• Hitta fastighetsmäklare
    Hitta fastighetsmäklare

Enkel bolånekalkyl Stockholm


enkel bolånekalkyl stockholm

Så här gör du en bolånekalkyl – guide

Innan du slår till och köper den där fantastiska bostaden som du hittat, kanske du bör ta reda på hur mycket du kan få i lån. Att i förväg veta ut hur mycket just du kan låna eller vad dina månadskostnader, blir för olika återbetalningstider kan vara till stor hjälp. I dag kan man få en enkel bolånekalkyl i realtid utförd på direkten via de online-kalkylatorer som de flesta bankerna tillhandahåller.

Längre ner i artikeln hittar du länkarna till de allra största bankerna där du i lugn och ro kan prova de olika bolån kalkylatorerna. Samtidigt passar vi på att gå vi igenom de allra vanligast frågeställningarna som du kommer möta på vägen till din nästa bostad.

Vad behövs för att min kalkyl ska bli rätt?

Hur gör man en Bolånekalkyl? För att göra en bolånekalkyl behöver man ha viss information till hands. Först och främst behöver man veta hur mycket man vill låna. Du kan aldrig låna mer än 85 procent av banken. Det är reglerat i lagen att banken får inte låna ut mer. Därefter är det bra att veta hur lång återbetalningstiden blir och vilken ränta som gäller för just ditt lån. Så kör igång, pröva dig fram testa kolla och se vad olika banker kan erbjuda dig.

Enkel bolånekalkyl Stockholm

Lista online kalkylatorer

Vad kostar egentligen ett bolån?

Att använda en bolånekalkylator är oftast gratis, men själva lånet kostar naturligtvis pengar. Det är genom räntan du betalar på lånet som utlånaren tjänar pengar. De allra flesta bolåneförmedlare tjänar också pengar. När bolåneförmedlaren skickar din förfrågan vidare till banken eller låneinstitutet får man betalt av banken eller låneinstitutet för information som du lämnat ut. De innebär att de flesta företag som tillhandahåller förmedling av lån samt verktyg, för att till exempel räkna ut månadskostnad på lån, återbetalningstid m.m. får betalt för informationen.

Hjälp med uträkning av bolånekalkyl

Det man gör i kalkylatorn är att man fyller i önskat lånebelopp, återbetalningstid och ev ränta man ska betala, och sedan räknar kalkylatorn ut vad din månadskostnad blir per månad. Precis som med alla andra lån så tillkommer ränta på beloppet man lånar. Räntan på ett bolån kan variera beroende på flera faktorer, exempelvis hur stor kontantinsats man kan erbjuda, vilken typ av ränta man väljer och hur lång löptid man har på lånet.

Utöver räntan tillkommer också eventuella avgifter, som uppläggningsavgifter eller aviavgifter. Det är därför viktigt att man läser på noga och jämför olika banker och låneinstitut innan man bestämmer sig för vilket bolån man vill ansöka om.

Varför får man olika utfall och svarsresultat?

Det finns flera faktorer som kan påverka varför man får olika utfall och svarsresultat på online bolånekalkyler. En av faktorerna är att olika kalkyler kan ha olika metoder för att räkna ut kostnaden för ett bolån. En del kalkyler kan exempelvis ta hänsyn till fler faktorer än andra, såsom ålder, inkomst och skuldsättning.

En annan faktor är att online bolånekalkyler oftast ger en uppskattning och inte en exakt kostnad för ett bolån. En uppskattning kan vara baserad på genomsnittliga räntor och villkor, men det verkliga priset på ett bolån kan skilja sig åt beroende på ens individuella förutsättningar.

Det är därför viktigt att förstå att en online bolånekalkyl endast är en uppskattning och att det kan vara bra att boka en rådgivning med en bank för att få en mer detaljerad uppfattning om kostnaden för ett bolån och om ens individuella förutsättningar.

Får man låna mer än vad huset kostar?

Det är möjligt att låna mer än vad huset kostar, men det är inte alltid en bra idé. Om man vill köpa ett hus som är värt 2 miljoner kronor, men bara har en kontantinsats på 200 000 kronor, så behöver man låna 1,8 miljoner kronor. Men om man ansöker om ett

lån på mer än 2 miljoner kronor, så kan det bli svårt att få en godkänd ansökan.

Ett högt lån i förhållande till husets värde ökar risken för banken, och därför kan man bli nekad ansökan. Dessutom kan det vara svårt att klara av att betala tillbaka ett så högt lån, vilket kan leda till ekonomiska problem.

Kan man bli nekad bolån trots lånelöfte?

Ja, det är möjligt att bli nekad bolån trots att man har ett lånelöfte från banken. Ett lånelöfte innebär att banken i princip lovar att låna ut en viss summa pengar till dig, förutsatt att din ekonomiska situation inte förändras i negativ riktning.

Om banken under ansökningsprocessen upptäcker något som de anser vara en för stor risk, kan de välja att dra tillbaka lånelöftet eller neka ansökan. Exempelvis kan en för hög skuldsättning eller dålig betalningshistorik vara en anledning till att man blir nekad bolån trots lånelöfte.

Det är därför viktigt att man har en stabil ekonomisk situation och håller sin ekonomi i ordning för att öka chanserna att få godkänt på sin ansökan om bolån.

Kan banken säga upp bolån om man blir arbetslös?

Ja, om man blir arbetslös så kan det påverka ens förmåga att betala tillbaka lånet. Om man har svårt att betala tillbaka lånet så kan banken välja att säga upp lånet och kräva att man betalar tillbaka hela lånebeloppet på en gång.

Det är därför viktigt att man har en buffert sparad för att klara eventuella oväntade utgifter och att man tänker igenom sin ekonomiska situation noga innan man tar ett bolån.

Kan banken se om jag har andra lån?

Ja, när du ansöker om ett bolån så gör banken en kreditupplysning på dig. Där kan de se vilka andra lån och krediter du har och vilken skuldsättning du har totalt sett.

Borde man binda bolån?

Att binda sitt bolån innebär att man väljer att låsa räntan på sitt lån under en viss period, oftast mellan ett och tio år. Detta kan vara en bra idé om man vill ha en fast månadskostnad och inte vill riskera att räntan stiger.

Men det finns också nackdelar med att binda bolåneräntan. Om räntan sjunker under den period man har bundit räntan så kan man missa möjligheten att dra nytta av den lägre räntan. Dessutom kan det vara svårt att bryta ett bundet lån om man behöver göra det.

Det är därför viktigt att man tänker igenom noga innan man bestämmer sig för att binda bolån. Man bör titta på sin ekonomiska situation och bedöma risken för att räntan ska stiga eller sjunka under den period man har bundit räntan.

När är man högt belånad?

Att vara högt belånad innebär att man har ett högt lån i förhållande till sin inkomst och sin bostads värde. En allmänt accepterad gräns för hur högt belånad man bör vara är att man inte bör ha en belåningsgrad som överstiger 85% av bostadens värde.

Det är viktigt att tänka på att en hög belåning ökar risken för ekonomiska problem om räntan stiger eller om man får oväntade utgifter. Det kan därför vara en god idé att amortera extra på lånet för att minska risken.

Vad har svenskar i snitt i bolån?

Svenskar är i genomsnitt högt belånade när det kommer till sina bostäder. Enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) hade hushållen i Sverige i genomsnitt 3,14 miljoner kronor i bostadslån år 2020. Detta motsvarar en belåningsgrad på cirka 70% av bostadens värde.

Kan man få bolån med bara en inkomst?

Ja, det är möjligt att få bolån med bara en inkomst, men det beror på flera faktorer. För att få godkänt på sin ansökan om bolån så krävs det oftast att man har en stabil inkomst och en sund ekonomisk situation.

Om man har en hög inkomst och låg skuldsättning så kan det vara lättare att få godkänt på sin ansökan om bolån med bara en inkomst. Men om man har en låg inkomst och hög skuldsättning så kan det vara svårt att få godkänt.

Det är också viktigt att tänka på att man måste ha råd att betala tillbaka lånet med endast en inkomst. Det kan därför vara en god idé att amortera extra på lånet för att minska risken

Måste man ha fast anställning för att ta bolån?

Nej, det är inte nödvändigt att ha fast anställning för att få bolån. Det viktigaste är att man har en stabil inkomst och en sund ekonomisk situation. Om man har en tillräckligt hög och stabil inkomst så kan man få godkänt på sin ansökan om bolån även om man inte har fast anställning.

Det kan också vara möjligt att få bolån som egen företagare eller som visstidsanställd, men det kan kräva att man visar upp en mer detaljerad ekonomisk historik.

Vad tittar banken på vid bolån?

När man ansöker om bolån så tittar banken på flera faktorer för att bedöma ens kreditvärdighet och om man har möjlighet att betala tillbaka lånet. Banken tittar bland annat på ens inkomst, anställningsform, ålder och skuldsättning.

En annan viktig faktor som banken tittar på är belåningsgraden, det vill säga förhållandet mellan lånet och bostadens värde. Generellt sett gäller att ju högre belåningsgrad man har, desto högre blir räntan på lånet.

Det är också vanligt att banken tar en kreditupplysning på den som ansöker om bolån för att bedöma ens kreditvärdighet. En kreditupplysning ger information om eventuella betalningsanmärkningar och skulder.

Vilken bank ger mest lån?

Vilken bank som ger mest lån beror på flera faktorer, som exempelvis ens ekonomiska situation och bostadens värde. Det kan därför vara svårt att säga vilken bank som ger mest lån generellt sett.

Men SBAB har återkommande toppat listorna för de populäraste valen av långivare.

Är det smart att betala av bolån?

Det enklasvaret är ja. Varför det kan vara en smart idé att betala av bolån tidigare än planerat om man har möjlighet att göra det. Att för att betala av bolån innebär ju att man minskar sin skuldsättning övertid och därmed avlastar sin ekonomi. Har du möjlighet att betala av lån i förtid börja i så fall med de dyraste lånen först, d.v.s. lån med högsta återbetalningsräntan.

Vanligaste misstagen folk gör när de köper en bostad

Att köpa för dyrt. Det är lätt att bli förälskad i en bostad, att dras med i budgivningen och köpa en bostad för mer än vad man egentligen har råd med.

Att inte undersöka tillräckligt. Att undersöka bostaden och dess omgivning är en viktig del av köpprocessen. Att missa viktiga detaljer eller problem kan leda till höga kostnader framöver.

Att inte ha tillräckligt till kontantinsatsen. Många köpare underskattar hur mycket 15 procent verkligen blir i reda pengar till kontantinsatsen.

Att inte jämföra räntor och lånealternativ. Att jämföra räntor och lånealternativ från olika banker kan spara köpare tusentals kronor i räntekostnader över tid.

Dålig planering. Att köpa en bostad är en långsiktig investering för att inte ta fel beslut så är det viktigt att man också gör en plan för framtiden. Vad händer efter köpet, hur ser min/vår nya livssituation ut och hur tänker jag/vi att det kommer se ut framåt i tiden.

Hur mycket kontantinsats behöver man för att köpa en bostad?

Vanligtvis kräver banker och långivare att köpare har minst 15% av köpeskillingen i kontantinsats för att kunna få ett bostadslån. Detta kan variera beroende på bankens krav och bostadsmarknadens villkor, men 15% är en vanlig riktlinje.

Det är dock viktigt att notera att en högre kontantinsats kan leda till bättre räntevillkor och lägre månadskostnader. Om köparen har möjlighet att ha en högre kontantinsats än 15%, kan det därför vara fördelaktigt att göra det.

För att räkna ut hur mycket kontantinsats som behövs för en bostad kan man multiplicera köpeskillingen med 0,15 (eller den procentandel som banken kräver). Till exempel, om köpeskillingen för en bostad är 2 miljoner kronor och banken kräver en kontantinsats på 15%, behöver köparen en kontantinsats på 300 000 kronor.

Hemläxan man bara måste göra

Att jämföra räntor och lånealternativ är otroligt viktigt. Att försäkra sig om de bästa lånevillkoren kan vara avgörande för hur du och din ekonomi ska överleva. Därför borde det en vara en generell regel att man i förväg jämfört allra minst 3 olika leverantörer eller alternativ före det att man bestämmer sig.

Vilka är de vanligaste lånealternativen för att köpa en bostad?

När man ska köpa en bostad finns det flera olika lånealternativ att välja mellan. Nedan följer en kort översikt över de vanligaste lånealternativen för att köpa en bostad:

Bolån: Ett bolån är ett lån som används för att köpa en bostad. Lånet säkras av bostaden och vanligtvis kräver banken en kontantinsats på minst 15% av köpeskillingen. Räntan på ett bolån kan vara fast eller rörlig.

Topplån: Ett topplån är ett lån som används för att täcka mellanskillnaden mellan bostadens värde och bolånet. Topplånet är vanligtvis ett blancolån, vilket innebär att det inte krävs någon säkerhet för lånet. Räntan på ett topplån är vanligtvis högre än räntan på ett bolån.

Privatlån: Ett privatlån är ett lån som inte är säkrat av bostaden eller någon annan säkerhet. Detta innebär att räntan på ett privatlån är högre än räntan på ett bolån. Ett privatlån kan användas för att täcka kostnader som inte täcks av ett bolån, såsom renovering eller möblering.

Vad är en låneförmedlare?

Låneförmedlare: En låneförmedlare är en mellanhand som jämför olika lånealternativ från olika banker och långivare för att hitta det bästa erbjudandet för köparen. Låneförmedlaren tar vanligtvis ut en avgift för sina tjänster. Alternativt att de får betalt av långivaren.

Lista: Hitta bolåneförmedlare här

Vad är skillnaden mellan fast och rörlig ränta på ett bostadslån?

När man tar ett bostadslån kan man välja mellan två typer av ränta: fast ränta och rörlig ränta. Nedan följer en kort översikt över skillnaderna mellan de två alternativen:

Fast ränta: En fast ränta innebär att räntan på lånet är fast under hela bindningstiden. Det innebär att månadskostnaden för lånet är konstant och att man vet exakt vad man kommer att betala varje månad. En fast ränta är vanligtvis högre än en rörlig ränta eftersom banken tar en extra avgift för att ”frysa” räntan. Fördelen med en fast ränta är att man slipper oro för räntehöjningar under bindningstiden.

Rörlig ränta: En rörlig ränta innebär att räntan på lånet kan ändras under bindningstiden. Räntan är vanligtvis bunden till någon form av referensränta, till exempel STIBOR, och kan därmed ändras när referensräntan ändras.

En rörlig ränta är vanligtvis lägre än en fast ränta eftersom det inte finns någon extra avgift. Fördelen med en rörlig ränta är att man kan dra nytta av eventuella räntesänkningar under bindningstiden, men nackdelen är att man riskerar högre månadskostnader vid ränteökningar.

Fast eller rörlig ränta?

Valet mellan fast och rörlig ränta beror på ens egen situation och risknivå. Om man har svårt att hantera osäkerhet och vill ha en fast månadskostnad kan en fast ränta vara det bästa valet. Om man däremot har en hög risktolerans och är villig att ta risken att månadskostnaden kan variera kan en rörlig ränta vara mer fördelaktig. Det är viktigt att noga jämföra olika alternativ och ta hänsyn till sin egen ekonomiska situation innan man väljer mellan fast och rörlig ränta på ett bostadslån.

Vilka är de vanligaste kraven för att få ett bostadslån?

För att få ett bostadslån i Sverige kräver vanligtvis bankerna att man uppfyller vissa grundläggande krav. Nedan följer en översikt över de vanligaste kraven:

Inkomst: Banken kräver vanligtvis en fast och regelbunden inkomst för att man ska kunna få ett bostadslån. Inkomsten kan komma från lön, pension, företag eller annan fast inkomst.

Ålder: De flesta banker har en lägsta åldersgräns för att man ska kunna ta ett bostadslån. Åldersgränsen varierar mellan olika banker, men brukar vanligtvis vara mellan 18-25 år.

Kreditvärdighet: Banken gör en kreditupplysning för att bedöma ens kreditvärdighet. Kreditupplysningen visar bland annat på tidigare lån, skulder och betalningsanmärkningar.

Kontantinsats: För att få ett bostadslån kräver banken att man har en viss andel av bostadens värde i kontantinsats. Vanligtvis kräver banken minst 15% av bostadens värde i kontantinsats.

Bostadens värde: Banken gör en värdering av bostaden för att fastställa dess marknadsvärde. Bostadens värde påverkar hur stort lån man kan få.

Övriga krav: Banken kan ha ytterligare krav beroende på ens situation. Till exempel kan det krävas en borgenär eller att man har fast anställning.

FAQ

Vad innebär en bolånekalkyl?

Svar: En bolånekalkyl är en beräkning som hjälper dig att få en uppfattning om hur mycket du kan låna för att köpa en bostad, samt hur mycket din månatliga boendekostnad kommer att bli. Kalkylen tar hänsyn till dina inkomster, utgifter, räntor och eventuella amorteringskrav.

Vilka faktorer påverkar hur mycket jag kan låna?

Svar: För att göra en bolånekalkyl behöver du ta hänsyn till flera faktorer, såsom din årsinkomst, befintliga lån och skulder, räntor samt eventuella amorteringskrav. Banken kommer också att bedöma din betalningsförmåga och kreditvärdighet för att avgöra hur mycket du kan låna.

Hur beräknar jag min belåningsgrad?

Svar: Belåningsgraden är det procentuella förhållandet mellan lånebeloppet och bostadens värde. För att beräkna belåningsgraden delar du det totala lånebeloppet med bostadens värde och multiplicerar med 100. Exempel: Om du vill låna 2 000 000 kr för att köpa en bostad värd 2 500 000 kr, är din belåningsgrad 80 % (2 000 000 / 2 500 000 x 100).

Vad är amorteringskrav och hur påverkar det min bolånekalkyl?

Svar: Amorteringskravet är en regel som innebär att du måste betala av en viss del av ditt bolån varje år. Om ditt lån överstiger 70 % av bostadens värde, måste du amortera minst 2 % av lånebeloppet per år. Om lånet är mellan 50 % och 70 % av bostadens värde, måste du amortera minst 1 % per år. Amorteringskravet påverkar din månatliga kostnad, eftersom du måste betala av en del av lånet utöver räntan.


Var kan jag göra en bolånekalkyl?

Svar: Många banker och långivare erbjuder online-verktyg för att göra en bolånekalkyl. Du kan också använda allmänna kalkylatorer som finns på webben, eller göra en egen kalkyl genom att ta hänsyn till dina inkomster, utgifter, räntor och amorteringskrav. Tänk dock på att en kalkyl endast ger en uppskattning och att den faktiska lånesumman och räntan kan variera beroende på din individuella situation och långivarens bedömning.

Läs mer om: Pruta på Bostaden eller Räntan

Läs mer om: Hyra ut bostadsrätt

Läs mer om: Bolån Räntor Amorteringar

Läs mer om: Köpa bostad prognos