• Hitta fastighetsmäklare
    Hitta fastighetsmäklare

Flytta


Flytta

Vi går igenom flyttproceduren steg för steg

Flytta gör vi i Sverige i snitt 6 gånger under vårt livstid. Att hitta rätt flyttfirma är inte alltid det enklaste och hur ska vi tänka för att flytten ska bli så problemfri och effektivt som möjligt?

Vilken flyttfirma är bäst?

Det finns ingen universellt bästa flyttfirma, eftersom det beror på individuella behov och önskemål. För att hitta den bästa flyttfirman bör man undersöka flera olika alternativ, jämföra priser och läsa recensioner från tidigare kunder.

Vad kostar det att flytta?

Det är som att fråga hur långt är ett snöre. Men här är en tabell med en generell uppskattning av timpriser för flyttfirmor i Sverige baserat på informationen från 2021.

TjänstLågsäsong (SEK/tim)Högsäsong (SEK/tim)
Grundpris (2 arbetare + lastbil)500-800600-1000
Extra flyttarbetare150-300150-300
Emballage och packning200-400200-400
Montering/demontering av möbler200-400200-400
Vad ingår i flyttfirma?

Vad som ingår i en flyttfirma kan variera beroende på vilket paket man väljer. Generellt sett brukar följande tjänster ingå: packning av bohaget, transport till nya bostaden, uppackning av bohaget samt montering och demontering av möbler. Det går också att anpassa flyttpaketet efter individuella behov.

Hur långt innan ska man boka flyttfirma?

Det är bra att boka flyttfirman i god tid, minst två månader innan flytten, för att vara säker på att man får en ledig tid. Detta gäller särskilt om man flyttar under högsäsong, vilket brukar vara mellan maj och september.

Flytta
När flyttar de flesta?

Här är en tabell som visar högsäsong, mellansäsong och lågsäsong för flyttfirmor i Sverige:

MånadSäsong
JanuariLågsäsong
FebruariLågsäsong
MarsMellansäsong
AprilMellansäsong
MajHögsäsong
JuniHögsäsong
JuliHögsäsong
AugustiHögsäsong
SeptemberMellansäsong
OktoberMellansäsong
NovemberLågsäsong
DecemberLågsäsong

Observera att dessa säsonger är generella och kan variera mellan olika regioner och år beroende på faktorer som väder, helgdagar och lokala omständigheter.

Vad ska jag tänka på när jag flyttar?

När man anlitar en flyttfirma är det viktigt att undersöka flera olika alternativ och jämföra priser. Man bör också läsa recensioner från tidigare kunder för att få en uppfattning om firman. Dessutom är det bra att tydligt kommunicera sina önskemål och behov för att säkerställa en smidig flyttprocess.

Måste man städa när man flyttar?

Ja, man måste städa när man flyttar för att lämna bostaden i gott skick till nästa hyresgäst eller köpare. Om man anlitar en flyttfirma kan man också boka flyttstädning som en del av flyttpaketet.

Kan man få hjälp att flytta?

Ja, det finns flera alternativ för att få hjälp med flytten. Man kan anlita en flyttfirma som tar hand om allt, eller så kan man flytta själv och be vänner eller familj om hjälp. Det finns också organisationer och föreningar som erbjuder hjälp till exempelvis äldre personer.

Vi jämför 7 flyttfirmor och deras erbjudande

Vi har titta närmre på 7 slumpmässigt utvalda flyttfirmor. 3 av10 som kom upp i sökningen på första sidan var ej kontaktbara på den information som visades. Vi har surfat in på dessa kontaktbara 7 flyttfirmors hemsidor. Det vi har fokuserat på är hemsidans standard och flyttfirmornas generella erbjudande samt detaljer som skiljer flyttfirmorna från varandra.

Undersökningen är helt spontan totalt ovetenskaplig och bygger på ett enda sökord ”Flyttfirma”. Vi valde bort betalda annonser för att endast fokusera på organiska resultat. Tanken var att man ska lita på ”första intrycket”. Vad är det man möts av vilka är signalerna och hur övertygande känns dem som flyttfirmor rent spontant.

Ekofox.se

Enkel hemsida inga krusiduller ser ut att vara en seriös aktör. Fokus på hushållsflytt. Enkel tydlig sida. 495 kr/ tim inkl två gubbar. Komplett erbjuder allt man behöver eller kan önska sig som flytt städ samt alla övriga städtjänster.

Stadsbuden.se

Hemsidan ger intryck av att man som företag varit med länge. Look and feel är Rutinerad Professionell flyttfirma. Mycket bra information. Som råd och tips för hur man genomför en flytt. Annonserar inga priser. Pris får man endast på förfrågan.

Flyttgubbarna.se

Modern hemsida. Enkel överskådlig. Komplett flyttfirma med alla sedvanliga kringtjänster som packhjälp, flyttstäd, tunga lyft o.s.v. Bra med information som allmänna frågor runt hur man jobbar. Chattbot funktion. Erbjuder offert inom en timme, om man fyller formulär.

Flyttkungen.se

Superslimmad hemsida ett ark. Knapphändigt med info. Look and feel ger en extremt amatörmässig känsla. Känns som ett företag som kanske vet vad de gör men dåliga är på att kommunicera. Pris ger man endast på offertförfrågan Helhetsintrycket är tämligen icke ambitiös och utdaterat.

Alfa flytt och städ

Mycket enkel hemsida. Inte så mycket info om något speciellt. Intrycket är extremt amatörmässigt icke professionellt. Man kanske är jättebra på flytt och städ som erbjuds. Men det är inget som framgår. Look and feel är dock seriöst och i en vänlig ton. Saknas info om detaljer och hur man jobbar o.s.v. Priser ges endast på förfrågan.

Flyttfabriken.se

Bra hemsida rakt på sak. Professionellt intryck, trygg tydlig info om priser och villkor. Inte så mycket övrig info som t.ex. tips och råd. Hemsidan gör att man får känslan av att flyttfabriken är en komplett seriös flyttfirma som tillhanda håller alla tjänster som kan bli aktuella. Look and feel är att den här firman vet vad dem gör.

Norrland Express

Norrflytt.se Snygg bra hemsida rakt på sak. Ger ett mycket professionellt intryck, trygg relevant flyttfirma som är har helheten kompletta Ingen info om priser och villkor. Priser ges endast på förfrågan. Look and feel är att den här firman kan jobbet och att man är i trygga händer hela vägen.

Bedömning

Vår bedömning är att alla flyttfirmor förutom Flyttkungen och Alfa Flytt och Städ lever upp till kraven för vad man kan förvänta sig av en seriös professionell flyttfirma. Det som kommer fälla avgörandet för vilken av de fem man skulle välja är sannolikt priset och servicen.

Tips och råd inför flytten

När är bästa tiden att börja packa inför flytten?

Vi föreslår att du påbörjar packningen minst 5-6 veckor innan flyttdagen och packar successivt. Designera ett rum för förvaring av lådor och objekt så att de inte står i vägen. Se dock till att du inte packar ner saker som du behöver använda regelbundet. Ta exempelvis hänsyn till årstid och vilka föremål som är nödvändiga under den aktuella perioden.

Städa ut och sortera

När det är dags för flytthjälp, undvik att vara en hamstrare. Våga rensa ut föremål som inte längre behövs genom att ge bort dem till vänner, skänka till loppmarknader eller donera till second hand-butiker. På så sätt bidrar du till en mer hållbar livsstil och ger dina gamla saker möjlighet att återanvändas av någon annan.

Se över källare och vind först

Utrymmen som ofta blir överfulla med tiden. När du packar inför flytten, tänk på att hantera olika rum på olika sätt. Att packa köket skiljer sig exempelvis från att packa badrummet eller gästrummet. Köket innehåller känsliga glas- och porslinsföremål som behöver skyddas med silkespapper, tidningar och bubbelplast för att klara stötar. Tiden det tar att packa alla rum varierar, men större bostäder och mer saker innebär längre planeringstid.

Prioritera glas och porslin

Genom att fokusera på kökets porslin och glas först undviker du att bli överväldigad av trötthet och slarv. För att packa specifika föremål, stapla kartonger tre och tre och märk dem på två sidor (inte ovanpå). Porslin ska staplas på högkant med silkespapper och glas inslagna i silkespapper. Packa inte lådorna för tungt; om du packar böcker, lämna hälften av utrymmet för kuddar, kläder eller liknande.

Smart paketering

Rulla upp mattor och knyt dem, samla ihop skidor, gardinstänger och kvastar i lättburna paket. För byråer och skåp, töm lådorna och tejpa fast dem så att de inte glider ut under transporten. För lampor, skruva ur glödlampor och skydda ömtåliga delar med silkespapper eller handdukar. För krukväxter, placera dem i öppna lådor med tidningspapper ovanpå om det är kallt ute.

Metoder

När det gäller vardagsrummet, packa glas, böcker och tavlor noggrant. Börja med böckerna och fyll bara lådorna till hälften innan du lägger till lättare föremål som kuddar eller filtar. För tavlor och speglar, använd tjock kartong eller särskilda lådor som är konstruerade för att skydda ramar och glas. Om du har möjlighet, kan du också placera dem mellan madrasser och kläder för att dämpa stötar under transport.

Förbereda logistiken

Ställ förberedda lådor och möbler nära dörren När du har packat och märkt lådorna, ställ dem i närheten av ytterdörren så att de är lätta att bära ut och lasta på flyttdagen. Detsamma gäller för möbler och andra stora föremål. Om du kan, demontera sängar, bord och hyllor för att spara utrymme och underlätta flytten.

Packa en överlevnadsväska

För att förenkla de första dagarna i ditt nya hem, packa en överlevnadsväska med allt du behöver för att klara dig de första dagarna. Inkludera nödvändiga kläder, mediciner, laddare och viktiga papper, samt snacks och dryck för flyttdagen. Se även till att du har tillgång till rengöringsmaterial och verktyg för att sätta upp möbler och gardiner i ditt nya hem.

Slutligen

Glöm inte att uppdatera din adress hos nödvändiga myndigheter och företag, såsom skatteverket, folkbokföringen, banken och försäkringsbolag. Om du har barn, se till att skolorna är informerade om flytten och att alla nödvändiga dokument är i ordning. Att flytta kan vara både spännande och utmanande, men genom att följa dessa tips och ta dig tid att planera och packa noggrant kan du göra processen smidig och framgångsrik.

FAQ

Hur mycket kostar en flyttfirma i genomsnitt?

Svar: Kostnaden för en flyttfirma kan variera beroende på flera faktorer, såsom avståndet mellan bostäderna, mängden bohag och vilka tjänster som ingår. I Sverige ligger genomsnittspriset för en flyttfirma mellan 500 och 1 000 kr per timme, inklusive två flyttarbetare och en flyttbil.

Hur mycket kostar flyttstädning?

Svar: Priset för flyttstädning varierar beroende på bostadens storlek och vilken städfirma man anlitar. Generellt sett ligger priset mellan 20 och 50 kr per kvadratmeter. Ofta kan man få rabatt om man anlitar samma företag för både flytt och flyttstädning.

Hur mycket kan man förvänta sig att betala i timlön för extra flyttarbetare?

Svar: Om man behöver extra flyttarbetare för att hjälpa till med flytten kan man förvänta sig att betala mellan 200 och 400 kr per timme för varje extra arbetare.

Hur mycket kostar det att hyra en flyttbil?

Svar: Att hyra en flyttbil för en dag kostar i genomsnitt mellan 500 och 1 500 kr, beroende på bilens storlek och hyresperioden. Priset kan också variera beroende på om man hyrbilen under veckodagar eller helger.

Hur mycket kostar det att hyra flyttlådor och annat packmaterial?

Svar: Att hyra flyttlådor och annat packmaterial kan kosta mellan 10 och 30 kr per låda, beroende på storlek och kvalitet. Om man köper lådorna i stället för att hyra dem ligger priset mellan 20 och 60 kr per låda. Det kan vara en bra idé att jämföra priser och villkor hos olika företag innan man bestämmer sig.

Vilka är de mest populära månaderna för flytt i Sverige?

Svar: De mest populära månaderna för flytt i Sverige är mellan maj och september, med juli som den mest hektiska månaden. Under dessa månader kan det vara svårare att boka en flyttfirma och priserna kan vara högre på grund av ökad efterfrågan.

Hur påverkas priset av försäkring vid flytt?

Svar: Flyttfirmor erbjuder oftast en grundläggande försäkring som ingår i flyttkostnaden. Denna försäkring täcker skador på dina ägodelar under flytten upp till en viss summa, vanligtvis baserad på vikten av de skadade objekten. Om du vill ha ett högre försäkringsskydd kan du behöva köpa en tilläggsförsäkring. Priset för detta varierar beroende på försäkringens omfattning och det totala värdet av dina ägodelar, men kan kosta mellan 500 och 3 000 kr extra.

Sammanfattning

I den här artikeln går vi igenom olika metoder för hur du ska packa dina saker i och hur du ska tänka när det kommer till flytthjälp. Att packa en flyttkartong är inte samma sak som att packa en resväska. För att skapa effektivitet och göra hela flytten lite enklare och smidigare kan det vara bra att försöka hålla en linje det kommer underlätta otroligt mycket när du ska packa upp alla saker i din nya bostad.

Läs mer om Flyttfrågor: Flytthjälp

Läs mer om Bostadsfrågor: Hitta städfirma

Läs mer om Bostadsfrågor: Få ett bättre bud