• Hitta fastighetsmäklare
    Hitta fastighetsmäklare

Tips när du ska köpa bostad


Smarta tips när du ska köpa bostad

Smarta tips när du ska köpa bostad 2023

Funderar du på att köpa bostad?

Ja då kan det löna sig att ta det lite lugnt nu, det är nämligen köparens marknad idag vilket innebär att du inte behöver känna någon stress. Att ha lite is i magen och vänta en smula med att köpa bostad kan löna sig, speciellt med tanke på att fler bedömare säger att priserna kan fortsätt sjunka ytterligare före det att bostadspriserna vänder upp igen. Bostadsmarknad trender 2023.

Att köpa bostadsrätt 2023

Hur går det då till när man för första gången ska köpa bostad? Till att börja med måste du ta höjd för att erlägga minst 15 procent i kontantinsats som i regel inte omfattas av ev lånelöfte Uppskattningsvis så är andelen förstagångsköpare som tar ett eller fler lån för att genomför sitt första bostadsköp ca.93 procent. Köpa bostad första gången.

Lånelöfte

Om du har för avsikt att låna pengar för att köpa en bostad, finns det en del saker som du bör känna till t.ex. att ett lånelöfte är ingen garanti som gäller hur länge som helst. Tidigare gällde lånelöften i regel 6 månader. Idag gäller ett lånelöfte i regel 3 månader. Läs om: Gör en enkel bolånekalkyl.

Säkerhet:
Långivaren kommer oftast att kräva någon form av säkerhet för lånet, vanligtvis i form av ett pantbrev på bostaden. Det är viktigt att du är medveten om vad som händer om du inte kan betala tillbaka lånet, och att du har råd med eventuella avgifter och andra kostnader som kan uppstå.

Ränta:
Räntan på lånet kan variera beroende på många olika faktorer, såsom lånets längd, din ekonomiska situation och marknadsräntan. Se till att du jämför olika låneerbjudanden och välj det som passar dig bäst.

Avbetalningar:
Du måste också ta hänsyn till månadskostnaderna för lånet, inklusive avbetalningar och räntor. Se till att du har råd med dessa kostnader på lång sikt, och att du inte tar lån som är för höga för din ekonomi.

Skatter och avgifter:
Det finns olika skatter och avgifter som du kan behöva betala när du köper en bostad, såsom moms, fastighetsavgifter och skatter på fastighetsöverlåtelse. Se till att du är medveten om dessa kostnader och att du har råd med dem.

Övriga kostnader:
Det finns också andra kostnader att ta hänsyn till när du köper en bostad, såsom mäklarkostnader, dokumentavgifter och eventuell försäkring. Se till att du är medveten om alla dessa kostnader och att du har råd med dem.

Kreditvärdighet:
Din kreditvärdighet kan också påverka din förmåga att få låna pengar och vilka villkor du får. Se till att du har en god kreditvärdighet genom att betala dina räkningar i tid och hålla din skuldsättning under kontroll.

Hitta din nästa bostad här

BOOOSTAD samlar alla Svenska bostadsannonser på ett och samma ställe.

Förklara Amorteringskrav

Är ditt bolån mer än 50 procent och högst 70 procent ska du amortera 1 procent per år på lånebeloppet. Är belåningsgraden över 70 procent ska du amortera 2 procent per år. Lånar du mindre än 50 procent så kan du få ett amorteringsfritt lån. Läs mer: Amorteringskrav

Köpa bostad lån och räntor

Att köpa bostad innebär i regel en hel del kontakt med långivare. Över 90 procent av alla som ska köpa bostad behöver låna pengar. Innan bankerna ställer ut ett lånelöfte gör de en kvar att leva på kalkyl som tar höjd för att du ska klara av en ränta på 7-8 procent. Du kan låna upp till 4,5 gånger din bruttolön.

Som förstagångsköpare kan du även räkna med att banken kommer vilja ha en borgenär som garant för lånet. Du amortera på lånet månadsvis. Lånar du mer än 4,5 gånger av din bruttoinkomst, det vill säga inkomst före skatt, kommer du behöva amortera 1 procent mer av bolånet per år än vad de skulle behövt göra enligt det lägre amorteringskravet. Läs om: Lån och Boräntor 2023.

nyproduktion

Lagfart och Pantbrev vad är det?

Lagfart: Lagfart är i princip ett bevis på att du äger en fastighet, som ett hus eller en tomt. När du köper en fastighet, behöver du ansöka om lagfart hos Lantmäteriet för att officiellt registreras som ägare. Tänk på det som ett slags ”ägarbevis”. Om du inte gör det, kan du stöta på problem om du till exempel vill sälja fastigheten i framtiden. Det kostar en viss procent av köpesumman att få lagfart, vanligtvis runt 1,5%.

Pantbrev: När du tar ett lån för att köpa en fastighet, vill banken ha något slags säkerhet för lånet. Pantbrevet fungerar som den säkerheten. Det är ett dokument som säger att banken kan ta över din fastighet om du inte kan betala tillbaka ditt lån. Om du säljer fastigheten övergår pantbrevet till den nya ägaren, så länge lånet inte är återbetalt. Det kostar också en liten procent av lånebeloppet att ta ut nya pantbrev. Läs mer om: Lagfarter och Pantbrev.

Vanliga frågor om att köpa bostad

Nyproduktion eller köpa äldre bostad? Kanske har du börjat studera bostadsannonserna lite mer ingående, du jämför priser, områden och undrar varför nya bostäder är dyrare än äldre. I snitt är nybyggda bostäder ca.10 000 kr dyrare per kvm än äldre bostäder i samma område.

Prisskillnaden beror på att nya bostäder ofta byggs enligt kalkyler för vad byggherren betalt för marken samt priserna för byggmaterial med mera. Nya bostäder får ofta beroende på området även lite olika material som exklusiva tillval samt större balkonger och moderna fullutrustade kök o.s.v.

Gör kom ihåg-listor

Så här kan en checka av lista se ut när du ska köpa bostad

  • Mäklare områdesspecialist
  • Skolor, dagis, vård, P-platser i området
  • Kommunikationer
  • Kolla stadsplanen
  • Miljö, buller som kanske stör nattsömnen
  • Föreningens ekonomi

Nyckeltal att hålla koll på

Det är många saker som behövs hålla koll på när du köper bostad. En fråga som kommit mer i fokus nu senaste året är att få koll på hur Ekonomin i en förening ser ut. Att kunna läsa och förstå en balans och resultaträkning är inte alla gånger en så lätt läsning. Där finns information om faktorer som inte är helt enkla att förstå. Ett tips är att ta hjälp av någon som är van att läsa ekonomiska handlingar.

Några punkter att hålla extra koll på är

  • Skuld per kvm
  • Lån, räntekostnader
  • Underhållsplanen hur ser kalkylen ut
  • Intäkter från ev kommersiella lokaler
köpa bostad

Bostads och Prospekt förklara

Det är beskrivningen av bostaden. D.v.s. det underlag som mäklaren använder för att redogöra för vad det är man köper. Prospektet ska innehålla fakta och viktig information om bostadens skick, storlek och beskaffenhet.

  • Kolla att antalet kvm stämmer
  • Ytskikt
  • Att utrustning inte utbytt
  • Övriga ytor som ingår t.ex. så kallade bi ytor, garageplats, uteplats m.m.

Det händer tyvärr att vissa uppgifter kanske inte alltid stämmer med beskrivningen i prospektet. Därför bör du göra en kontrollmätning att angivna kvm stämmer med vad som annonserats att utrustning som tvättmaskiner, torktumlare, kyl och frys inte är utbytt till billigare o.s.v.

Bostadstvist

Det är ovanligt att säljare och köpare hamnar i tvistemål, det händer men det är relativt sällsynt. Tyvärr kan det bli så att om man efter att alla möjligheter uttömts för att hitta en lösning trots allt hamnar i tingsrätten. En seg och utdragen process som kostar både tid och pengar och som i 9 fall av 10 innebär att man i slutänden förlikas. Hemförsäkringen täcker i regel upp till 80 procent av advokatkostnaderna upp till ett visst pristak. Stäm av med din advokat samt ditt försäkringsbolag i förväg innan det hamnar i domstol.

Vad ska man tänka på vid köp av bostad

7 kom ihåg steg för att köpa bostad

  • Skena inte i väg i okontrollerad budgivning
  • 15 procent krävs i kontantinsats
  • Hur länge gäller bolånet
  • Borgensman, banken vill ha garantier
  • Ditt månatliga utgiftstak
  • Brf.ens nyckeltal
  • Kontroll av bostaden inom 2 veckor eft tillträde

Köpa lägenhet

Om du har för avsikt att köpa ett hus eller en bostad i Sverige bör du söka brett.

Vi människor tenderar att ibland springa lite åt samma håll samtidigt. Därför kan det vara klokt att leta runt på andra inte fullt lika trafikerade plattformar när du ska köpa bostad.

Att konkurrensen ökar när alla letar i samma kanal efter objekten säger sig självt. Hemnet är störst och dyrast. Därför är det inte helt ovanligt att många säljare först lägger ut sina annonser på andra siter där det inte kostar lika mycket att annonsera

Därför kan det vara väl värt att lägga ett par timmar på att först scanna av mäklarnas egna hemsidor. Där lägger i stort sett alla mäklare upp sina kommande försäljningar. Enlig Fastighetsbyrån så säljer dem ungefär 15-20 procent av alla sina objekt på det sättet.

Vad är spekulantlista?

Något som förenklar är att vara uppsatt på mäklarföretagens listor över spekulanter, de flesta mäklarbyråer har spekulantregister. Vilket betyder att fastighetsmäklarna i området då kontaktar sina spekulanter i samband med visningar.

Bygg relationer med mäklarna i området

En bra strategi är också att bygga relationer med mäklarna i de bostadsområden där man vill letar bostad. Goda relationer med områdesspecialister är alltid en bra start om man ska köpa bostad i ett speciellt område, därför är det bra om man aktivt visar sig på fler visningar i området.

Köpa bostad budget

Många objekt ligger ofta ute till försäljning på mäklarens hemsida utan pris. Vilket kan indikerar att säljaren kan vara flexibel, kanske säljaren själv vill sälja först. Många gånger ligger säljaren i en egen köpprocess och kan därför vara villiga att sälja sin bostad billigare i förväg.

Förhandla schysst

Som köpare kan det i dag vara frestande att pruta, vilket man kan göra, men det är sättet man gör det på som avgör hur långt man kommer i förhandlingen. Blir det typ ett ”skambud” så kommer de inte bli någon affär, risken är stor att man uppfattas som oseriös vilket i regel betyder ”game over”. Så lagom är bäst bemöt andra som du själv vill bli bemött därför är god ton och vanlig hövlighet i regel det som leder fram till bästa resultat som bägge parter är nöjda med, och då blir det affär.