• Bostad
  Bostad
 • Bygg & Renovering
  Bygg & Renovering
 • Elektriker
  Elektriker
 • Flytt & Transport
  Flytt & Transport
 • Handyman
  Handyman
 • Måleri & Tapet
  Måleri & Tapet
 • Rör, VVS
  Rör, VVS
 • Städ
  Städ

Pruta på bostaden


Pruta på Bostaden eller pruta på räntan

Pruta på bostaden svårt?

Pruta på bostadspriset eller bankräntan vad är bäst?

Många bostadsköpare står inför valet mellan att pruta på bostaden eller pruta på räntan. Att kunna förhandla på ett smart sätt kan spara dig tusentals kronor över tid. Innan du går in i förhandlingar är det viktigt att ha grundlig kunskap om marknaden och värderingar av liknande egendomar.

När du förhandlar om priset på bostaden kan det vara värt att undersöka andra liknande bostäder som nyligen har sålts i området för att få en bättre uppfattning om vad som är ett rimligt pris. Du kan också be om en värdering av fastigheten för att få en mer exakt uppfattning om dess värde. Läs mer här: Köpa Bostad

Pruta på räntan

Om du väljer att pruta på räntan istället för at pruta på bostaden, kan du jämföra olika låneerbjudanden från olika banker för att hitta den lägsta möjliga räntan. Du kan också undersöka möjligheten att förhandla om bättre villkor genom att visa upp din goda kreditvärdighet. Har du kreditvärdighet kan man begära snittränta av banken.

Vilken ränterabatt kan man kräva?

Att gå in till banken och kräva en speciell ränterabatt kan vara tufft. Du inte räkna med få igenom några krav mot en bank. Att ha god kommunikation och ett öppet sinne under förhandlingarna är avgörande för att uppnå det bästa resultatet. Det kan också vara till hjälp att ha en erfaren fastighetsmäklare som kan ge dig vägledning och råd.

Tänk också på att det kan finnas andra faktorer att ta hänsyn till när du väljer mellan att pruta på bostadspriset eller pruta på räntan, som till exempel hur länge du planerar att bo i bostaden och din personliga ekonomiska situation.

Bästa argument bolåneränta. Att ha god kreditvärdighet. Banker är rationella och det värsta de vet är risk. Så med den vetskapen ska du sträva efter att få banken att känna sig trygg med dig som låntagare. Har du fastighetsmäklare vid din sida som gjort matematiken och kan visa upp en trygg värdering på bostaden så ökar dina chanser att få de bästa räntevillkoren.

Pruta på bostaden

Pruta hur gör man?

Var tydlig. Förklara inte varför du vill pruta på bostaden eller hur du tänker. Inledningsvis ger du det bud du tycker är rimligt. Börja så här.

 • Skulle du vara öppen för att diskutera priset?
 • Jag är osäker på om priset är i linje med mina förväntningar. Skulle du vara villig att pruta lite för att göra det mer överkomligt för mig?

Invänta svar, därefter presenterar du ditt bud. Men det är nu du prutar, om du i tanken kan acceptera t.ex. en prissänkning med 10%. Så är det inte det priset du uttrycker. Du uttrycker ett pris som är ännu lägre! T.ex. 15% lägre än utropspriset. Nu har du nämligen skapat ett utrymme för att kunna gå uppåt i pris. För att visa din förståelse att möta säljarens önskemål om att få ett högre pris än det du uttryckte.

Hur prutar man på bästa sätt?

Att pruta på bostaden är känsligt, många säljare kan uppleva din prutning som något personligt som en typ av personkritik. Därför ska du inte snacka för mycket. Du prutar genom att visa att du har fler alternativ. Visa en konkurrerande annons. Peka på att det finns andra alternativ att välja på. Visa att din avsikt är att, här och nu att köpa en bostad. Mäklarna är mer rationella och mottagliga för sakliga argument visa gärna mäklaren att du har upptäckt att det finns alternativ som är billigare.

Vad ska man säga när man prutar?

Säg så lite som möjligt. Du ska bara vara tydlig. Hoppa inte fram och tillbaka i diskussionen. Låt mot parten prata avvakta och se ofta är motparten så angelägen att de plötsligt börjar pruta på bostaden som de själva äger.

Hur mycket är rimligt att pruta?

Det beror på dig och hur viktigt det är för dig att vinna budgivningen. Generellt bör du hålla dig inom ramen för att inte priset ska betraktas som ett ”Skambud” Skambud gör bara säljaren förbannad om någon börjar skampruta på bostaden som de bott i under flera år.

Vad är bästa argumentet för att pruta?

Bästa argumentet för att pruta på bostaden är om du kan bevisa att liknande bostäder i området sålts eller annonseras för ett lägre pris än din säljare vill ha.

Kan man buda mindre än utgångspriset?

Ja visst kan du det. Man kan alltid pruta på bostaden som seriös budgivare.

Vad räknas som skambud hus?

Om ditt mål är att att pruta på bostaden som du känner att du verkligen vill ha, då bör du vara extra noga Det beror på hur du är. Det finns en enkel regel. Se dig i spegeln, fokusera på förhandling. Tänk att du är säljaren som nu möter en köpare, presentera ditt ”skambud” till spegelbilden. Avvakta din reaktion i typ 10 sekunder. Om du inte rodnar eller börjar skratta inom de 10 sekunder som gått så är budet okej.

Får mäklare avslöja budgivare?

Köpare har inte rätt att få uppgifter om vilka de övriga budgivarna är, vilka bud de har lämnat eller vilka villkor de har diskuterat. Efter försäljningen har en spekulant bara rätt att få ut information om att bostaden har sålts till någon annan. Vilka bud som lagts och av vem har bara säljaren och köparen rätt att få ut.

Hur mycket kan man pruta på en bostadsrätt?

Sett till att det i dag är mer vanligt att pruta på bostaden och att budgivningar tenderar till öka priset med mellan 5-15 procent. Så med siffrorna i åtanke bör det att även gå att pruta på bostaden neråt i samma spann.

Kan mäklare ljuga om bud?

Påhittade bud och budgivningar är olagliga och kan klassas som bedrägeri. Misstankar om falskbudgivning bör du anmäla till Fastighetsmäklarnämnden. Eventuellt även kontakta polisen. Är mäklaren skyldig kan du som köpare få rätt till ersättning.

Förhandla om bolån tips

Hur mycket kan man pruta på bolåneräntan?

Att pruta på bolån kräver annat taktik än att pruta på bostaden. När det kommer till att pruta ner räntan på ett bolån så kan man som realistiskt mål ha ambitionen ha att få ned bolåneräntan så att den ligger under listräntan, självklart ännu bättre om du kan få beloppet under snitträntan. Om du upplever att din ränta du redan har ligger mycket högre än snitträntan, så gå kontakta banken eller långivaren och begär ute en amorterings kravlista. Det brukar leda till att banken är mer villigt inställd till att omförhandla räntan

Vilken bank beviljar flest bolån?

SBAB är den bank som fått högst betyg avseende bolån och kund nöjdhet.

Om man i stället tänker vilken bank är mest generös, med att erbjuda lägsta räntan, så blir det svårare. Det kan det variera från månad till månad beroende på de individuella bankerna. Det byter inte heller att du får bästa dealen. Det är inte heller en garanti för att just du får den lägsta räntan. Räntesatsen du får avgörs i regel utifrån en individuell riskbedömning som banken alltid gör.

Varför är det så svårt att få bolån?

Kunder som har svårt att få bolån är.

 • kunder med en eller flera betalningsanmärkningar
 • kunder med anställningsformer som inte är heltid eller tillsvidareanställning
 • kunder med hög kreditaktivitet
 • personer med många blancolån
 • personer med kort kredithistorik, bl.a. nyanlända till Sverige. Personer under 25 år och saknar kredithistorik

När kommer räntorna att gå ner?

Många bedömare menar att något läget för räntesänkningar inte är att räkna med före tidigast 2024.

Vad händer med bolåneräntan vid inflation?

Det som händer med bolåneräntan avgörs bl.a. av inflationen. Om inflationen ökar, ökar också bankens pris för att låna ut pengar. Priset är räntan de tar ut av låntagaren.

Vad tittar banken på vid bolån?

När du ansöker om lånelöfte tar bankerna alltid en kreditupplysning på dig för att se om du har några betalningsanmärkningar. Samt att de tittar på hur mycket du tjänar i månaden d.v.s. din inkomst. De gör även bedömning av dina privata omkostnader. De tittar även anställningsform och eventuella övriga skulder. Dessutom gör banken en boendekalkyl för att få en uppfattning om din månadskostnad och vad den skulle ligga på. Gör en boendekalkyl här: Konsumentverket

Kan mäklare se om man har lånelöfte?

Ja, Mäklaren har rätt att kontrollera spekulanters lånelöften, men inte mot köparens vilja. Mäklaren ska förmedla budet till säljaren och då berätta om köparens inställning till frågan. Det alltid säljaren avgör om budet ska tas eller inte

Kan banken neka bolån vid tillträde?

Vanligtvis bestäms beloppet du kan låna av ditt lånelöfte, men eftersom lånelöften inte är bindande kan du aldrig vara helt säker. Banken har rätt att avslå ett bolån de gett ett lånelöfte om. I undantagsfall då detta händer beror det vanligtvis på någon av följande faktorer.

Eftersom lånelöften inte är bindande bör du aldrig teckna köpeavtal förrän du fått ett tydligt svar angående bolånet från banken. Om du ändå behöver göra det, prata med fastighetsmäklaren om att ta in en klausul i avtalet om att köpet endast är giltigt om låneansökan godkänns. Om en sådan klausul inte finns och du skulle ångra ditt fastighetsköp efter att ha skrivit på kontraktet kan du bli skadeståndsskyldig.

Hur kan man slippa amorteringskrav?

Ett bolån kan vara räntefritt om du har ett avtal med banken om att du inte behöver amortera. Men om ditt lån uppgår till 50 procent eller mer av fastighetens värde är du enligt lag skyldig att amortera. Du är också skyldig att amortera om dina bolån är stora i förhållande till din inkomst.

Det finns olika amorteringsmodeller, men för bostadslån används nästan alltid linjär amortering. Rak amortering innebär att du betalar av lånet med lika mycket vid varje amorteringsintervall.

Vad händer med Amorteringskravet 2023?

Någon paus för Amorteringskraven ser ut att vara aktuell. Troligen är amorteringskraven här för att stanna fram till nästa sommar.

Hur vet jag vad mitt hus är värt?

Vad är min bostad är värd?

Du kan tillexempel se vad liknande bostäder i ditt område har sålts för tidigare genom att studera på slutpriser på de olika bostadsplattformarna som finns. Samtliga slutpriser som visas där är den faktiska summan en bostad sålts för.

Säljaren bestämmer om priset ska publiceras eller inte.

Du kan också söka efter bostäder som är till salu i ditt område just nu för att få en uppfattning om dagens prisläge. Tänk på att bostäder till salu bara visar begärt pris, inte vad bostäderna i slutändan faktiskt kostar.

Om du vill veta hur slutpriser i ditt område har utvecklats över tid, kan du hitta statistik över de senaste årens prisutveckling i alla Sveriges kommuner hos Svensk Mäklarstatistik.

Vem vinner oftast budgivningen?

En analys av över 80 000 budgivningar som gjorts av bostadssajten Booli visar att det är den som ger sig in sist i budgivningen som oftast vinner. Att det i vissa fall är det dubbelt så vanligt att den som ger sig in sist i budgivningen vinner jämfört med den som ger sig in näst sist.

Ju fler budgivare som deltar, desto tydligare är trenden: den som ger sig in sist i budgivningen vinner dubbelt så ofta som den som ger sig in näst sist.

Vad tittar mäklaren på vid en värdering?

Det finns flera olika faktorer som påverkar värdet på din bostad. Några av de avgörande faktorerna som mäklaren tittar på är läge, storlek. Givetvis är marknadsläget även en mycket viktig faktor. I högkonjunktur får man i regel en högre värdering.

Vid en värdering kollar mäklaren på hur marknaden ser ut i dagsläget och uppskattar hur mycket du skulle kunna få för din bostad idag. Mäklaren utgår bland annat från vilket pris liknande bostäder har sålts för i området, vilket utbud som finns och hur ränteläget ser ut.

Läge påverka priset en hel del. Ligger bostaden centralt får man en oftast högre en värdering jämfört med samma typ av bostad på mindre orter. Finns det vacker natur i närheten, som sjöutsikt, går också priset upp eftersom detta är attraktivt för många. Mäklaren tittar även på vilka kommunikationer som finns i närheten. Närhet till kollektivtrafik har en positiv påverkan på värderingen.

Större bostad och i bra skick ger högre värde. Många sovrum, nyrenoverat kök och badrum är faktorer som är bra för högre värdering. Även tomten är viktig för många som ska köpa villa, så lägg ner tid på att få till en vacker trädgård. Uppvärmningssystem brukar också påverka hur mycket folk är villiga att betala för huset.

Det finns några saker du kan göra innan du anlitar mäklaren för att påverka värdet till det högre. Se till att hemmet är välstädat, rensa i garaget, töm förråd, garderober och skåp. gör Fräscha upp utsidan genom att måla fasaden och tvätta taket.

Om du vill ha flera utlåtanden om vad din bostad kan vara värd kan du göra en generell värdering från flera olika mäklare. Ska du omförhandla ditt bolån måste du göra en omfattande värdering, som du endast kan göra en gång vart femte år.

Vad kostar en Bankvärdering?

Vissa banker godkänner inte alla mäklare som värderingsmän.

En bankvärdering är en mer omfattande värdering som utförs av en av banken godkänd mäklare eller värderingsman. Vid en bankvärdering går man först och främst igenom bostadens skick, läge och även bostadsrättsförening.

Mäklaren eller värderingsmannen tittar också på tidigare försäljningar av liknande bostäder i området för att göra en bedömning av bostadens värde ur ett mer långsiktigt perspektiv. Detta gör att en bankvärdering betraktas som mer pålitlig.

Vid en bankvärdering får du ett uppskattat marknadsvärde och ett intyg som kan tas med till banken för att exempelvis förhandla om räntan på dina bolån. Priset för en bankvärdering ligger vanligtvis på ca. 2500–3000 kronor Då en bankvärdering är mer omfattande ger det en mer tillförlitlig bedömning av bostadens värde.

Sammanfattning 7 punkter att ta med sig

 • Förbered dig noga innan förhandlingar
 • Kolla upp liknande bostäder i området tänk kritiskt om föreningens underhållsplan
 • Var tydlig och spela ut alternativa objekt till lägre pris när du prutar
 • Snacka mindre om budet gå lägre än du tänker för att avsluta uppåt
 • Få mäklare på din sida med förnufts resonemang och god kommunikation
 • Jämför låneerbjudanden eftersträva god kreditvärdighet för bättre villkor
 • Pruta vänligt inte aggressivt

FAQ

 

Är det möjligt att pruta ner priset på en bostad?

Svar: Ja, det är möjligt att pruta ner priset på en bostad. Det är vanligt att bostadssäljare lägger upp ett högre pris än de faktiskt är beredda att sälja för, och det är ofta utrymme för förhandlingar.

Hur mycket kan man förvänta sig att kunna pruta ner priset på en bostad?

Svar: Det beror på flera faktorer, såsom bostadens ursprungliga pris, hur länge den har varit till salu och marknadsläget. Vanligtvis kan man förvänta sig att kunna pruta ner priset med några procent.

Hur ska man gå tillväga för att pruta ner priset på en bostad?

Svar: Det första steget är att göra en noggrann undersökning av marknadsläget och jämföra med liknande bostäder i området. Det är också viktigt att ha en god förhandlingsposition, till exempel genom att vara förberedd med finansiering och ha en tydlig bild av vad man är villig att betala.

Kan man pruta ner priset på en bostadsrätt?

Svar: Det är dock viktigt att komma ihåg att priset på en bostadsrätt är baserat på föreningens ekonomi och inte bara på själva lägenheten. Det kan därför vara svårare att pruta ner priset på en bostadsrätt än på en privatägd hus.

Finns det några risker med att försöka pruta ner priset på en bostad?

Svar: Ja, risken är förstås att säljaren inte är villig att gå med på en lägre pris. Det är därför viktigt att vara realistisk bild av prisnivån som man kan mötas på. Det är också viktigt att ha en god relation med säljaren och inte pressa för mycket på priset.