• Hitta fastighetsmäklare
    Hitta fastighetsmäklare

Annonsera bostad


Annonsera bostad

Sälja bostaden vi går igenom plattformarna

Vi jämför de olika annonsplattformarna.

Att annonsera bostaden vilka är de bästa plattformarna? Allt handlar om marknadsföring. Att sälja en bostad vilka alternativ och kanaler finns det för dig som vill marknadsföra bostaden på nätet. Nästan alla bostadsplattformar kräver att man går via en fastighetsmäklare.

Går det att marknadsföra sin bostad utan att ha en fastighetsmäklare?

Svar: Jo det går, t.ex. så kan alla som vill lägga upp bostadsannonser gratis göra det på Yabado BOOOSTAD som tillåter privatpersoner att annonsera gratis. Yabado är en Svensk aktör som via sin egna platform Yabado.se kopplar ihop köpare och säljare av bostäder.

Utöver dem så finns förstås de etablerade konkurrenterna, men för att annonsera där måste du först ha en skrivit avtal med en mäklare. Hemnet, Booli, Boneo tillåter inte privatpersoner annonsera. Dessutom kostar det en hel del att annonsera där. Andra vanliga gratis alternativ är Fb, Instagram, Tik Tok, Linkedin, Youtube, Twitter där kan alla som har ett konto skapa privat inlägg helt gratis.

Jämförelse bäst i test – plattformar och priser

Vi har valt ut 6 svenska plattformar. De punkter vi valt att jämföra är funktionalitet, upplevelse och pris. Här nedanför ser man listan, sorterad på trafikvolymordning, d.v.s. den som har mest trafik hamnar överst. Generellt kan man konstatera att de mest etablerade tillåter inte privatpersoner att annonsera. Vill man annonsera på deras plattformar måste man gå via en fastighetsmäklare.

Priser och villkor

Hemnet

Tillåter inte privat annonsering. Specificerar ej unika visningar. Pris rörligt. Hemnet har en prismodell som bygger på bostadens utgångspris samt inom vilken kommun din bostad finns.

Obs! Priset går upp beroende på kommun, dvs större kommun = priset går upp

Exmpl. Kungälv kommun1 mkr2 mkr5 mkr
Annons Bas2 090 kr3 490 kr4 390 kr
Annons Plus2 590 kr4 390 kr5 590 kr
Annons Premium4 090 kr6 790 kr8 590 kr
Förnya annons1 880 kr3 140 kr3 950 kr
Tillägget Raketen på första sidan 1 vecka829kr829kr989kr
   

Boneo

Tillåter inte privat annonsering. Specificerar unika visningar. Paketpriser.

995 kronor. 2.000 Visningar. Din annons visas på Boneo.se och i appen.

1.875 kronor. 5.000 Visningar. Din annons Matchas i BoneoMatch mot köpsugna personer som har gått på visning för liknande bostäder i samma område.

3.375 kronor. 12.000 Visningar. Din annons marknadsförs i sociala medier. Via Facebook och Instagram och marknadsförs mot personer som visat intresse för liknande bostäder.

Blocket

Tillåter privatannonsring. Specificerar ej unika visningar. Pris 125 kronor.

+ Tillägget visning i Galleriet 130 kronor

+ Tillägget veckoförnyelse 320 kronor

Booli

Tillåter ej privatannonsring. Specificerar ej unika visningar. Pris 500 kronor. Annonsering kan bara ske via Privatmäklaren. Pris 500 Kronor. Varaktighet max 3 mån. Man kan välja tillägget: Privatmäklaren. Som erbjuder ett fastpris på 17.500 kronor. Då ingår annonsvisning på tre ställen Booli, Boneo och Bovison.

Bovison

Tillåter privatannonsering. Specificerar ej unika visningar. Pris inga uppgifter. På Bovision måste du göra annonserings jobbet själv. Bovision.se har ingen offentlig prislista.

Yabado BOOSTAD

Tillåter privatannonsering. Specificerar unika visningar. Gratis annonsering. Du fotar med mobilen laddar upp i appen. Vill du kan du tillåta anslutna mäklare och köpare att ta direkt kontakt med dig.

Recensioner poäng 1-6

Hemnet Poäng:4
Störst och dyrast. Mest trafik och bred exponeringen mot hela marknaden. Vilket i sig bådar gott. Siten kan tyckas ha lite väl mycket information och villkors beskrivningar. Smula opedagogiskt. Rörigt intryck många element vilket drar ner poängen. Onödigt mycket reklam och information något som påverkar upplevelsen negativt.

Booli Poäng:5
Mycket trafik bra med kopplingen till unika presentationer av mäklare och resultat samt statistik. Bra funktioner med håll koll på ditt boende. Enkla tydliga artiklar om relevanta ämnen. Ingen onödig reklam om annat vilket ökar användarvänligheten. Lite väl torftig design som inte fångar upp engagemang. Ändå bra helhetsupplevelse.

Boneo Poäng:4
Lagom av allt. Tillåter ej privatannonsering. En begränsning som absolut påverkar poängen negativt är att man endast tillåter annonsering via sina egna anslutna mäklarfirmor som äger tjänsten. Man säger 100 kr per annons. Men med inlåsningen känns det erbjudandet svårt att bedöma. Alltså en smula oklart hur bra det egentligen är. Ser schysst ut, man håller nere med onödig reklam men inte helt fritt från distraktion.

Blocket Poäng:1
Varför ens annonsera en bostad på blocket överhuvudtaget? Finns inga tydliga fördelar. Det saknas integration med fastighetsmäklare. Känns ofokuserat, passivt och oengagerat massvis med distraktion. Det är tydligt att Blocket är mer anpassat för annat än bostäder. Med blocket känns det som man har en väldigt lång väg att gå för att komma till ett seriöst avslut.

Bovision Poäng:1
Äldst i branschen. Lite oroväckande att att man då som kund i förväg måste maila för att få en prislista. Väldigt oklart varför, alla andra har transparent prislistor. Antyder att det är olika prislistor beroende på vem man är. Siten opersonlig, omodern passivt tråkig. Det drar ner helheten. Den gör sitt jobb inte mer än så. Bra för den som söker bostad utomlands. Ingången är pedagogiskt med tydliga kategorier.

Yabado: BOOOSTAD Poäng:6
Yngst i klassen. Gratis. Modern enkel, fokuserat utan reklam. Användarvänlig du plåtar, laddar upp information, bilder i appen trycker på publicera. Snygga mallar. Mycket bra att man kan bli direktkontaktad av både köpare och fastighetsmäklare (valbar option). Annonser visas även på Yabado.se. Via anslutna mäklare kan du välja sprida din annons även på andra plattformar. (inte gratis). Fått jättemycket visningar på kort tid, dessutom helt gratis för privatpersoner.

Sammanfattning från bäst till sämst

Vår undersökning är inte vetenskaplig på något sätt. Tvärt om den är partisk, men bygger på förnuft och faktiska uppgifter hämtade från aktörernas egna hemsidor. Det är tre saker som vi lyfter fram: Funktionalitet, upplevelse och pris. Vi har resonerat så här: För att det ska vara till största möjliga nytta för säljaren d.v.s. kunden. Det är ur säljarens perspektiv som annonsör, som vi gör vår bedömning av de olika aktörerna.

Alla aktörer har en egen agenda med sin service. Den faktorn har vi vägt in som en motvikt mot vad som gagnar säljaren. Den viktningen redovisas som ett värde i procent. Det gör t.ex. att priset får en stor roll i och med att det är en garanterad intäkt för aktörerna men ingen resultatgaranti för kunden.

Vår procentfördelning visar balansen mellan annonsören och aktören. Alltså vilket värde du som annonsör får för dina pengar rent objektivt.

1.Yabado BOOOSTAD

Värde för annonsör 90%. Värde för aktör 10%

2. Booli

Värde för annonsör 60%. Värde för aktör40%

3. Hemnet

Värde för annonsör 50%. Värde för aktör 50%

4. Boneo

Värde för annonsör 40%. Värde för aktör 60%

5. Bovision

Värde för annonsör ?? %. Värde för aktör ?? % (inga uppgifter).

6. Blocket

Värde för annonsör 10%. Värde för aktör 90%

Annonsera bostad

Sälja bostad nu utan mäklare hur gör jag?

Annonsera gratis på BOOOSTAD

Nytt smart kundvänligt alternativ. Via appen BOOOSTAD kan du helt gratis skapa annonser som visas på Yabado.se Som växer snabbt helt och hållet inriktat mot hushålls som söker bostäder, mäklare samt hantverkstjänster. Dessutom via appen får man kontakt med köpare och mäklare som vill sälja din bostaden. Anslutna fastighetsmäklare kan kontakta dig om du tillåter.

Kan man sälja bostad nu privat utan mäklare?

Hur fungerar det att sälja sin bostad utan mäklare?

Att sälja sin bostad utan att anlita en mäklarfirma kan vara ett alternativ för den som vill spara pengar och samtidigt ha full kontroll över försäljningsprocessen.

Men det kräver också en del kunskap och tid för att lyckas med försäljningen. Här är några tips på hur du kan sälja din bostad utan att anlita en mäklarfirma på ett framgångsrikt sätt:

Förbered bostaden för försäljning: Innan du börjar marknadsföra din bostad är det viktigt att den är i så bra skick som möjligt. Gör eventuella reparationer och städningar för att din bostad ska se så attraktiv ut som möjligt.

Använd socialmedier: Gör privata inlägg, annonser på Tik Tok, Fb, Youtube, Twitter, Linkedin och Intagram.

Testa av marknaden: En bra strategi om man i förväg vill stämma av eventuellt intresse bland köparna är att lägga ut sin bostad som en kommande försäljning. Det betyder att man tar pulsen på marknaden vilket kan hjälpa dig med att få en uppfattning om utgångspris

Bestäm ett realistiskt pris: Att sätta rätt pris på bostaden är en av de viktigaste faktorerna för att lyckas med försäljningen. Gör en marknadsanalys och titta på jämförbara bostäder i ditt område för att hitta ett realistiskt pris.

Sälja utan mäklare: Väljer du att genomföra din bostadsförsäljning utan mäklare kan du inte använda dig av annonsering på plattformar som Hemnet, Booli och Boneo. I.o.m att de endast tillåter Fastighetsmäklare att annonsera.

Ordna visningar: Att ordna visningar är en viktig del av försäljningsprocessen. Annonsera visningarna på de plattformar där du annonserat din bostad och se till att bostaden är i så bra skick som möjligt inför visningarna.

Förhandling och kontraktsskrivning: När du har hittat en köpare är det dags att förhandla om priset och skriva kontraktet. Det kan vara bra att anlita en jurist för att skriva kontraktet och säkerställa att allt går rätt till.

Det är viktigt att komma ihåg att det kräver tid och engagemang att lyckas med försäljningen, men genom att göra din forskning och förbereda dig väl kan du spara mycket pengar på mäklararvodet.

Hjälp med avtalsskrivningar mot fasta arvoden

Det finns aktörer som hanterar den juridiska delen av en bostadsförsäljning vilket betyder att de sköter avtals hanteringen och ser till att juridiken är korrekt. Man är alltså inte i större mening inblandad i den fysiska processen som t.ex. värderingar, visningar, besiktningar m.m.

Dessa tjänster kostar i snitt ca.15-20.000 kronor.

Här kan du läsa mer: Sälj utan mäklare Hemverket

Vad är viktigt när man annonserar?

Bilderna: Att inkludera högkvalitativa bilder på din bostad är ett effektivt sätt att locka till sig potentiella köpare. Tänk på att ta bilder från olika vinklar och visa upp de bästa delarna av bostaden.

Texten: När du marknadsför din bostad är det viktigt att skriva en engagerande text som fångar läsarens uppmärksamhet. Beskriv din bostad på ett sätt som gör att läsaren vill veta mer och inkludera viktig information som kan vara relevant för potentiella köpare.

Var tillgänglig: Att vara tillgänglig för potentiella köpare och svara på frågor kan öka deras intresse för din bostad. Var också flexibel när det gäller visningar för att möta potentiella köpares behov.

Använd alla kanaler: Sociala medier är ett effektivt sätt att nå ut till fler potentiella köpare. Använd relevanta hashtags och annonsera din bostad på olika plattformar för att öka synligheten och hitta fler intresserade köpare.

Strategier för att undvika höga kostnader för annonsering

Annonsering är kostsamt, särskilt om du väljer att annonsera på platser som tar ut höga avgifter. Här är några tips på hur du kan undvika dyr annonsering i samband med försäljning av din bostad:

Sociala medier: Annonsering eller inlägg på sociala medier kan vara ett effektivt sätt att nå ut till potentiella köpare. Du kan t.ex. göra egna inlägg på Facebook, Instagram eller LinkedIn och nå ut till personer som kan vara intresserade av att köpa din bostad. Annonsering på sociala medier är oftast billigare än traditionell annonsering.

Använd ditt eller vänners nätverk: Genom att informera dina vänner, familj och bekanta om att du ska sälja din bostad kan du få hjälp att sprida ordet vidare. Kanske känner någon i din närhet någon som letar efter en bostad som din? Att använda ditt nätverk kan vara ett effektivt och billigt sätt att hitta potentiella köpare.

Utnyttja gratisplattformar: som t.ex. appen Yabado BOOOSTAD

Ordna öppet hus: Att ordna öppet hus kan vara ett effektivt sätt att locka till sig potentiella köpare. Genom att marknadsföra öppet hus på sociala medier och gratis plattformar kan du nå ut till många personer utan att behöva betala för annonsering.

När ska man sälja en bostad?

Huvudregeln är att man ska sälja när efterfrågan är som störst. I en normal marknad brukar det vara minst utbud av bostäder i Januari-Mars vara den bästa perioden för att sälja en bostad.

Hur gör man nu då för att hålla ner kostnaderna som uppstår i samband med försäljning. Visserligen får du dra av annonskostnaderna från överskottet så att ev skatt på försäljningen minskar. Men det är ändå stora pengar. Många gånger handlar det om 15-25 000 kronor. Kostnaden för annonsering ligger generellt i storstäderna ligger på ca.15.000 kronor och mer. Pengar som försvinner bort som ersättningar till bostadsplattformarna och fastighetsmäklarna.

Vad händer på bostadmarkanden längre fram?

Men först till frågan som allt fler ställer sig hur kommer bostadsmarknaden se ut efter det att 73 procent av alla de bolåneavtal som nu löper ut maj 2023. 73 procent av bostadslånen är avtal med ”fast ränta ” de avtalen ska nu omförhandlas. Det innebär för många låntagare en helt ny verklighet med räntehöjningar på mellan 3 – 5 procent.

Konsekvensen av räntehöjningar kommer troligen bli att en stor grupp bostadsägare kommer behöva sälja sina bostäder då man inte längre klarar av kostnaderna för en högre ränta. Med stor sannolikhet kommer detta innebära att utbudet av bostäder kommer öka efter sommaren.

FAQ:

Kan jag sälja min bostad själv utan att anlita en mäklarfirma?

Ja, det är möjligt att sälja sin bostad utan att anlita en mäklarfirma. Det kräver dock en del kunskap och tid för att lyckas med försäljningen.

Vad är fördelarna med att sälja sin bostad utan mäklare?

En av fördelarna med att sälja sin bostad utan mäklare är att man kan spara mycket pengar på mäklararvodet. Dessutom har man full kontroll över försäljningsprocessen och kan göra sina egna beslut.

Vad är nackdelarna med att sälja sin bostad utan mäklare?

En av nackdelarna med att sälja sin bostad utan mäklare är att det kräver mycket tid och engagemang för att lyckas. Dessutom kan det vara svårt att navigera i försäljningsprocessen och förhandla med potentiella köpare.

Hur hittar jag potentiella köpare om jag säljer min bostad utan mäklare?

Genom att marknadsföra din bostad på olika plattformar, sociala medier, kan du nå ut till potentiella köpare. Att ordna visningar och vara tillgänglig för frågor kan också hjälpa till att hitta intresserade köpare.

Behöver jag anlita en jurist för att skriva kontraktet om jag säljer min bostad utan mäklare?

Det kan vara en god idé att anlita en jurist för att hjälpa till med kontraktsskrivning och säkerställa att allt går rätt till. En jurist kan också ge råd om vad som behöver inkluderas i kontraktet och se till att alla legala krav uppfylls.

Hur mycket kan jag spara på mäklararvodet om jag säljer min bostad själv?

Mäklararvodet kan variera beroende på olika faktorer, men generellt sett kan du spara mellan 1-3% på försäljningspriset genom att sälja din bostad utan mäklare.

Vad är den vanligaste fallgropen när man säljer sin bostad utan mäklare?

En av de vanligaste fallgroparna när man säljer sin bostad utan mäklare är att man sätter ett för högt pris på bostaden. Det är viktigt att göra en marknadsanalys och sätta ett realistiskt pris för att hitta potentiella köpare.

Läs mer om: Sälja Bostaden

 

Läs mer om: Guiden att köpa bostad