trädgårdsföretag har mer erfarenhet och specialisering, vilket kan leda till högre priser för deras tjänster.

Det är också viktigt att be om flera olika offerter från trädgårdsföretag för att få en bättre uppfattning om prisnivåer och vad som ingår i deras arbete. Tänk på att vissa företag inkluderar moms i sitt pris, medan andra inte gör det. Kom även ihåg att du kan utnyttja rut-avdraget för vissa trädgårdstjänster, vilket kan sänka kostnaden för ditt projekt.

Trädgårdstjänster

Kostnad för trädgårdshjälp

Priset för trädgårdshjälp varierar beroende på vad du behöver hjälp med och vem du anlitar. Läs om: Trädgårdstjänster RUT avdrag.

Att anlita en professionell trädgårdsarbetare

När du anlitar en professionell t.ex en handyman som trädgårdsarbetare kan du förvänta dig att betala en högre kostnad jämfört med om du tar hjälp av vänner eller grannar. I Stockholm kan priset variera mellan 350 och 700 kr per timme eller mer. Rutavdraget kan hjälpa dig att sänka kostnaden för trädgårdshjälp.

Även om de professionella trädgårdsarbetarna kan vara dyrare, kan de erbjuda dig expertkunskap och erfarenhet inom trädgårdsskötsel. Dessutom kan de ge en mer komplett tjänst, till exempel genom att även ansvara för trädgårdsplanering och design.

Alternativ till professionell hjälp: grannar och familjemedlemmar

Att anlita grannar eller familjemedlemmar för att hjälpa dig med din trädgårdsskötsel är ett billigare alternativ. Det kan innebära utbyte av tjänster eller betalning av en lägre timkostnad jämfört med att anlita en professionell trädgårdsarbetare.

Det är viktigt att vara tydlig med vad du förväntar dig av din trädgårdshjälp och att avtala om när och hur arbetet ska utföras för att förhindra eventuella missförstånd eller konflikter.

Fördelar och nackdelar med olika typer av trädgårdshjälp

Resultatet av din trädgårdsskötsel beror på vem du anlitar och hur mycket du betalar för tjänsten.

 • Fördelar med att anlita en professionell trädgårdsarbetare: Expertkunskap och erfarenhet, komplett tjänsteutbud, ansvar för arbetet och ansvarsförsäkring som skyddar dig som kund.
 • Nackdelar med att anlita en professionell trädgårdsarbetare: Högre kostnad och eventuell väntetid för att få hjälp.
 • Fördelar med att ta hjälp av grannar eller familjemedlemmar: Lägre kostnad, bättre flexibilitet och möjlighet att byta tjänster.
 • Nackdelar med att ta hjälp av grannar eller familjemedlemmar: Begränsad kunskap och erfarenhet, ansvar och kvalitet kan variera.

Rutavdraget kan minska dina kostnader för att anlita trädgårdshjälp med 50% av arbetskostnaden, upp till ett maximalt belopp per person och år. För att kunna utnyttja rutavdraget måste tjänsten utföras av en godkänd anordnare, såsom en professionell trädgårdsfirma.

Priset för gräsklippning per kvadratmeter

Att förstå hur mycket det kostar att klippa gräs per kvadratmeter är viktigt för att kunna jämföra kostnader och avgöra om det är värt att anlita en tjänst eller göra det själv. Priset varierar beroende på flera faktorer, vilka vi kommer att undersöka nedan.

Faktorer som påverkar kostnaden för gräsklippning

Det finns flera faktorer som kan påverka priset för gräsklippning per kvadratmeter, några av dessa inkluderar:

 • Val av gräsklippare: En traditionell manuell gräsklippare är billigare att köpa och använda än en bensindriven eller eldriven variant. Det påverkar också både tiden och ansträngningen det tar att slutföra jobbet.
 • Storlek på gräsmattan: Större ytor tar längre tid att klippa, vilket kan öka kostnaden. Även om gräsklippning per kvadratmeter kanske inte ökar direkt med ytan, kan den totala tiden och kostnaden vara högre än förväntat.
 • Frekvensen för gräsklippning: Ju oftare du klipper gräset, desto mindre arbete krävs vid varje tillfälle, vilket kan påverka den totala kostnaden per kvadratmeter.

Jämförelse mellan att göra det själv och att anlita en Handyman

Att välja mellan att klippa gräsmattan själv eller att anlita en handyman beror på dina prioriteringar och omständigheter. Här är några faktorer att tänka på:

Göra det Själv Anlita en Handyman
Kan vara billigare på lång sikt om du redan har en gräsklippare. Kan vara mer kostnadseffektivt om du inte redan äger en gräsklippare eller om du värderar din tid högt.
Du har full kontroll över hur och när gräset klipps. En professionell tjänst kan erbjuda regelbunden och pålitlig service.
Det kan vara tidskrävande, särskilt om du har en stor gräsmatta. Du sparar tid och energi som kan användas på andra uppgifter.

Tänk på hur mycket tid och energi du är villig att lägga på gräsklippning och om priset för att anlita en tjänst väger upp besparingen av att göra det själv. Kom även ihåg att priset för gräsklippning per kvadratmeter varierar beroende på faktorer som gräsklippare, storlek på gräsmattan och hur ofta du klipper gräset. Det kan kräva att du väger fördelarna och nackdelarna för att fatta det bästa beslutet för din situation.

Kostnaden för färdiglagd gräsmatta per kvadratmeter

När du planerar att anlägga en ny gräsmatta är det viktigt att överväga vilka kostnader och arbetsinsatser som krävs. I denna del går vi igenom de olika faktorerna som påverkar kostnaden för att lägga en färdig gräsmatta per kvadratmeter.

Att välja rätt grässort

Det första steget är att välja rätt grässort för din trädgård. Det finns många olika sorter att välja mellan, och vissa av dem kan vara dyrare än andra. Ta hänsyn till faktorer såsom klimat, markförhållanden och hur mycket underhåll du är beredd att utföra. Ett tips är att kontakta en lokal trädgårdsexpert som kan ge dig råd om vilken grässort som passar bäst för dina specifika förhållanden.

Processen för att lägga en färdig gräsmatta

För att lägga en färdig gräsmatta måste du först förbereda marken genom att gräva, dränera och jämna ut ytan. Detta kan ta tid och resurser, men är nödvändigt för att säkerställa att gräset etablerar sig och växer väl. När marken är förberedd rullas gräsmattan ut och fogas ihop för att skapa en enhetlig yta. Efter att gräsmattan har lagts krävs det regelbundet underhåll såsom vattning, gödsling och klippning.

Kostnadsjämförelse mellan att så gräs och att lägga färdig gräsmatta

Att jämföra kostnaderna mellan att så gräs och att lägga en färdig gräsmatta kan ge dig en bättre uppfattning om vad som passar bäst för din trädgård. Här är några punkter att överväga:

 • Att så gräs är ofta billigare än att lägga en färdig gräsmatta, men det kan kräva mer arbete och tid innan gräset etablerar sig.
 • Färdig gräsmatta ger en omedelbar förvandling av din trädgård, men kan vara dyrare per kvadratmeter.
 • Att anlita en trädgårdsanläggningsfirma för att lägga en färdig gräsmatta kan innebära högre kostnader än att göra arbetet själv.

Ha i åtanke att kostnaderna för att anlägga en gräsmatta varierar beroende på flera faktorer, så det är rekommenderat att kontakta en lokal trädgårdstjänst för att få en uppskattning av kostnaderna för just din trädgård.

Avgift för att anlita en trädgårdsarkitekt

Du kanske funderar på att anlita en trädgårdsarkitekt för att förbättra din bostad eller skapa en ny trädgård. Här går vi igenom vilka kostnader du kan förvänta dig samt faktorer som kan påverka priset.

Skälen till att överväga en trädgårdsarkitekt

Anlita en trädgårdsarkitekt kan vara en smart investering för att öka din bostads värde och göra din trädgård mer funktionell och estetiskt tilltalande. En erfaren trädgårdsdesigner kommer att ta hänsyn till din stil, dina behov och din omgivning för att skapa en personlig utomhusmiljö som återspeglar dig och dina intressen.

Prisstrukturen för trädgårdsdesigners

Priserna för trädgårdsdesign varierar beroende på projektets omfattning, designerens erfarenhet och regionen du bor i. Här är några vanliga prissättare att se upp för:

 • Konsultationsavgift: Ofta en timavgift för ett möte där trädgårdsdesignern besöker din tomt för att bedöma området och diskutera dina behov och mål.
 • Designavgift: En fast eller timbaserad avgift för en detaljerad trädgårdsplan, inklusive växtförslag, material och konstruktionselement.
 • Timbaserad avgift: En trädgårdsdesigner kan debitera en timavgift för projektgenomförande, tillsyn, materialinköp och andra arbetskostnader.

Kontakta flera trädgårdsdesigners för att få en uppskattning av vad de skulle debitera för ditt projekt och jämföra deras avgifter för att hitta en designer som erbjuder rimliga priser.

Att hitta en trädgårdsdesigner som passar dina behov och budget

För att hitta en trädgårdsdesigner som passar dina behov och din budget kan du prova följande:

 • Fråga vänner och bekanta om rekommendationer och erfarenheter av trädgårdsdesigners.
 • Använda Google och andra sökmotorer för att hitta trädgårdsdesigners i ditt område och läsa omdömen från tidigare kunder.
 • Kontrollera designers webbplatser och portföljer för att få en känsla av deras stil och erfarenhet.
 • Be om referenser och kontakta dem för att få en bild av hur deras samarbete med designern har varit.

Genom att noggrant överväga dina behov och jämföra priser och erfarenheter från olika trädgårdsdesigners, kan du minimera risken för att anlita någon som inte passar dina behov eller budget.

Pris för trädgårdsplanering och ritningar

Att planera och designa din trädgård kan vara en utmanande uppgift. Därför kan det vara en bra idé att anlita en trädgårdsplanerare för att få professionell hjälp och rådgivning. I denna sektion diskuterar vi priserna för trädgårdsplanering och ritningar samt processen och fördelarna med att anlita en professionell.

Processen för att skapa trädgårdsplaner och ritningar

Första steget i processen är att konsultera en trädgårdsplanerare för att diskutera dina visioner och behov. Under konsultationen kommer planeraren att ge råd och förslag på hur du kan förbättra din trädgård. Efter detta skapas en grundläggande skiss eller ritning som inkluderar växtval, gångvägar och andra element såsom trädgårdsmöbler.

När en överenskommelse om design och planering uppnåtts, kommer trädgårdsplaneraren att skapa en mer detaljerad ritning och eventuellt en 3D-modell. Dessa kommer att hjälpa dig att visualisera slutresultatet och ge dig en bättre uppfattning om kostnaderna för material och arbete.

Kostnader och fördelar med att anlita en trädgårdsarkitekt

Priserna för trädgårdsplanering och ritningar varierar beroende på omfattningen av projektet och erfarenheten hos den anlitade planeraren. Generellt sett kan priserna ligga mellan 1 000 och 10 000 kronor. Det är viktigt att be om offerter från flera olika planerare för att jämföra priser och erfarenhet.

Anlita en professionell trädgårdsarkitekt för ditt projekt kommer med flera fördelar:

 • Professionell rådgivning och expertkunskap om växtval och designelement
 • En skräddarsydd trädgårdsdesign som passar dina specifika behov och önskemål
 • Överlägsen kvalitet och detaljer på ritningar och planer

Att satsa på professionell hjälp för trädgårdsplanering och ritningar är en investering i din trädgårds framtid. Genom att anlita en kunnig trädgårdsarkitekt kan du minska risken för dyra misstag och säkerställa att du får en trädgård som är både vacker och funktionell.

Kostnad för att anlägga trädgård eller tomt

Att anlägga en trädgård eller tomt kan vara en betydande investering, och det är viktigt att förstå alla de faktorer som påverkar kostnaden. I den här delen av artikeln kommer vi att gå igenom några av de viktigaste aspekterna att ta hänsyn till när du planerar och budgeterar för ditt trädgårdsprojekt.

Planering och förberedelser inför anläggning av trädgård

Grundläggande planering och förberedelser är avgörande för att ditt trädgårdsprojekt ska bli framgångsrikt och för att hålla nere kostnaderna. Börja med att göra en noggrann bedömning av dina behov och önskemål, samt av de lokala förutsättningarna såsom marktyp, väder och växtzon. Du kan överväga att anlita en trädgårdsarkitekt eller landskapsarkitekt för att hjälpa dig med planeringen. Kostnaden för professionell hjälp varierar beroende på erfarenhet och omfattningen av ditt projekt, men det kan vara en god investering för att undvika kostsamma misstag.

Materialkostnader och arbetskostnader

Det finns flera material och arbetskostnader att beakta när du budgeterar för ditt trädgårdsanläggningsprojekt. Några exempel på materialkostnader är:

 • Träd, buskar och växter för att skapa rabatter och grönområden
 • Marksten eller betongplattor för plattsättning av gångar och uteplatser
 • Stenmaterial för att bygga stödmurar och terrasseringar

Arbetskostnaderna inkluderar bland annat:

 • Timkostnader för trädgårds- och markarbeten
 • Priser för trädfällning, beskärning och andra trädbehandlingar (om nödvändigt)
 • Kostnader för grävmaskiner och andra maskiner som kan behövas under projektet

Tips för att hålla nere kostnaderna vid anläggning av trädgård

Det finns flera sätt att hålla nere kostnaderna för ett trädgårdsanläggningsprojekt. Här är några tips:

 • Var noga med att jämföra priser och kvalitet på material och tjänster mellan olika leverantörer
 • Planera noggrant för att minimera materialspill och behovet av efterjusteringar i projektet
 • Samarbeta med grannar om inköp av material och maskinhyra, för att dela på kostnaderna
 • Utför så mycket arbete som möjligt själv, men var medveten om dina begränsningar och var inte rädd för att anlita proffs när det behövs

Trädgårdsmästarens avgifter

Att anlita en trädgårdsmästare kan vara en utmärkt investering för att hålla din trädgård i toppskick. I denna sektion kommer vi att gå igenom vilka tjänster som kan erbjudas, kostnaderna för att anlita en trädgårdsmästare samt när det är värt att göra det.

Tjänster som erbjuds av trädgårdsmästare

Trädgårdsmästare och trädgårdsskötare erbjuder en mängd olika tjänster som täcker allt ifrån plantering och häckklippning till trädbeskärning och trädvård. Här är några av de vanligaste tjänsterna som trädgårdsmästare erbjuder:

 • Trädgårdsskötsel
 • Plantering
 • Häckklippning
 • Trädbeskärning och trädvård
 • Gångar och hardscape
 • Regelbunden trädgårdsskötsel

Kostnaderna för att Anlita en Trädgårdsmästare

Kostnaden för att anlita en trädgårdsmästare kan variera beroende på vilka tjänster du behöver, hur stort ditt område är samt din geografiska plats. I genomsnitt kan du förvänta dig att betala mellan 200 och 500 kronor per timme för en trädgårdsmästares tjänster.

Det är viktigt att du ber om en offert innan arbetet påbörjas, för att få en uppfattning om de totala kostnaderna. Kom ihåg att vissa trädgårdsmästare också kan erbjuda paketlösningar för regelbunden trädgårdsskötsel, vilket kan vara mer kostnadseffektivt än att anlita dem för enstaka uppdrag.

När det är värt att anlita en trädgårdsmästare

Det finns flera situationer där det kan vara värt att anlita en trädgårdsmästare. Här är några exempel:

 • Du har inte tid eller kunskap för att sköta om din trädgård på egen hand
 • Du behöver hjälp med att beskära träd och buskar
 • Du vill få hjälp med att plantera nya växter eller förbättra trädgårdens utseende
 • Du behöver hjälp med att installera gångar, hardscape eller andra landskapselement

Om du känner att någon av dessa situationer gäller för dig, kan det vara en bra idé att överväga att anlita en professionell trädgårdsmästare för att säkerställa att din trädgård får den omsorg och uppmärksamhet den förtjänar.

FAQ

Vi förstår att du kan ha många frågor om trädgårdstjänster. Här är svaren på sju vanliga frågor som kan hjälpa dig att få en bättre förståelse för vad dessa tjänster innebär för dig och din trädgård:

1. Vilka tjänster ingår vanligtvis i trädgårdstjänster?

Svar: Trädgårdstjänster kan inkludera plantering, beskärning, ogräsbekämpning, skadedjurskontroll, gräsklippning och mycket mer. Det är viktigt att titta närmare på vad varje företag erbjuder så att du kan hitta det bästa alternativet för din trädgård.

2. Hur ofta bör jag anlita trädgårdstjänster?

Svar: Det beror på dina behov och din trädgårds storlek. Små trädgårdar kan behöva mindre underhåll, medan större trädgårdar kan kräva mer tid och ansträngning. Du kan diskutera dina behov med en trädgårdsmästare för att hitta den bästa lösningen för dig.

3. Är det dyrt att anlita trädgårdstjänster?

Svar: Kostnaden för trädgårdstjänster kan variera beroende på vilka tjänster du behöver och hur ofta du behöver dem. Det är en bra idé att be om prisuppgifter från flera företag och jämföra dem innan du fattar ett beslut.

4. Behöver jag vara hemma när trädgårdstjänster utförs?

Svar: Det beror på dina personliga preferenser och arrangemang med trädgårdsmästaren. Vissa kunder föredrar att vara närvarande medan andra inte har något emot att lämna dem att arbeta på egen hand. Kommunicera dina önskemål med trädgårdsmästaren för att hitta en lösning som fungerar för båda parter.

5. Kan jag få en skriftlig offert och kontrakt från Handyman?

Svar: Ja, de flesta seriösa firmor som har Handyman tjänster erbjuder skriftliga offerter och kontrakt. Det är viktigt att noga läsa igenom dessa handlingar för att förstå alla villkor och skydda dig själv och din trädgård.

6. Är trädgårdstjänster miljövänliga?

Svar: Många trädgårdsföretag fokuserar på att erbjuda miljövänliga tjänster, såsom användning av ekologiska produkter och metoder för att minimera negativa effekter på miljön. För att säkerställa att du väljer en miljövänlig tjänst, fråga företaget om deras arbetsmetoder och produkter som de använder.

7. Hur kan jag hitta rätt företag för mina trädgårdstjänster?

Svar: För att hitta rätt företag för dina trädgårdstjänster, rekommenderas det att be om rekommendationer från vänner och familj, läsa kundrecensioner online och jämföra priser och tjänster från olika företag. Gör en noggrann undersökning innan du fattar beslutet för att säkerställa att du får bästa möjliga kvalitet och värde för dina trädgårdstjänster

Sammanfattning av trädgårdsarbete och kostnader

Att anlita trädgårdstjänster för att förbättra din trädgård är en investering som kan ge dig stor nöjdhet och värde till din fastighet. Kostnaderna för trädgårdsarbete varierar beroende på omfattningen av ditt projekt, men genom att planera noga och göra en noggrann budget förutsättningar för att få ut det mesta av dina investeringar ökas.

En viktig del i trädgårdsprojektet är vattning. Genom att välja rätt bevattningsmetod och korrekt utrustning kan du optimera vattnets användning och samtidigt bevara din trädgårds hälsa och skönhet.

Vikten av att göra en noggrann budget och planering för att få ut det mesta av ditt trädgårdsprojekt

Att göra en noggrann budget och planering för ditt trädgårdsprojekt är nyckeln för att undvika oväntade kostnader och för att försäkra att resultatet blir som du förväntar dig. Börja med att kartlägga dina önskemål, behov och prioriteringar. Ta hänsyn till befintliga faktorer som träd, växter och byggnader på din fastighet, och överväg hur de kan integreras i din nya design.

Följande är några aspekter att tänka på när du planerar ditt trädgårdsprojekt:

 • Trädgårdens storlek och utformning
 • Val av växter och deras placering
 • Utebelysning och bevattningsbehov
 • Hållbara lösningar och underhåll

Att ha en tydlig och genomtänkt plan kommer även göra det enklare att kommunicera dina behov och önskemål till din trädgårdsleverantör och förhindrar missförstånd under projektets gång.

Läs mer om Flyttfrågor: Hyra ut en del av bostaden

Läs mer om Bostadsfrågor: Måla om hemma

Läs mer om Bostadsfrågor: Altantvätt