• Hitta fastighetsmäklare
  Hitta fastighetsmäklare

Styla hus inför visning


Styla hus inför visning

Experttips för bästa intrycket

Styla hus inför visning: Experttips för bästa intrycket

Att styla ditt hem inför visning är en viktig del av säljprocessen. Det handlar om att presentera ditt hem på bästa möjliga sätt för att locka potentiella köpare och få dem att se potentialen i fastigheten. Genom att följa några enkla tips, kan du förvandla ditt hem till en attraktiv och välkomnande plats som ger köparen rätt känsla.

Först och främst bör du rensa och organisera ditt hem. Det innebär att städa noggrant, plocka undan personliga ägodelar och avlägsna överflödiga möbler som kan göra ditt hem se trångt och stökigt. Se till att varje rum är fräscht och inbjudande, och tänk på att neutrala färger och en enkel inredning kan hjälpa ditt hem att nå en bredare målgrupp.

Det är också viktigt att belysa ditt hems bästa egenskaper, som ljusa och luftiga rum eller charmiga arkitektoniska detaljer. Du kan göra detta genom att placera möbler och dekorationer strategiskt, och skapa en känsla av rymd och harmoni. Tänk på hur du vill att ditt hem ska uppfattas av potentiella köpare och försök att skapa deras drömhem.

Del 1: Vad Är Homestyling?

Definition av homestyling och dess syfte

Homestyling är en process där en bostad förbereds och presenteras på bästa möjliga sätt inför försäljning. Det kan handla om att möblera, dekorera och optimera ytor för att skapa ett attraktivt hem för potentiella köpare. Syftet med homestyling är att maximera bostadens attraktionskraft och därmed öka chanserna för en snabb och lönsam försäljning.

Värdet av homestyling ligger i att skapa en känsla av önskan hos potentiella köpare, vilket kan leda till fler visningar och bättre budgivningar. Professionella homestylister har erfarenhet av att förvandla bostäder och vet vilka detaljer som påverkar besökarnas uppfattning.

Hur homestyling kan påverka försäljningsprocessen och slutpriset

Homestyling kan påverka försäljningsprocessen och slutpriset på flera sätt:

 • Ökad attraktionskraft: Genom att använda sig av homestyling skapas en mer attraktiv och inbjudande miljö i bostaden, vilket kan locka fler intresserade spekulanter.
 • Snabbare försäljning: En välstylad bostad ger ofta ett bättre helhetsintryck och kan därmed säljas snabbare än en bostad utan homestyling.
 • Högre slutpris: Eftersom homestyling ökar bostadens attraktionskraft kan det leda till fler budgivare och därmed ett högre slutpris på bostaden.

Hitta rätt mäklare

Vikten av att ha rätt mäklare vid sin sida när man ska sälja ska inte underskattas. Med rätt mäklar får du både bra inputs och inspiration. Att styla huset inför visning kan bli både enklare, bättre och roligare om du har en bra mäklare som du både kan bolla idéer med och som ser dina ambitioner och hjälper dig att förverkliga din vision.

Få kontakt med mäklarna börja annonser här

Del 2: Kostnaden för Homestyling

Genomsnittliga kostnader för homestyling

När du överväger att styla ditt hus inför visning, är det viktigt att ha en uppfattning om de genomsnittliga kostnaderna för homestyling. Priserna kan variera men räkna med att kostnaderna börjar från cirka 10 000 kronor och kan gå upp till 50 000 kronor eller mer beroende på flera faktorer som beskrivs nedan.

Faktorer som kan påverka kostnaden för homestyling

 1. Storlek på ditt hem: Större bostäder kräver mer möbler och inredning, vilket kan höja kostnaden för styling.
 2. Stil och kvalitet på inredningen: Om du väljer lyxiga möbler och inredningsdetaljer kan det öka kostnaderna.
 3. Tjänster inom homestyling: Priset varierar beroende på omfattningen av projektet och vilken typ av tjänster du anlitar (t.ex. planering, inredning, möblering, dekoration).
Storlek på hemKostnad
1 rum10 000 kr
2 rum15 000 kr
3 rum20 000 kr
4 rum30 000 kr

Kan man dra av kostnaden för styling

Styling inför försäljning avdragsgillt ja, du kan dra av kostnaden från överskottet av försäljningen. Men det är alltid bäst att rådgöra med en redovisningsexpert eller skattejurist för att få korrekt information om vad som gäller för dina specifika behov och situation. Det kan finnas avdrag som du kan dra nytta av, och det är viktigt att förstå alla regler och villkor för att säkerställa att du får ta del av eventuella skatteförmåner.

Del 3: Vad ingår i en homestylingtjänst?

Beskrivning av de tjänster som vanligtvis ingår i en homestyling

När du anlitar en homestylingtjänst finns det några grundläggande tjänster som vanligtvis ingår för att förvandla ditt hem inför visningen. Här är en lista över de vanligaste tjänsterna:

 • Konsultation: En inledande träff där stylister bedömer ditt hem och diskuterar förslag samt potentiella förbättringar.
 • Planering: Stylister skapar en plan med fokus på möblering, färgsättning, belysning och accessoarer.
 • Utförande: Stylister genomför planen med möblering, textilier, belysning och dekorationer för att skapa en attraktiv helhetsbild.
 • Fotografering: Professionella bilder tas för att presentera ditt hem på bästa sätt i annonser och marknadsföringsmaterial.

Vilka extra tjänster brukar erbjudas

Utöver de grundläggande tjänsterna kan en homestylingtjänst erbjuda extra valmöjligheter för att anpassa paketet efter dina behov. Några av dessa tjänster kan vara:

 • Utflyttning och förvaring: Några företag kan assistera med att flytta och förvara dina möbler och personliga ägodelar.
 • Renoveringsrådgivning: Om du behöver tips för att göra mindre renoveringar kan vissa företag erbjuda rådgivning.
 • Trädgårdsdesign: Vissa företag designar och förbättrar trädgården för att skapa ett välkomnande utomhusutrymme.
 • Hyra av möbler och accessoarer: För att komplettera dina befintliga möbler kan du i vissa fall hyra ytterligare inredning.

Det är viktigt att du har en öppen dialog med din homestylingtjänst för att förstå exakt vad som ingår och vilka extra tjänster de kan erbjuda för att anpassa processen efter dina unika behov.

Del 4: Hur styla ett hus inför försäljning

Steg-För-Steg Guide för att styla ett hus inför försäljning

För att styla ditt hus inför en visning, följ dessa steg:

 1. Rensa och organisera. Se till att alla ytor är rena och ordentliga, inklusive skåp och garderober.
 2. Avlägsna personliga tillhörigheter. Ta bort bilder, dokument och andra personliga föremål för att göra ditt hem mer neutralt och inbjudande.
 3. Städa noggrant. Husets alla rum bör vara skinande rent, både synligt och dolda utrymmen som bakom möbler och i skrymslen.
 4. Förbättra ljussättningen. Öppna persienner, byt ut trasiga lampor och använd varmare ljus så att rummet känns ljusare och välkomnande.
 5. Fixa små reparationer. Byt ut trasiga glödlampor, laga eller byt ut skadade möbler så att ditt hus ser väl underhållet ut.

Specifika tips för att styla olika rum, inklusive badrum

 • Vardagsrum: Placera snygga kuddar på soffan, avlägsna eventuell bråte och använd neutrala och jordnära färger för att skapa en lugn och avslappnad atmosfär.
 • Kök: Rensa bänkskivor och ställ fram fräscha och färggranna frukter. Arrangera köksredskap på ett organiserat sätt och se till att belysningen är behaglig.
 • Badrum: Se till att allt känns fräscht och rent, med nya handdukar och lämpliga blommor för att skapa en lugn atmosfär. Använd förvaringslösningar för att dölja eventuellt bråte.

Hur man bäddar en säng inför en visning

Bädda sängen på ett inbjudande sätt genom att följa dessa steg:

 1. Börja med en ren och snygg bäddmadrass.
 2. Lägg på ett lakan och räta ut eventuella veck och skrynklor.
 3. Lägg på täcke eller överkast och se till att det är ordentligt bäddat och utan skrynklor.
 4. Placera kuddar på sängen, gärna med snygga och matchande kuddfodral.

Använd ett neutralt och behagligt färgval för att förstärka en inbjudande känsla i sovrummet.

Del 5: 7 tips för ett framgångsrik homestyling

Att styla ditt hem inför visning är en viktig del i försäljningsprocessen. Här är några tips för att uppnå ett framgångsrikt resultat med homestyling:

 1. Rensa och städa: Se till att ditt hem är rent och ordning upprätthålls, tvätta fönster, putsar speglar och tvätta alla ytor. Om du har mycket prylar, rensa bort så mycket som möjligt för att skapa ett luftigt och rymligt intryck.
 2. Avpersonalisera: Ta bort personliga detaljer såsom fotografier, familjebilder och dylikt eftersom det kan göra det svårare för potentiella köpare att se sig själva bo i ditt hem. Detta kan också ge hemmet ett mer neutralt och inbjudande intryck.
 3. Fokusera på viktiga rum: Lägg extra uppmärksamhet på köket, badrummet och vardagsrummet eftersom dessa är de rum som oftast säljer ett hem. Se till att dessa rum är ordentligt städade och stylade, och överväg att byta ut gamla eller slitna detaljer.
 4. Ljus och luftig atmosfär: Se till att ditt hem är ljust och fräscht genom att dra upp gardiner, tända lampor och öppna fönster om det är möjligt. En ljus och fräsch atmosfär kan göra ett stort intryck på potentiella köpare och ge en känsla av att de redan är hemma.
 5. Använd neutrala färger: Undvik att ha alltför starka eller personliga färger i ditt hem. Använd istället neutrala toner som grå, beige, eller vita. Dessa neutrala färger kan göra det enklare för köparen att föreställa sig hur de skulle inreda och anpassa hemmet efter sina egna smaker.
 6. Möblera rätt: Möblera ditt hem så att rummen ser tilltalande och funktionella ut. Overmöblera inte och låt det finnas flera öppna ytor. På så sätt kan potentiella köpare se hur de kan använda och utnyttja utrymmet på bästa sätt.
 7. Skapa en välkomnande känsla: Små detaljer som färska blommor, doftljus och ett par kuddar på soffan kan skapa en varm och inbjudande atmosfär i ditt hem. Detta kan göra att potentiella köpare känner sig mer positiva och intresserade när de besöker visningen.

Genom att följa dessa tips kan du öka chanserna för att din homestyling blir framgångsrik och att du får bästa möjliga pris för ditt hem. Lycka till!

Del 6: Viktiga aspekter av homestyling

Detaljer hur du förbättrar din homestyling

När du stylar ditt hem inför visning finns det några viktiga aspekter att tänka på:

 • Renlighet: Se till att din bostad är välstädad och fri från dålig lukt. Det kan ge ett rent och fräscht intryck på spekulanterna.
 • Avpersonifiering: Ta bort personliga saker som foton, minnessaker och allt annat som kan förändra spekulanternas förmåga att föreställa sig själva boende i ditt hem.
 • Belysning: Ljuset spelar en stor roll i hur din bostad uppfattas. Se till att ha ordentligt med belysning i alla rum för att skapa en varm och inbjudande atmosfär.
 • Dekoration: Använd neutrala färger och inredning som passar bostadens stil. Försök att inte ha för mycket möbler i rummen, det kan få det att kännas trångt och oorganiserat.

Hur detaljer påverkar försäljningsprocessen och slutpriset

Dessa aspekter av homestyling kan ha en stor inverkan på både försäljningsprocessen och slutpriset för din bostad:

 • Renlighet: En ren och välskött bostad ger ett bättre intryck och kan locka fler spekulanter, vilket leder till högre bud och därmed högre slutpris.
 • Avpersonifiering: Om spekulanterna kan föreställa sig själva boende i ditt hem är det större chans att de lämnar ett bud. Det kan också öka konkurrensen mellan spekulanter och hjälpa dig att få ett högre pris.
 • Belysning: En välbelyst bostad uppfattas oftast som större, varmare och mer inbjudande, vilket kan öka dess attraktivitet och därmed höja dess värde.
 • Dekoration: En väldekorerad och smakfullt inredd bostad kan också öka värdet. Genom att ha en neutral inredning tilltalar du fler spekulanter, vilket kan leda till högre bud och snabbare försäljning.

Kom ihåg att även små detaljer kan göra stor skillnad när det kommer till att styla ditt hem inför visning. Om du följer dessa råd kommer du öka chanserna för att din bostad blir så attraktiv som möjligt och därmed uppnå ett högre slutpris på försäljningen.

Del 7: Inkomstpotential inom homestyling

Inkomstpotentialen för yrket homestyling

Inkomstpotentialen inom homestyling kan variera beroende på din erfarenhet, din geografiska plats och din nische. Du kan tjäna pengar genom att ta uppdrag från kunder, som ofta är husägare som vill sälja sina fastigheter, eller fastighetsmäklare som behöver homestyling inför visning. Inkomsterna kan också komma från rådgivning, designkonsultation och internutbildningar.

Enligt vissa undersökningar kan professionella homestylister tjäna mellan 300 och 1 000 SEK per timme, beroende på tjänst och plats. Detta innebär att årsinkomsten kan variera mellan 200 000 och 700 000 SEK för en aktiv homestylist. Som nybörjare kan du förvänta dig att tjäna i den lägre delen av skalan, men med erfarenhet och ett starkt nätverk kan din inkomst växa över tid.

Tips för att starta en karriär inom homestyling

 1. Utbilda dig: Skaffa dig utbildning och erfarenhet inom inredningsdesign, försäljning och marknadsföring. Detta kan innefatta en formell utbildning, kvalificerade kurser eller praktisk erfarenhet. Ju mer erfarenhet och kunskap du har, desto större förtroende kommer du att ha när du utför ditt arbete.
 2. Skapa en portfölj: Samla exempel på ditt arbete i en portfölj som du kan dela med potentiella kunder. Visa upp dina färdigheter genom att inkludera före och efter bilder av de utrymmen du har förvandlat samt detaljerade beskrivningar av de strategier du har använt.
 3. Nätverka: Skapa relationer med lokala fastighetsmäklare, fotografer och andra branschproffs som kan rekommendera dina tjänster till potentiella kunder. Närvara på mässor och evenemang för att bli sedd och hitta kunder.
 4. Marknadsföring: Skapa en attraktiv hemsida och använd sociala medier för att visa upp ditt arbete och nå ut till potentiella kunder. Ha en konkurrenskraftig prissättning som matchar din erfarenhet och tjänster.
 5. Specialisera dig: Hitta en nisch som du trivs med och som efterfrågas på din marknad. Välj en aspekt av homestyling som du är särskilt duktig på och fokusera på att bli expert inom det området.

Med rätt utbildning, erfarenhet och nätverk kan du bygga en framgångsrik karriär inom homestyling och uppnå en stark inkomstpotential. Läs om: Kurs homestyling.

FAQ – 7 Vanliga frågor om homestyling

Vad är homestyling?

Svar: Homestyling är processen att förbättra ett hem inför försäljning för att maximera dess attraktionskraft på potentiella köpare. Det kan innebära att anlita en professionell inredare, möblera och dekorera hemmet samt att göra mindre reparationer och uppgraderingar.

Varför ska jag överväga homestyling?

Svar: Homestyling ger ditt hem en extra touch som får det att sticka ut på marknaden och göra det mer attraktivt för köpare. Siffror från branschen talar om att slutpriset kan gå upp med mellan 15-20%.

Hur mycket kostar en homestyling?

Svar: Kostnaden för homestyling varierar beroende på omfattning av arbetet som krävs, hemmets storlek och vilken typ av tjänster som efterfrågas. I genomsnitt kan priset ligga mellan 10 000 och 50 000 kronor.

Hur länge tar det att utföra en homestyling?

Svar: Tiden det tar att utföra en homestyling varierar beroende på omfattningen av arbetet och villkoren för hemmet. En professionell homestager kan i genomsnitt behöva mellan en dag upp till en vecka för att slutföra arbetet.

Kan jag göra homestyling själv?

Svar: Det är möjligt att själv styla hemmet, men det kan vara mer tidskrävande och svårare än du tror. T.ex att styla för fotografering är inte det enklaste för att få perfekta bilder kan det behövas ljussättning m.m. Om du väljer att göra det själv, se till att ha en tydlig plan, avsätt tillräckligt med tid och researcha för att förstå vad köpare söker i ett hem.

Hur väljer jag rätt homestylingföretag?

Svar: Det är viktigt att välja ett homestylingföretag som har erfarenhet och referenser från nöjda kunder. Du kan be om rekommendationer från vänner och familj, kolla online-recensioner samt vid intervju av företaget se till att ställa frågor kring deras arbetsprocess, exempel på tidigare arbeten samt vilken form av support de erbjuder genom hela processen.

Vad händer om jag inte är nöjd med homestylingen?

Om du inte är nöjd med resultatet av homestylingen, bör du diskutera dina bekymmer med den valda homestager eller homestylingföretaget. Ofta kan justeringar göras för att bättre passa dina önskemål.

Sammanfattning

När du stylar ditt hem inför visning är det viktigt att tänka på följande saker:

 • Rensa och organisera: Se till att rensa bort onödiga saker och organisera ditt hem så att det känns öppet och välkomnande. Detta ger en känsla av lugn och harmoni för potentiella köpare.
 • Använd neutrala färger: Måla väggar och inredning i neutrala färger som beige, vit eller grå. Detta hjälper till att visa upp ditt hem som en ren, fräsch och välunderhållen plats.

Ett par andra tips inkluderar:

 • Lägg lite extra omsorg på att städa och putsa fönster, speglar och glaspartier. Dessa ytor fångar lätt upp ljus och ger en illusion av ett större och mer inbjudande utrymme.
 • Placera gröna växter, blommor eller frukt för att skapa en levande och harmonisk atmosfär.

Kom ihåg att ditt mål är att skapa en miljö där potentiella köpare kan föreställa sig att bo och trivas. Genom att följa dessa tips kommer du att öka chanserna för att få en snabb och framgångsrik försäljning av ditt hem.

Läs om: Bygga altan själv.

Läs om: Sälja hus privat.