• Hitta fastighetsmäklare
  Hitta fastighetsmäklare

Renovera lägenhet kostnad


Renovera lägenhet kostnad

Vad kostar det att renovera 70 kvadratmeter

Tips och råd för en lyckad renovering

Att renovera en bostad på 70 kvm kan vara en stor utmaning, men det kan också vara ett spännande projekt som förvandlar ditt hem till drömboendet du alltid velat ha.

Men vad kostar det egentligen att renovera en bostad på 70 kvm? Svaret beror på flera faktorer, inklusive vilken typ av renovering du vill göra och var du bor. I den här artikeln ger vi dig tips och råd för en lyckad renovering av din bostad på 70 kvm, samt vad du kan förvänta dig att betala.

Renovera lägenhet kostnad

13 000 kronor per kvadratmeter kostar de igenom snitt att renovera en bostad. Före eventuella inredningsdetaljer, som skåp, bänkar, vitvaror och möbler eller andra detaljer.

Att renovera lägenhet själv kostnadseffektivt?

Vinner man mycket på att renovera själv? Javisst gör du det om du är yrkesman och behärskar material och verktygen som ett fullblodsproffs. Är du inte ett proffs utan mer typen som alla säger är så händig och bra på att meka och fixa, ja då bör du låta bli. Renoveringar som inte har utförts av professionella företag tendera nämligen att dra ner värderingen de kan absolut vara fackmannamässigt utförda, men utseendet blir ofta blir fel t.ex.i detaljerna.

Vad ska man tänka på innan man påbörjar en renovering

Innan du bestämmer dig för att renovera din bostad är det viktigt att tänka på vilka faktorer som påverkar kostnaden. Här är några saker att ha i åtanke:

 • Typ av renovering: Beroende på omfattningen av renoveringen kan priset variera kraftigt.
 • Materialval: Dyrare material som marmor eller trä kan öka kostnaden.
 • Arbetskraft: Kostnaden för hantverkare och entreprenörer kan också variera beroende på deras erfarenhet och kvalifikationer.
 • Plats: Kostnaden för renoveringar varierar beroende på var du bor i Sverige.

Renovera köket

Köket är ofta det rum som kräver mest renovering eftersom det är ett av de mest använda utrymmena i bostaden. Här är några faktorer att ha i åtanke när du renoverar köket:

 • Köksluckor: Kostnaden för köksluckor varierar beroende på materialet och kvaliteten på träet.
 • Bänkskivor: Marmor och granit är vanliga material för bänkskivor men kan vara dyra.
 • Vitvaror: Vitvaror som kylskåp, spis och diskmaskin kan också vara dyra.
renovera lägenhet kostnad 2

Renovera badrummet

Badrummet är ett annat rum som ofta kräver renovering eftersom det utsätts för mycket slitage och fukt. Här är några faktorer att ha i åtanke när du renoverar badrummet:

 • Kakel och klinkers: Kostnaden för kakel och klinkers kan variera beroende på materialet och kvaliteten.
 • Toalett och handfat: Priset för toaletter och handfat kan variera beroende på märke och kvalitet.
 • Dusch och badkar: En dusch eller ett badkar kan vara en stor kostnad beroende på typ och kvalitet.

Tips på badrumsrenoverare: HelpHero

Renovera vardagsrummet

Vardagsrummet är vanligtvis det rum där vi spenderar mest tid och som vi vill att det ska vara bekvämt och stiligt. Här är några faktorer att ha i åtanke när du renoverar vardagsrummet:

 • Golv: Kostnaden för att lägga in ett nytt golv kan variera beroende på typ och kvalitet.
 • Målning eller tapetsering: Att måla eller tapetsera kan vara en billigare alternativ än att byta ut hela golv och möbler.
 • Möbler: Möbler kan vara en stor kostnad beroende på var du köper dem och vilken kvalitet du vill ha.

Renovera sovrummen

Sovrummet är det rum där vi spenderar en stor del av vår tid och där vi vill ha en avkopplande och bekväm miljö. Här är några faktorer att ha i åtanke när du renoverar sovrummen:

 • Säng: Kostnaden för en säng kan variera beroende på storlek och kvalitet.
 • Garderober: Att bygga in garderober kan vara en dyr kostnad, men kan också vara en nödvändighet för att organisera dina kläder.
 • Belysning: Bra belysning kan göra en stor skillnad i sovrummet och kan vara en relativt billig uppgradering.

Vad kostar det att renovera hela bostaden på 70 kvm?

Snittpriset per kvadratmeter för att renovera ligger på ca.13.000 kronor i dag. Kostnaden för att renovera enbostad på 70 kvadratmeter kan variera kraftigt beroende på omfattningen av renoveringen och vilka faktorer som nämnts ovan. En försiktig uppskattning för en mer blygsam renovering av en lägenhet på 70 kvadratmeter kan kosta mellan 300 000 kronor till 600 000 kronor. Generellt är det rekommenderat att man tar in minst 3 offerter för att få en överblick av kostnaderna.

Renovering av bostaden steg för steg

Hemrenovering tänka på följande

 • Gör en budget: Bestäm din budget för renoveringen och planera i förväg.
 • Planera renoveringen: Planera renoveringen noggrant och var realistisk om vad som är möjligt.
 • Anlita en byggfirma eller hantverkare: Med erfarenhet av liknande renoveringar.
 • Välja material: Välj material av hög kvalitet som håller länge.
 • Förbered dig på problem och obehag: Renoveringar kan innebära en hel del problem. Förseningar, grannar som klagar på buller och damm.
 • Fördyringar: Var beredd på att din budget kommer spricka och att din renovering kommer dra ut på tiden.

Hur mycket sparar man på att renovera själv?

Först och främst beror kostnadsbesparingen på vilken typ av renovering du vill göra. Mindre renoveringar som målning eller byte av golv kan vara relativt enkla att göra själv och kan resultera i betydande besparingar på arbetskraftskostnader.

Å andra sidan kan mer omfattande renoveringar, som att bygga om ett badrum eller kök, kräva specialkunskaper och verktyg, vilket kan göra det svårt att göra själv och kan leda till högre kostnader om något går fel.

För det andra, för att spara pengar på att renovera själv måste du ha tillgång till rätt verktyg och material. Att hyra eller köpa verktyg och material kan vara en stor initial investering, men det kan vara en bra investering om du planerar att göra flera renoveringar i framtiden.

För det tredje, att renovera själv kräver också tid och arbete. Att göra det själv kan ta längre tid än att anlita en professionell entreprenör, och det kan kräva mer arbete och ansträngning från din sida.

Sammanfattningsvis Om du har erfarenhet och kunskap, tillgång till rätt verktyg och material, och tillräckligt med tid och arbete, kan du spara pengar genom att renovera själv. Men om du saknar erfarenhet och kunskap, kan det vara bättre att anlita en professionell entreprenör för att undvika kostsamma misstag och slöseri med tid och pengar.

Vilken del av bostaden är dyrast att renovera?

Generellt sett är köket och badrum de dyraste delarna av bostaden att renovera. Köket är ofta det mest använda utrymmet i en bostad, och därför är det också det mest utsatta för slitage och behovet av renovering. Kostnaderna som framför allt gör det kostsamt är material som köksluckor, bänkskivor, vitvaror och arbetskraft.

Badrummet är en annan del av bostaden som kan vara dyrt att renovera. Eftersom badrummet är ett utrymme där det är mycket fukt, är det viktigt att utförandet blir rätt. Kostnaden för material som kakel, klinker, toalett och handfat kan göra badrumsrenoveringar dyra.

Andra delar av bostaden som kan vara dyra att renovera inkluderar tak och fasad. Att byta ut taket kan vara en stor investering, men det kan också vara en nödvändighet för att undvika skador och läckor. Att renovera fasaden kan också vara en dyr process beroende på vilket material du väljer och hur mycket arbete som krävs.

Sammanfattningsvis är köket och badrummet oftast de dyraste delarna av bostaden att renovera på grund av kostnaden för material och arbetskraft. Men det är viktigt att komma ihåg att kostnaden för en renovering varierar beroende på omfattningen av arbetet och vilka material du väljer att använda. Innan du påbörjar en renovering är det alltid viktigt att göra en budget och konsultera med professionella för att få en uppfattning om kostnaderna.

Vad drar ner värdet på huset?

När du äger ett hus är det viktigt att tänka på hur olika faktorer kan påverka värdet på din egendom. Det finns flera saker som kan dra ner värdet på ditt hus, inklusive:

Skador och brister: Skador och brister som inte är åtgärdade kan dra ner värdet på ditt hus. Det kan inkludera sprickor i fundamentet, läckande tak eller fönster, problem med elektricitet eller rör, eller problem med fuktskador och mögel.

Föråldrade material och utrustning: Om ditt hus har föråldrade material och utrustning kan det också dra ner värdet på din egendom. Det kan inkludera gamla köksluckor, badrumsinredning eller försäljning av el- och värmesystem.

Läge: Var ditt hus ligger kan också påverka värdet. Till exempel kan hus som ligger nära trafikerade gator, högspänningsledningar eller på större avstånd från arbete och fritidsaktiviteter ha lägre värdering.

Underhåll: Om du inte underhåller ditt hus regelbundet kan det också dra ner värdet. Det kan innefatta att inte måla huset, inte beskära träd eller buskar, eller inte rengöra taket eller rännorna.

Renoveringar: Om du renoverar ditt hus på ett felaktigt sätt eller gör överdrivna renoveringar som inte passar in i området kan det också dra ner värdet på din egendom.

Att tänka på dessa faktorer kan hjälpa dig att undvika att dra ner värdet på ditt hus. Det är också viktigt att investera i underhåll och reparationer för att hålla huset i gott skick och undvika problem som kan dra ner värdet. Om du planerar att renovera ditt hus, tänk på att göra det på ett sätt som är i linje med området och inte överdriva kostnaderna.

I vilken ordning ska man renovera ett hus?

Börja med det som är mest brådskande: Om det finns några problem som är akuta, som till exempel läckande tak eller vattenproblem, bör du börja med att åtgärda dem först. Detta kommer att förhindra ytterligare skador och problem i framtiden.

Planera utifrån budget: När du planerar din renoveringsordning bör du också ta hänsyn till din budget. Prioritera de områden som ger mest valuta för pengarna och lämna de mindre viktiga detaljerna tills senare.

Arbeta efter en plan: Att hålla sig till en plan kan hjälpa dig att organisera renoveringen och se till att allt görs i rätt ordning. Faserna kan vara allt från förberedelse och rivning till elektrisk och rörmokare, kakel och målning.

Planera för framtida renoveringar: Tänk på eventuella framtida renoveringar och hur de kan påverka de områden som du planerar att renovera nu. Till exempel kan det vara smart att installera rör i badrummet för att förbereda för en framtida renovering av köket.

Tänk på det estetiska: Slutligen, tänk på det estetiska när du planerar din renoveringsordning. Att göra de största förändringarna tidigt kan hjälpa dig att visualisera slutresultatet och göra det lättare att planera de mindre detaljerna.

Sammanfattningsvis är det viktigt att planera din renoveringsordning noga för att se till att allt görs i rätt ordning och inom budget. Börja med det mest brådskande, planera efter faser och tänk på framtida renoveringar och estetiska förändringar. Genom att följa dessa tips kan du förvandla ditt hus till drömhemmet du alltid velat ha.

FAQ

Vilka faktorer påverkar kostnaden?

Svar: Dina val av material, utförare och läget för din bostad.

Vad kostar det att renovera?

Svar: Kostnaden ligger per kvadratmeter på ca.13-14 000 kronor. Men kan variera beroende på vart i landet du bor samt på omfattningen av renoveringen.

Vilken del av huset ska man börja med?

Svar: Akuta eller kritiska problem som läckande tak eller vattenproblem.

Vad är en bra turordning ?

Svar: Du kan börja med att riva. Därefter förbereda för vatten avlopp, elektricitet och rördragning.

Vilka problem kan uppstå under en renovering?

Svar: Alla du kan komma på. Ofta budgetöverskridningar, förseningar och oförutsedda problem som överraskar.