• Hitta fastighetsmäklare
  Hitta fastighetsmäklare

Hitta rätt hantverkare


Hitta rätt hantverkare

Hitta rätt hantverkare bland 1.600 företag i Stockholms län

Hantverkare inom Bygg och Renovering

Med Yabado kommer du hitta rätt hantverkare i djungeln av alla byggfirmor. Vi erbjuder en snabb och enkel lösning. Du söker med postnummer eller områdesnamn, väljer kategori, det finns 10 huvudkategorier, du fyller i vårt formulär med uppgifter. När du skickat in formuläret kontaktas de 10 närmaste företag i ditt närområde inom den kategorin du valt. Om du t.ex. funderar på att renovera badrummet eller köket så kontaktas de 10 närmaste byggföretagen som kan erbjudas för den uppgiften.

Renovering bostad

Hantverkare gillar inte långa resor

Avstånd är en viktig faktor som får många företag att avstå från att ta uppdrag, om jobbet ligger för långt bort får du aldrig ens svar. Det handlar om att det tar för lång tid att köra till och från arbetsplatsen.

Närhetsprincipen

Därför är det bästa för alla och inte minst för miljön om vi hittar dina närmaste hantverkare i närområdet. Därför jobbar Yabado enligt närhetsprincipen. Det betyder att när du har för avsikt att renovera hemma och söker efter en hantverkare så letar Yabado först och främst fram ett förslag på rätt hantverkare i närheten av dig.

Lokala byggföretag

För oss och givetvis för dig är det viktigt att få rätt hjälp. De företag som vi förslår är alla seriösa företag som har lämnat in godkända årsredovisningar till bolagsverket samt att man är registrerade för f-skatt. Det är även viktigt av andra skäl, som att du bidrar till att hantverkarna och företagen i ditt närområde får chansen att överleva. Tack vare att du via Yabado, per automatik först och främst får kontakt med företagen i närområdet så bidrar dina sökningar även till att hålla kvar lokala företag i området.

Våra 10 huvudkategorier

 • Bostäder, Mäklare
 • Bygg och Renovering, Hantverkare
 • Måleri och Tapet
 • Elektriker, elinstallationer
 • Handymen
 • Städ
 • Flytt och transporter
 • Mark och trädgårdsanläggning
 • IT, Data och Wifi
 • Hem och Hälsa

Byggföretag Stockholm

Avståndet påverkar priset

När du ska renovera eller fixa något hemma som kräver en hantverkare tänk på att avstånd påverkar priset. För många leverantörer är det helt avgörande. Ligger jobbet för lång bort är det inte aktuellt att räkna på det. Även om en köksrenovering eller en badrumsrenovering normalt sett är ett intressant jobb går det ändå inte ihop, avstånden är för långa och resvägen är många gånger allt för tidskonsumerande. Så ofta blir det många resor fram och tillbaka till arbetsplatsen Lägg där till vägtullar m.m. Så gör det att många bygg och renoveringsuppdrag blir olönsamma för utförarna.

Varför drar renoveringar ut på tiden?

Ett av de vanligaste klagomålen är att hantverkarna inte håller tider. Vem har inte hört att att hantverkare kan inte hålla tider, renoveringar drar alltid ut på tiden, o.s.v. Det stämmer ofta är det saker som sker som man inte tagit höjd för t.ex. leveranstider för material eller artiklar, t.ex. som en specialbeställd duschvägg eller liknande.

Mer regel än undantag

Köksrenoveringar och badrumrenoveringar innehåller många moment som t.ex. demontering av köksinredning, skåp, bänkskivor m.m. Befintliga badrum skall rivas, rörledningar flyttas kakel ska knacks bort golvbrunnen kanske ska flyttas o.s.v. Så därför kan man aldrig räkna med något annat än att renoveringen kommer dra över på tiden.

Sökresultat hantverkare i Stockholm

33,6% efterfrågar hantverkare, handyman tjänster d.v.s mindre renoveringsjobb som i regel fixas på en dag. T.ex. enklare el-jobb, reparationer, bygga vägg, snickra och måla om hemma, installation vitvaror. Vi gjorde en samanställning för 1.000 olika förfrågningar som kom in via Yabado.se under Mars-Oktober 2021. Resultatlistan såg ut så här. (vi sorterade bort städ p.g.a. för många enskilda firmor med oklara verksamheter).

Sök via Yabado.se

 • 33,6% sökte Handyman
 • 25,3% sökte Bygg och Renovering
 • 14,9% sökte Elektriker
 • 14,5% sökte Måleri-Tapet
 • 11,7% sökte Övrigt

2.a på listan kök och badrumsrenovering

De allra vanligaste företagen och insatserna som efterfrågas är byggfirmor som utför renoveringar, mest eftersökt är köksrenovering och badrumsrenoveringar. 2021startas det mer än tio renoveringsprojekt som t.ex. köksrenoveringar samt badrumsrenoveringar varje vardag i Stockholm.

Yabado erbjuder kontakt med hantverkare inom tolv huvudkategorier. Du ser dem högst upp på sidan, eller när du påbörjar vår enkla tre stegs process för att hitta de bästa hantverkarna i Stockholm.

Vi prioriterar ett bra hantverk

Tack vare att vi samlar över 100 st tjänster täcker vi in det mesta t.ex. köpa, sälja bostad, bygg, renovering, badrumsrenovering, köksrenovering, måleri, tapet samt elinstallationer, It, data och Wifi och Handymen. Allt för att du ska kunna hitta rätt hantverkare när det kommer till hemrenoveringar eller ombyggnationer.

Beställaren prioriterar

 • Referenser
 • Priset
 • Offert
 • Behörighet
 • Leveranstid

Utfall på efterfrågade tjänster

Vår uppföljning på hur många företag som faktiskt skickade en offert på levererade förfrågningar visade att det var bara 20 % av företagen som återkopplade till kunderna med en offert inom 20 dagar. Resultatet fick vi genom intervjuer med 100 st hushåll som alla skickat in en förfrågan.

Fler resultat

 • 65,6% av hushållen öppnade offerten
 • 37,7% hade redan en offert
 • 51,2% använde offerten för att jämföra
 • 65,8% klagade över hantverkarens ointresse

2 av 10 företag skickar offert

I vår undersökning som vi gjorde för hur många offerter får man per hushåll på 1 förfrågan. Visade att 2 av 10 företag skickade en offert inom 20 dagar. Företagen som skickar offert till kunder har alltså enl vårt resultat en 50/50 chans att få jobbet.

För att anlita hantverkare

Absolut mest effektiva resultatet för både för efterfrågaren samt för utföraren är jobben som utförs via referenser. Den som letar tar i 67,3% av fallen hjälp av någon man känner för att hitta rätt hantverkare. Sannolikheten för att kunden och leverantören inte ska hamna i en konflikt var 72,9%

En yngre man sitter tillsammans med en betydligt äldre gråhårig man. De håller i ett dokument som de bägge leende intresserat läser.

Hitta hantverkare och offerter

I genomsnitt tar hushållen in 2 offerter. Men det lönar sig att ta in fler. Avviklers mellan leverantörerna handlar i regel om.

 • Generell förhandlad rabatt
 • Material anskaffning via partner
 • Rabatt erbjudanden på material
 • Hantering av byggsopor och överblivet material

Garantier gäller generellt olika beroende på typ av bygginsats, men i stort så tillämpar leverantörerna de garantier som gäller för respektive bransch.

Etablerade och seriösa hantverkare

En försäkringsfråga samt trygghet för föreningen

De flesta klagomålen gäller ej fackmannamässigt utförda insatser. Fall som vi kunnat följa (insamlat online) gäller det absolut vanligaste klagomålet installationer, reparationer eller påbörjade bygginsatser att utföraren inte varit behörig eller kompetent. Vid ev. skador kan man annars som bostadsrättshavare bli ersättningsskyldig om jobben inte utförts på rätt sätt.

Noterbart är att många insatser är direkt livsfarliga, felaktiga, eller illa utförda installationer,. Mycket gäller våtutrymmen där direkta byggfusk gjorts för att antingen dölja eller för att man snabbt vill lämna uppdraget.

Företag utan anmärkningar

Vi har tagit fram alla listade leverantörer och deras företagsuppgifter från offentliga svenska register som t.ex UC, Bolagsverket. Vi har endast valt att lägga till företag som ska vara registrerade för f-skatt samt att de enligt uppgift lämnat in företagsdeklarationer och årsredovisningar. Vi gör ingen enskilda kontroller av företagen.

Certifierade Hantverkare

Anlita endast företag med certifiering

Certifieringar och behörigheter är ett speciellt kapitel. Varför man absolut ska se till att badrumsrenoveringen är utförd enligt bestämmelserna är för att händer det som absolut inte får hända så täcks man inte av ev försäkring. Vilket blir dyrt för den som ska betala för att åtgärda skadan som uppstått.

Det kan var vara ganska förvirrande att försöka förstå de olika behörigheterna och vilka certifieringar som gäller för olika insatser. Generellt sett finns det inga krav, d.v.s badrumsfirmor och företag som utför badrumsrenoveringar är inte tvingade att följa speciella regler. Allt är baserat på frivillighet. Boverket, svensk myndighet har sammanställt de bestämmelser för arbetsmetoder och vilka moment som ska ingå för att en badrumsrenovering eller ett helt nybyggt badrum ska anses vara fack mannamässigt utfört. Vilket betyder att alla nybyggnationer och renoveringar som utförs måste följa de regler som Boverket har satt upp för att kunna anses vara korrekt utförda.

Men det i sig är igen garanti för att ett jobb verkligen blir korrekt utfört. Det är här de olika branschorganisationerna kommer in i bilden. Det finns ett antal aktörer som utfärdar certifieringar t.ex. organisationer som GVK AB Svensk Våtrumskontroll och BKR (Byggkeramikrådet) upprättar utifrån Boverkets bestämmelser sk branschregler. Både AB Svensk Våtrumskontroll och BKR utfärdar certifieringar för utförare. (det finns fler organisationer som utför certifieringar).

Blöt golvbrunn klinkers golv

Dokumentation

Dokument som visar att utförda jobb har gjorts av firma med behörighet för t.ex. El, Våtutrymmen, Vatten och avlopp ska överlämnas i samband med leverans. Att alla delar ska ha utförts fackmannamässigt. Dvs. de ska vara gjorda på det sättet som är godkänt av respektive branschorganisation. Vid ev. skador kan man annars som bostadsrättshavare hållas som ansvarig d.v.s. bli ersättningsskyldig om jobben inte utförts på rätt sätt. Det är det som dokumentationen ska garantera. Se filmen: Nyrenoverat Badrum

Ta hjälp av besiktningsman

Besiktning av utfört uppdrag

Det finns det ingen lag på att besiktningsmän måste vara certifierade. I princip betyder det att vem som helst kan kalla sig besiktningsman. Det är mycket vanligt att byggfirman som bär ansvarat för renoveringsarbetet även utför besiktning. Vilket innebär att byggfirmorna besiktar sitt egna arbete. En rekommendation är att ta in en oberoende certifierad besiktningsman.

 • 78% får anmärkningar vid slutbesiktning
 • 27% av alla fuktskador börjar i våtutrymmen
 • 10 fel i snitt per nybyggt badrum

Sundare villkor

Sunda arbetsvillkor skapar schystare konkurrens. Företag som utför sina tjänster mot svart betalning bidrar till snedvriden konkurrens. De seriösa företagen får helt enkelt inte jobben. Interjuver som utförts med företag som jobbar svart uppger att det är ”kundens önskemål” som styr. Byggindustrin står för 9% av sysselsättningen i Sverige. Svartjobben gör att svenska staten går miste om flertal miljarder kronor på grund av mängden svarta jobb. Den som anlitar svart arbetskraft bidrar till en osund utveckling. Svartjobben är en del av den utbredda organiserade brottsligheten i Sverige. Läs mer här: Svartjobb i Sverige.

Hitta rätt hantverkare

Läs mer här: Renovering bostadsrätt