• Hitta fastighetsmäklare
    Hitta fastighetsmäklare

Köpa bostad första gången


Köpa bostad första gången

Ny på bostadsmarknaden? Här är en steg för steg guiden för att undvika nybörjarfelen

Hitta bästa bostaden som förstagångsköpare

Att ge sig ut på fastighetsmarknaden i jakt på att köpa bostad första gången, sin första egna bostad är ett stort steg. Som förstagångsköpare kan du inte veta var du ska börja eller vad du ska leta efter. I den här artikeln kommer vi att diskutera några tips för att hitta den tryggaste och säkraste vägen för dig som ska köpa en bostad för första gången.

Bostad och budget

Innan du börjar söka är det viktigt att fastställa din budget. Stockholms fastighetsmarknad kan vara dyr och du vill inte överskrida din budget. Ta hänsyn till din inkomst, utgifter och livsstil. Tänk noga igenom hur mycket har du tror att du har råd att spendera på en bostad. Du ska vara beredd på att det kan mycket väl vara så att du överskattar din budget. Det är ett av de mest vanliga nybörjarmisstagen vi gör, att vi tro vi har råd med mer än vad vi faktiskt klarar av. Om du t.ex. funderar på att köpa ett hus bör du också ta hänsyn till ytterligare kostnader som stämpelskatt, fastighetsskatt, underhåll och energikostnader. Läs mer här hur du gör en: Bolånekalkyl.

Hitta bostad i bra områden

Lägg ner tid på att utforska och undersök många områden. Se och känn vad som passar dig. Funktioner och service i området är en sak andra kan t.ex. vara charm och karaktär. Det är viktigt att undersöka områdena noggrant innan du köper. Ta hänsyn till faktorer som närhet till transport, bekvämligheter och skolor. Du bör också titta på brottsligheten och områdets övergripande säkerhet detaljer om kan ge en fingervisning om hur värdeutvecklingen på längre sikt kan se ut.

Här hittar du bostäder från de största plattformarna

Vad är rätt storlek på bostaden?

Som förstagångsköpare kan du frestas att köpa en lite för stor bostad. Det är dock viktigt att ta hänsyn till din livsstil och behov. Behöver du en stor bostad, eller räcker en mindre? Visst om du planerar för tillökning i familjen så kanske antalet sovrum och badrum, lagringsutrymme och utomhusområden blir extra viktiga. Du bör också överväga fastighetstypen, som ett hus eller en lägenhet.

Köpa bostad första gången

Anlita en fastighetsmäklare

Att navigera på fastighetsmarknaden kan vara utmanande, särskilt för förstagångsköpare. Att anlita en fastighetsmäklare kan då vara fördelaktigt. En fastighetsmäklare kan ge dig värdefulla insikter och vägledning om marknaden. De kan också hjälpa dig att hitta fastigheter i området du vill bo i och som uppfyller dina kriterier. Läs här: Hitta rätt fastighetsmäklare

Många fastighetsmäklare har listor på intressenter som kan tänkas vara intresserade av att hitta en bostad i området. När du har fastställt din budget, undersökt områdena och övervägt storleken och typen av fastighet är det dags att börja med att höra av dig till mäklarna i området. Mäklarna kan ofta ha listor och ganska bra koll på kommande försäljningar i området. Många fastighetsmäklare listar även kommande försäljningar på sina hemsidor.

Många bostadsutvecklare arrangerar öppna visningar. Speciellt om det gäller nyproduktion. Öppna visningar brukar annonseras i dagstidningar långt i förväg. Öppna visar innebär i regel att man bjuder in och guidar potentiella köpare som ges tillfälle att anmäla sitt intresse för ett eventuellt köp av bostad.

Besikta bostad före köp

Innan du lägger ett bud på bostaden är det viktigt att du gör en besiktning. En besiktning kan avslöja eventuella underliggande problem i eller med bostaden. Det är många gånger för hur man ska gå vidare.  Seriösa fel som läckor eller konstruktionsfel och problem kanske måste åtgärdas för att du ska kunna få ett bekvämt boende. Dessutom kan du påtala felen för säljaren för att förhandla om priset eller fatta ett mer informerat beslut.

Lägga bud på bostad

När du har hittat en bostad som uppfyller dina kriterier är det dags att lägga ett bud. Din fastighetsmäklare kan hjälpa dig att förbereda och lämna in budet. Se till att ta hänsyn till faktorer som begärt pris, bostadens skick och eventuella reparationer eller renoveringar som behövs.

Förberedelser buda på bostad

Köpa bostad Budget

Skapa en realistisk budget för vad du har råd att betala för bostaden och vad du har råd att låna från banken. Ta hänsyn till eventuella räntehöjningar eller oväntade utgifter.

Finansiering lånelöfte eller finansieringsbevis

Innan du börjar titta på bostäder är det viktigt att du har en förståelse för hur mycket du kan låna. Kontakta din bank eller en annan långivare för att få ett lånelöfte eller finansieringsbevis. Detta dokument visar hur mycket pengar du kan låna baserat på din inkomst och andra faktorer. Det är viktigt att du har detta dokument i förväg så att du vet hur mycket du kan bjuda på bostaden.

Gå på visning bostad

Var flitig gör många besök man lär sig massor, genom att träffa mäklare och andra spekulanter på bostadsvisningar får du en bättre förståelse för hur bostadsmarknaden fungerar. Sök på nätet t.ex. här booostad.se efter bostäder som uppfyller dina krav och önskemål. Kontakta gärna mäklare och fastighetsbolag för att få hjälp och tips med att hitta lämplig bostad.

Pantbrev, lagfarter och dokument

Ta reda på vilken dokumentation som behövs för att köpa en bostad. Se till att du har alla nödvändiga dokument på plats, som till exempel lånebrev, pantbrev, ev inteckningar och lagfarter och intyg från banken. Läs om: Lagfarter och Pantbrev.

Kontrollera bostad och brf ekonomi

Att kontrollera bostadens skick genom att genomföra en besiktning är självklart. Gå igenom bostaden noga och se till att du är nöjd med dess skick och läge. Titta på alla rum och notera eventuella brister eller problem.

Du bör också kolla upp läget och närområdet och se till att det passar dina behov.Är du osäker på om bostaden t.ex. är rätt beskriven i prospektet och att storlek överensstämmer med verkligheten. Bör du anlita en besiktningsman för att undersöka detaljer och eventuella fel eller brister som kan påverka köpet.

Sedan 2023 är det fastighetsmäklarens skyldighet att tillhanda hålla underlag som ska göra det enklar för köparen att fatta rätt beslut. Det betyder att du ska få tillgång till underlag som bostadsrättsföreningens bokslut samt årsredovisning. För att du ska kunna fatta rätt beslut måste du förstå föreningens ekonomiska förutsättningar. Det är mycket viktig information som finns i föreningen bokslut. Om du inte är kunnig i att läsa resultat och balansräkningar bör du absolut anlita sakkunnig hjälp. Läs mer om: Ekonomin i en brf.

Värdering bostad

Sätt dig in i marknadspriser för bostäder i området där du vill köpa. Använd informationen för att göra en realistisk bedömning av vad du ska erbjuda för bostaden. Gör en värdering Innan du lägger ett bud kan det vara en bra idé att göra en värdering av bostaden. Detta kan hjälpa dig att få en bättre förståelse för dess värde och hjälpa dig att lägga ett realistiskt bud. Du kan kontakta en mäklare eller en värderingsman för att få hjälp med detta. Läs hur: du prutar på bostaden.

Hitta mäklare

När du är redo att lägga ett bud på bostaden är det viktigt att du träffar fastighetsmäklaren. Träffas på plats eller på mäklarkontoret och diskutera din budstrategi och eventuella frågor du har om bostaden eller budgivningsprocessen. Kom också ihåg att läsa igenom alla dokument noga innan du skriver på något.

Budgivning

Bestäm en budstrategi Innan du lägger ett bud är det viktigt att du bestämmer en budstrategi. Tänk på hur mycket du vill betala för bostaden och hur mycket du är beredd att öka budet om det blir budgivning. Tänk också på om du vill lägga ett maxbud eller om du vill fortsätta att buda så länge du har råd.

Kontraktsskrivning

När budgivningen är klar, skriv ett köpekontrakt med säljaren. Se till att alla nödvändiga dokument och intyg finns med i kontraktet.

Överlåtelse

När kontraktet är undertecknat och betalningarna är gjorda, är det dags för överlåtelse av bostaden. Se till att säljaren och föreningen tillhanda hållit tillgången till eventuella vind eller källarförråd. Samt nycklar, all nödvändiga dokumentation och alla intyg som garantier m.m. överlämnas vid överlåtelsen.

FAQ:s 7 frågor om att köpa bostad första gången

Var börjar jag när jag ska köpa min första bostad?

Svar: Det är viktigt att börja med att fastställa din budget och undersöka olika områden. Tänk också på bostadens storlek och typ samt att anlita en fastighetsmäklare för vägledning.

Vad ska jag tänka på när jag fastställer min budget?

Svar: Ta hänsyn till din inkomst, utgifter och livsstil. Överskatta inte din budget och tänk på ytterligare kostnader som stämpelskatt, fastighetsskatt, underhåll och energikostnader.

Hur hittar jag rätt bostad?

Svar: Lägg ner tid på att undersöka olika områden och hitta en fastighetsmäklare som kan hjälpa dig att hitta fastigheter som uppfyller dina kriterier. Gå på visningar och undersök bostadens skick och läge

Vilken dokumentation behöver jag?

Svar: Se till att du har alla nödvändiga dokument på plats, som till exempel lånebrev, pantbrev, eventuella inteckningar och lagfarter samt intyg från banken.

Varför behöver jag göra en besiktning av bostaden?

Svar: En besiktning avslöjar eventuella underliggande problem i eller med bostaden. Seriösa fel som läckor eller konstruktionsfel kan påverka köpet och eventuella problem kanske måste åtgärdas för att du ska kunna få ett bekvämt boende

Vad ska jag tänka på under budgivningen?

Svar: Bestäm en budstrategi och tänk på hur mycket du vill betala för bostaden och hur mycket du är beredd att öka budet om det blir budgivning. Läs igenom alla dokument noga innan du skriver på något.

Vad händer efter budgivningen?

Svar: När budgivningen är klar, skriv ett köpekontrakt med säljaren och se till att alla nödvändiga dokument och intyg finns med i kontraktet. När kontraktet är undertecknat och betalningarna är gjorda, är det dags för överlåtelse av bostaden.

Sammanfattning

Det är i regel utmanande att hitta den bästa bostaden för förstagångsköpare. Men genom att ta hänsyn till faktorer som din budget, området och storleken och typen av fastighet kan du fatta ett informerat beslut. Att anlita en fastighetsmäklare, delta i öppna hus och få en fastighetsinspektion kan också hjälpa dig att navigera på marknaden.