• Bostad
  Bostad
 • Bygg & Renovering
  Bygg & Renovering
 • Elektriker
  Elektriker
 • Flytt & Transport
  Flytt & Transport
 • Handyman
  Handyman
 • IT, Data & WiFi
  IT, Data & WiFi
 • Måleri & Tapet
  Måleri & Tapet
 • Rör, VVS
  Rör, VVS
 • Städ
  Städ

Flytthjälp


Flytthjälp

Planera flytten, en omvälvande process. Hitta flyttfirma inte alltid det enklaste.

Var börjar man, vilken flytthjälp är bäst och vilka är metoderna för att flytten ska bli så smidig och effektivt som möjligt?

I den här artikeln går vi igenom olika metoder för hur du ska packa dina saker i och hur du ska tänka när det kommer till flytthjälp. Att packa en flyttkartong är inte samma sak som att packa en resväska. För att skapa effektivitet och göra hela flytten lite enklare och smidigare kan det vara bra att försöka hålla en linje det kommer underlätta otroligt mycket när du ska packa upp alla saker i din nya bostad.

Anlita flytthjälp

Hur man hittar den bästa flyttfirman

Att hitta bra flytthjälp för sin flytt kan vara en utmaning, särskilt om du inte har erfarenhet av att anlita en sådan firma tidigare. Men med rätt information och verktyg kan du enkelt hitta en firma som kan hjälpa dig att flytta dina tillhörigheter säkert och smidigt.

En av de viktigaste faktorerna att tänka på när du söker efter en flyttfirma är att hitta en firma som är erfaren och pålitlig. Du vill vara säker på att dina tillhörigheter hanteras med omsorg och att de kommer fram till din nya bostad säkert och i god tid. Se till att välja en firma som har ett gott rykte och som har erfarenhet av att hantera liknande flyttar.

Flyttfirmor Priser

En annan viktig faktor att överväga är priset. Flyttfirmor kan ta ut olika priser beroende på omfattningen av flytten, de tjänster som ingår, tidpunkten för flytten och försäkringar. När det gäller budgetvänliga alternativ kan det vara värt att leta efter flyttfirmor som erbjuder olika paketpriser som kan inkludera olika tjänster. Att välja ett paketpris kan ofta vara mer kostnadseffektivt än att betala för varje tjänst separat. Se alltid till att du får en detaljerad offert innan du väljer flyttfirma.

Priser i Sverige för genomsnittsflytt vanlig bohagsflytt mellan två adresser

Absolut, här är en tabell som visar genomsnittliga priser för olika tjänster relaterade till en flytt av bohag i Sverige, inklusive avstånd och priser:

TjänstAvståndPris
Flyttbil med förarePer timme500-700 kr
FlyttkartongerPer styck20-30 kr
PackhjälpPer timme300-400 kr
BärhjälpPer timme300-400 kr
TransportförsäkringPer flytt1000-1500 kr

Notera att avståndet för flyttbil med förare kan variera beroende på hur långt du behöver köra. Priset per timme för flyttbilen inkluderar normalt inte bränsle- eller milersättning, så du bör räkna med att dessa kostnader tillkommer.

Det är också viktigt att komma ihåg att dessa priser bara är en uppskattning och kan variera beroende på vilken stad eller region du befinner dig i, samt beroende på vilken flyttfirma du väljer. Det är alltid en bra idé att begära en offert från olika företag för att se vilket som kan ge dig den bästa tjänsten till det mest konkurrenskraftiga priset.

Tilläggstjänster

Det kan också vara bra att ta reda på om flyttfirman erbjuder olika förpackningstjänster för flytt. Att välja rätt förpackningsmaterial kan hjälpa till att säkerställa att dina tillhörigheter transporteras säkert och att de inte skadas under flytten. Flyttfirman kan ge råd om vilket förpackningsmaterial som är bäst lämpat för dina tillhörigheter. Detta kan inkludera packning, demontering och montering av möbler, transport och montering av möbler på din nya plats, och flyttstädning.

Flyttstädning genomsnittspriser

 • Mindre bostad, upp till 50 kvadratmeter: cirka 1500-2500 kronor
 • Medelstor bostad, 50-100 kvadratmeter: cirka 2500-3500 kronor
 • Större bostad, över 100 kvadratmeter: cirka 3500-5000 kronor

Vid en långdistansflytt kan det också vara viktigt att tänka på eventuella förvaringstjänster för flytt. Om du inte kan flytta alla dina tillhörigheter direkt till din nya bostad kan det vara värt att överväga att förvara dem tillfälligt på ett säkert och tryggt sätt.

Genomsnittspriser för magasinering och förvaring

 • Mindre förvaringsutrymme, upp till 5 kvm: cirka 500-1000 kronor per månad
 • Medelstort förvaringsutrymme, 5-10 kvm: cirka 1000-1500 kronor per månad
 • Större förvaringsutrymme, över 10 kvm: cirka 1500-3000 kronor per månad

Notera att priserna kan variera beroende på var i landet du befinner dig och vilket företag du väljer. Vissa företag kan också erbjuda flexibla priser beroende på hur länge du vill hyra förvaringsutrymmet och vilken typ av bohag du vill förvara. Det kan därför vara en bra idé att kontakta olika företag för att få en mer exakt uppskattning av kostnaderna för din specifika förvaringsbehov.

Försäkringar är också en viktig faktor att tänka på när du väljer en flyttfirma. Se till att välja en firma som erbjuder försäkringar som kan skydda dina tillhörigheter under flytten. Flyttfirmor brukar erbjuda olika försäkringar som ska skydda dina tillhörigheter under flytten. En grundläggande försäkring ingår ofta i priset men det kan vara en god idé att köpa tilläggsförsäkringar för att öka skyddet.

Gör RUT avdrag för din flytt. Läs mer på: SKV

Flyttplanering

Planeringsschema för en flytt från Stockholm till Göteborg för en familj på fem personer:

MomentTidsåtgång
Packning2 dagar
Demontering av möbler1 dag
Lastning av möbler och lådor1 dag
Transport1 dag
Lossning1 dag
Montering av möbler1 dag
Flyttstädning1 dag
Flytthjälp

Underlätta flytten här är lista med momenten

Sortera dina tillhörigheter och gör en lista över vad som ska packas.

Skaffa tillräckligt med flyttkartonger, tejprullar och märkningsmaterial.

Börja packa med saker som du inte behöver omedelbart, till exempel säsongsbetonade kläder, böcker och dekorationer.

Använd en metod för att packa liknande saker tillsammans, till exempel alla köksredskap i en kartong eller alla böcker i en annan.

Fyll kartongerna tills de är fulla, men se till att inte överbelasta dem för mycket för att undvika skador på kartongerna eller skador på innehållet.

Märk varje kartong med en beskrivning av vad som finns inuti och i vilket rum kartongen ska placeras i din nya bostad.

När en kartong är full, tejpa den ordentligt och stapla den med botten uppåt.

Räkna ut behovet

För att uppskatta antalet flyttkartonger och den ungefärliga vikten kan du ta följande steg:

Uppskatta mängden tillhörigheter du behöver packa och använda genomsnittliga kartongstorlekar för att bestämma antalet flyttkartonger som behövs.

En genomsnittlig flyttkartong rymmer vanligtvis 35-40 liter och väger mellan 10-20 kg beroende på innehållet.

Om du uppskattar att du behöver 20-25 kartonger, kan den ungefärliga vikten vara mellan 200-500 kg.

Det är viktigt att fördela vikten jämnt mellan kartongerna för att undvika överbelastning eller skador.

Fylla flyttkartongen här är metoden

För att fylla flyttkartongerna på kortast möjliga tid kan du använda följande metod:

Använd en stor arbetsyta som en matsal eller ett vardagsrumsgolv för att lägga ut dina tillhörigheter och kartonger.

Packa liknande saker tillsammans till exempel alla köksredskap i en kartong eller alla böcker i en annan.

Ha förpackningsmaterial till hands för att du inte behöver avbryta för att hämta mer material.

Packa fullt i varje kartong för att minimera antalet kartonger som behöver packas.

Jobba tidseffektivt rulla kläder istället för att vika dem för att spara tid.

Märk dina flyttkartonger. Använd färgetiketter. Tydligt märka kartonger underlättar vid uppackningen.

FAQ

Vad packa först flytt?

När man packar för flytten är det bra att börja med saker som man använder minst, såsom säsongsbetonade kläder och föremål som står i förråd eller källare. Man kan också börja med att packa saker som man inte behöver dagligen, som exempelvis böcker och dekorationer.

Är det jobbigt att flytta?

Svar: Flyttprocessen kan vara både fysiskt och emotionellt krävande. Det kan ta tid och energi att packa och organisera saker, och det kan också vara svårt att lämna en plats där man har bott under en längre tid. Dock kan man göra flytten lättare genom att planera i förväg och be om hjälp från vänner och familj.

När ska man börja flyttstäda?

Svar: Man bör börja flyttstäda så snart som möjligt för att inte stressa upp sig i slutet av flytten. Det är bra att börja med att ta bort smuts och damm från ytor som inte används dagligen, och sedan fortsätta med rum för rum.

Hur många kubik vid flytt?

Svar: Antalet kubikmeter som behövs vid en flytt beror på mängden av bohaget. Generellt sett behöver man mellan 10-30 kubikmeter för en mindre lägenhet och upp till 100 kubikmeter för ett större hus

Hur packar man knivar vid flytt?

Svar: Knivar bör packas separat och skyddas för att undvika skador och olyckor. En bra metod är att använda en knivslida eller en skyddande hylsa av kartong eller plast.

Hur packar man glas och porslin vid flytt?

Svar: Glas och porslin bör packas separat och skyddas med bubbelplast eller tidningspapper. De bör också packas tätt för att undvika skador under transporten

Hur skydda möbler vid flytt?

Svar: Möbler bör skyddas med täcken eller plast för att undvika skador och repor under transporten. Det är också viktigt att säkra dem ordentligt i transportfordonet.

Måste man eftersända posten vid flytt?

Svar: Ja, det är viktigt att eftersända posten för att inte missa viktig post och dokument. Det går att göra en eftersändning hos Postnord, och det kostar mellan 200-300 kronor per månad beroende på hur länge man önskar eftersändning.

Vad ska jag anmäla vid flytt?

Svar: Vid en flytt är det viktigt att anmäla adressändring till Skatteverket och till ens bank, försäkringsbolag och andra viktiga instanser. Det är också bra att meddela vänner och familj om den nya adressen.

Hur många Flyttdagar har man rätt till?

Svar: Man har normalt rätt till två flyttdagar enligt kollektivavtal för privatanställda. Detta innebär att man har rätt att vara ledig två dagar med lön för att genomföra flytten.

Hur länge kan man vara hemma när anhörig gått bort?

Svar: Vid anhörigs bortgång har man rätt till ledighet från arbetet för att ordna med begravning och andra praktiska frågor. Antalet dagar beror på ens relation till den avlidna och varierar från arbetsplats till arbetsplats.

Vart betalar man skatt när man flyttar?

Svar: När man flyttar inom Sverige betalar man skatt till den kommun där man är folkbokförd. Om man flyttar utomlands kan man fortfarande vara skyldig att betala skatt i Sverige beroende på ens situation.

Hur många gånger flyttar man i livet?

Svar: Antalet gånger som man flyttar i livet kan variera stort beroende på ens personliga omständigheter. Enligt statistik från SCB flyttar svenskar i genomsnitt cirka sex gånger under sin livstid, men det kan variera mycket från person till person

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det viktigt att ta hänsyn till olika faktorer när du väljer en flyttfirma. Genom att planera i förväg och göra noggrann research kan du hitta en pålitlig och erfaren flyttfirma som kan hjälpa dig att flytta dina tillhörigheter säkert och smidigt.

 

Läs mer om Bostadsfrågor: Hitta fastighetsmäklare

Läs mer om Bostadsfrågor: Hitta städfirma

Läs mer om Bostadsfrågor: Hitta bästa elfirman