• Hitta fastighetsmäklare
  Hitta fastighetsmäklare

Att sälja sitt hus på egen hand innebär att mansjälv ansvarar för hela försäljningsprocessen med allt vad det innebär. Noggranna Förberedelser är ett måste.

De 7 Stegen du måste ha koll på

 • Värdering: Kartlägg andra sålda hus i närområdet. Förstå marknadsvärdet på ditt hus. Använd bostadsplattformarna. Sök upp och jämför prissättningar på liknande hus. Tänk på att ditt utgångspris är kanske den enskilt viktigaste punkten.
 • Styling och Fotografering: En attraktiv presentation är nyckeln. Anlita en stylist och se till att ta högkvalitativa bilder för att locka till visningar.
 • Marknadsföring: Skapa en detaljerad och lockande bostadsannons. Använd plattformar som YABADO som specialiserade på att skapa bostadsannonser som säljer. De och Blocket är de ända plattformarna som låter privatpersoner skapa annonser.
 • Visningar: En effektiv försäljningsmetod är att vara öppen för att tillåta spekulanter boka egen tid för exklusiva visningar. Utarbeta en plan beskriv unika poänger och fördelar med ditt hus. Om du planera noggrant och genomför visningar i lugn och ro får både du och spekulanten mer tid att fokusera. Det innebär även bättre möjligheter för dig att lyfta fram alla unika kvalitéer och egenskaper som din fastighet erbjuder och spekulanten får tid att ställa fördjupande frågor.
 • Budgivning: Förbered försäljningsmaterial som sakligt beskriver din fastighet. Håll en neutral ton utan personliga redogörelser. Var redo att hantera och organisera skriftliga bud.
 • Besiktning: Uppmuntra spekulanterna att genomför en ordentlig besiktning för att identifiera och informera om eventuella dolda fel. Transparens skapar förtroende.
 • Juridiken: Ta hjälp av jurist eller din bank med utforma ett noggrant överlåtelse- och köpeavtal som inkluderar nödvändiga klausuler.
Sälja hus privat 2024

Vilka saker är speciellt viktiga vid försäljning

Annonsering på dina villkor

YABADO erbjuder bred överblick och smart interaktion mellan Köpare och Säljare. Med oss kommer du enkelt och effektivt i kontakt med mäklare och hela marknaden för bostäder till salu från de största plattformarna.

Din egen säljprocess steg för steg

7 Måste saker för att Sälja hus privat 2024

Besparingar

Att sälja hus privat innebär att du ofta kan spara pengar genom att slippa mäklararvode. Dessa besparingar kan vara avsevärda och innebär att du kan behålla en större andel av försäljningspriset

 • Inga mäklararvoden: Traditionellt tas en procentandel på mellan 3 – 10 procent av försäljningspriset i arvode av en mäklare, vilket du undviker om du säljer själv.

Mer kontroll

Du har hela processen i dina händer, från planering av visningar till hur du vill marknadsföra ditt hem.

 • Självvalda visningstider: Du bestämmer när ditt hem ska vara tillgängligt för visningar och kan stämma av direkt med intresserade köpare.
 • Personliga beslut för marknadsföring: Du väljer själv hur och var du vill annonsera – allt från online-annonser till att dela ut flygblad i grannskapet eller annonseringen på plattformar som når breda målgrupper.
 • Kundanpassade annonser: Riktar sig direkt till de personer som mest sannolikt skulle vara intresserade av ditt hem.

Förklara Friskrivningsklausul vid försäljning av hus

7 Måste saker för att Sälja hus privat 2024

När du säljer ditt hem är en friskrivningsklausul ett juridiskt verktyg som kan användas för att definiera dina skyldigheter som säljare i förhållande till husets skick. Genom att inkludera en sådan klausul i köpeavtalet kan du minska risken för framtida rättsliga tvister genom att specificera att vissa aspekter av bostaden säljs ’i befintligt skick’. Det är centralt att komma ihåg att friskrivningsklausulen måste vara korrekt formulerad för att vara godtagbar och giltig.

Viktiga punkter om friskrivningsklausuler

 • Ansvarsminskning: Säljaren blir avlöst från ansvar för specifika eller dolda fel som uppdagas efter försäljningen.
 • Förberedelse: Villaägaren bör noga dokumentera husets skick samt alla kända brister för att undvika framtida tvister.
 • Köparens Besiktningsplikt: Köparen uppmuntras att göra en noggrann inspektion och utvärdering av fastigheten innan köpet slutförs.

Juridiska skyldigheter

Det är ditt ansvar att vara uppriktig om fastighetens skick. Om det visar sig att du dolt relevanta fakta eller fel kan det leda till rättsliga åtgärder. Ärlighet och tydlighet inför försäljningen är avgörande för att processen ska flyta på utan efterföljande problem.

Avsluta affären

Här är en kontrollista för att säkerställa en smidig avslutning av ditt husköp:

 • Handpenning och priset: Vanligtvis betalas en handpenning som vanligen ligger på10 procent, ibland mindre beroende på köpeskillingens storlek. Vilken sedan dras av från det totala betalningsbeloppet.
 • Skatter och avgifter: Du bör ta hänsyn till kapitalvinstskatt och övriga kostnader som mäklararvode, som är särskilt relevanta vid försäljningen av din egendom.
 • Avdrag: Möjligheterna till avdrag för eventuella förbättringsarbeten och mäklarkostnader bör utnyttjas för att minska den skattepliktiga vinsten.

Betalningstransaktioner vid försäljning

 • Initial betalning: Handpenningen , säkerställer köparens avsikt och blir en del av slutbetalningen vid försäljningens slutförande. Handpenningen ligger vanligen på 10 procent av totala köpeskillingen du och köparen kommit överens om. Handpenningen betalas i regel i samband med kontraktsskrivningen.

Kontantinsatsen köparens eget kapital i bostaden

 • Kontantinsatsen har inget med Handpenningen att göra. Kontantinsatsen är den del av köpeskilling köparen betalar ur egen ficka och som inte finansieras via banklånet.

Skatter och avgifter i samband med försäljningen

7 Måste saker för att Sälja hus privat 2024
 • Kapitalvinstskatt: Skatt på försäljningsvinsten.
 • Boendetid: Om du bott i huset i två år kan vinsten vara skattefri.
 • Andra kostnader: Mäklararvoden och renoveringskostnader kan tillkomma.

Avdrag du kan göra

 • Förbättringsarbeten: Kostnader för uppgraderingar kan ofta dras av.
 • Mäklarkostnader: Även mäklararvoden är avdragsgilla.

Fråga: Sälja hus privat – vad innebär det?

Svar: Att du själv ansvarar för försäljningen av din fastighet där du som ägare hanterar hela försäljningsprocessen.

Fråga: För- och nackdelar med privat försäljning av hus?

Svar: Fördelar: Besparingar på mäklararvoden och ökad kontroll.
Nackdelar: Du ansvarar för att alla juridiska handlingar är korrekta.

Fråga: Nödvändiga dokument för privat husförsäljning?

Svar: För att sälja ditt hus privat behöver du samla alla relevanta dokument. Det inkluderar lagfart, energideklaration, besiktningsprotokoll och vid behov en friskrivningsklausul. Det är även avgörande att upprätta ett korrekt köpekontrakt som speglar villkoren för försäljningen.

Fråga: Skapa köpekontrakt för fastighet privat?

Svar: Ett korrekt köpekontrakt är kärnan i en privat fastighetsaffär. Det bör innehålla information om fastigheten, köpeskillingen, tillträdesdatum och parternas underskrifter. Det kan vara klokt att få juridisk rådgivning när du utformar detta dokument för att säkerställa att alla lagliga krav är uppfyllda.

Fråga: Att navigera genom lagfartsprocessen privat

Svar: Efter försäljningen måste den nya ägaren ansöka om lagfart, som är ett bevis på ägarskap. Ansökan görs hos Lantmäteriet och innebär att man betalar en stämpelskatt. Det är säljarens ansvar att se till att all nödvändig dokumentation överförs så att köparen kan genomföra detta steg.

Fråga: Friskrivningsklausuls betydelse och användning?

Svar: En friskrivningsklausul skyddar säljaren mot ansvar för dolda fel. Den bör ingå i köpeavtalet när du säljer en fastighet och är särskilt relevant ifall du som säljare inte känner till fastighetens alla skick. Detta avsnitt innefattas av lagen om konsument skydd vid fastighetsaffärer och bör formuleras omsorgsfullt.

Fråga: Hur gör man när en medägare vägrar sälja?

Svar: Om en medägare inte önskar sälja fastigheten kan det bli komplicerat. Du kan rådgöra med en jurist för att utforska möjliga vägar framåt. Det kan innefatta allt från upprättande av en överenskommelse mellan ägarna till en försäljning av andelen till den ovillige ägaren eller en extern part.