• Fastighetsmäklare GBG
  Fastighetsmäklare GBG
 • Fastighetsmäklare Helsingborg
  Fastighetsmäklare Helsingborg
 • Fastighetsmäklare Linköping
  Fastighetsmäklare Linköping
 • Fastighetsmäklare Malmö
  Fastighetsmäklare Malmö
 • Fastighetsmäklare STHLM
  Fastighetsmäklare STHLM
 • Fastighetsmäklare Uppsala
  Fastighetsmäklare Uppsala
 • Fastighetsmäklare Örebro
  Fastighetsmäklare Örebro

Städhjälp


Städhjälp

Städhjälp: Effektiva tips för ett rent hem

Städhjälp kan vara en stor hjälp för dig som har en hektisk vardag och inte hinner med att städa ditt hem så mycket du önskar. 

Städa kanske inte heller det allra roligaste man hitta på. Men det måste göras så varför inte anlita en städfirma? Du får mer tid över till annat samtidigt som ditt hem blir rent och fräscht. Det finns många företag som erbjuder städhjälp, och det kan vara svårt att veta vilket som passar just dig bäst. Att hitta rätt städhjälp är inte det enklaste och kanske därför tar lite tid. Men det viktigaste är at du hittar den firman som du synkar bäst med, vilket förmodligen gör att du kanske måste pröva några olika firmor innan du slutligen hittar den rätta.

Kvalitet, pris och referenser är viktiga komponenter för att hitta en pålitlig och professionell städtjänst som verkligen levererar. Så var beredd på att det krävs lite research. Dessutom kanske inte alla firmor är helt kompletta vad beträffar tjänster, kanske din kravlista även omfattar sådant som inte görs så ofta, t.ex. tvätt eller fönsterputsning vilket i man inte i regel gör oftare än 2-3 gånger per år. Så en städfirma som erbjuder flexibilitet och service kanske är extra önskvärt för dig.

Städhjälp

I den här artikeln går vi igenom vilka tjänster som ingår i städning samt priser och kostnader för olika städtjänster. Vi kommer även att beröra hemstädningskostnader för 2023 och städfirmorna timkostnader.

Vilka tjänster ingår i städning?

I ett typiskt hemstädning ingår flertal tjänster några av dessa tjänster är:

 • Golvrengöring: både dammsugning och våtmoppning
 • Dammning av ytor, möbler och prydnadsföremål
 • Rengöring av kök och badrum
 • Fönsterputsning (kan vara en tilläggstjänst)

Observera att olika städföretag kan erbjuda olika tjänster och att detta endast är ett exempel på de vanligaste förekommande tjänster.

Städhjälp

Beskrivning av olika städtjänster

För att ge dig en bättre förståelse för vad som ingår i de olika städtjänsterna, listar vi en kortfattad beskrivning av några vanliga tjänster:

StädtjänstBeskrivning
VeckostädningEn regelbunden, grundlig städning av ditt hem inklusive dammsugning, dammtorkning och våtmoppning.
StorstädningEn omfattande rengöring som kan inkludera extraservice såsom fönsterputsning, rengöring av garderober och skåp.
FlyttstädningProfessionell städning vid en flytt både i ditt gamla och nya hem för att säkerställa att båda är rena och fräscha inför din flytt.

Priset för städhjälp varierar beroende på tjänsten och städfirman du väljer. En generell tumregel är dock att priset ligger mellan 250-400 kr per timme. Hemstädningskostnaden för 2023 kommer sannolikt att ligga inom samma spann, men det är alltid bäst att kolla med specifika städföretag för deras aktuella priser.

Städkostnaden per kvadratmeter kan också variera, men återigen kan du förvänta dig att kostnaden ligger mellan 250-400 kr per timme. Det kan vara viktigt att hålla dessa faktorer i åtanke när du bestämmer dig för vilken städfirma du ska anlita.

Jämförelse mellan städningstyper

I denna del kommer vi att jämföra olika städningstyper och hur lång tid det tar att städa 100 kvadratmeter, samt faktorer som påverkar städningstiden.

Tidsåtgång för att städa 100 kvadratmeter

För att ge en uppfattning om tidsåtgången för att städa 100 kvadratmeter, här är några exempel på olika städningstyper:

 • Grovstädning: Det kan ta runt 4-5 timmar att grovstäda 100 kvadratmeter, eftersom det innefattar en grundlig rengöring av alla ytor, möbler och golv.
 • Veckostädning: En veckostädning av en bostad på 100 kvadratmeter tar vanligtvis 2-3 timmar, beroende på hur mycket damm och smuts som samlats under veckan.
 • Fönsterputsning: Att putsa fönstren i ett hem på 100 kvadratmeter bör ta omkring 1-2 timmar, men det kan variera beroende på antalet och storleken på fönstren.

Faktorer som påverkar städningstiden

Det finns flera faktorer som kan påverka hur lång tid det tar att städa 100 kvadratmeter. Här är några av de viktigaste:

FaktorPåverkan
Yta och planlösningEn yta med mycket möbler, skrymslen och vrår tar längre tid att städa än en tom eller enkelt inredd yta.
RengöringsbehovOm det finns mycket smuts, damm eller andra föroreningar krävs det generellt mer tid för att åstadkomma en grundlig rengöring.
FrekvensOm du väljer att städa oftare kommer det totala städbehovet per tillfälle att minska. Det innebär att det tar kortare tid vid varje enskild städning.
EffektivitetEn erfaren och effektiv städare kan utföra städningen snabbare än någon som saknar erfarenhet eller teknik.

Dessa faktorer hjälper dig att förstå varför städningstiden kan variera mellan olika hem och situationer, men de ger också en viss grund för att jämföra olika städningstyper och deras tidsåtgång. Läs om: RUT avdrag för städhjälp.

Veckostädning

Att ha en regelbunden veckostädning är viktigt för att hålla ditt hem rent och snyggt. I denna sektion kommer vi att gå igenom några nyckelpunkter när det gäller veckostädning: innehåll, organisering och tid. Läs mer om: Städfirmor

Innehåll i veckostädning

En typisk veckostädning bör täcka följande uppgifter:

 • Dammsugning eller sopning av golv
 • Torka av ytor och fläckar
 • Städning av badrum, toaletter och kök
 • Byte av sängkläder
 • Tömning och rengöring av papperskorgar

Andra uppgifter kan variera beroende på dina behov och hur ofta du städar.

Organisera sin veckostädning

För att effektivt organisera din veckostädning kan du följa dessa steg:

 1. Planera vilka dagar och tider du ska utföra olika uppgifter
 2. Skapa en checklista över alla uppgifter som behöver utföras
 3. Ta fram alla nödvändiga rengöringsprodukter och verktyg
 4. Ta bort onödiga saker och förbered rummen för städning
 5. Följ checklistan och utför alla uppgifter systematiskt

Tid för en veckostädning

Tiden det tar att genomföra en veckostädning kan variera beroende på storleken på ditt hem och hur noggrann du är. Planera för ungefär 2-4 timmar för en genomgående veckostädning av ett normalstort hem. Att utföra vissa uppgifter regelbundet, som att torka av ytorna eller dammsuga, kan hjälpa till att minska tiden som behövs för veckostädningen.

Det finns även städföretag som erbjuder veckostädning som en tjänst. Kostnaden för en månatlig hemstädning varierar och beror på bostadens storlek, tjänstens omfattning och var du bor. Priserna för en lägenhetsstädning kan skilja sig från en villastädning. Om du är intresserad av att anlita någon för denna tjänst kan du kontakta städföretag i ditt område för att få offert och jämföra priser.

Altanvård rengöring från alger

Altantvätt är ofta med tiden ett bekymmer för många husägare. Den en gång så fräscha trätrallen har med åren bleknat och ansamlingar av smuts och alger gör den ännu grå och trist. Men det finns metoder för att återställa altanen om inte till nyskick så i alla fall så att den ser betydligt fräschare och bättre ut. Läs mer om: Altantvätt. Dessutom kan du gör ROT avdrag för rengöringen.

Badrumsstädning

Att hålla sitt badrum rent och fräscht är en viktig del av hemmets underhåll. I denna sektion kommer du att lära dig om frekvens för badrumsstädning och varför det är viktigt att rengöra badrummet regelbundet.

Frekvens för badrumsstädning

Det är rekommenderat att du städar ditt badrum minst en gång i veckan. Detta inkluderar att torka av ytor, rengöra toalett och tvättställ, samt att skrubba badkaret eller duschen.

Det är också viktigt att rengöra golvet regelbundet, särskilt om du ser tecken på smuts eller mögel. Ett tips är att använda en golvmopp med avtagbara, tvättbara moppkläder som kan bytas ut efter varje användning. Du kanske vill städa oftare om:

 • ditt badrum används av flera personer
 • du eller någon i ditt hushåll är sjuk eller har allergier
 • du har små barn som kan spilla eller smutsa ner

Varför det är viktigt att rengöra badrummet

Att regelbundet städa ditt badrum är viktigt av flera anledningar. För det första bidrar det till en hälsosam och hygienisk livsmiljö för dig och dina nära och kära. Genom att rengöra ytor och avlägsna bakterier, mögel och smuts minskar du risken för att sprida infektioner och sjukdomar.

För det andra hjälper regelbunden städning till att förlänga badrumsmöblernas och materialens livslängd. Genom att torka bort fukt, tvålrester och annan smuts minskar du risken för att materialen skadas, vilket kan leda till dyrare reparationer eller ersättningar i framtiden.

Slutligen bidrar ett rent och prydligt badrum till en behagligare och mer inbjudande atmosfär. Ett välstädat badrum ger en fräsch och avslappnande känsla som du kommer att uppskatta varje gång du använder det.

Ordningen för städning

Att ha en ordnad och systematisk städning är viktigt för att underlätta processen och uppnå bästa möjliga resultat. I den här sektionen kommer vi att täcka en steg-för-steg guide och förklara vikten av att följa en viss ordning när du städar.

Steg-för-steg guide

För att effektivt städa ditt hem, följ dessa enkla steg:

 1. Vädra rummet och samla allt skräp och oönskade föremål.
 2. Torka dammet från tak, väggar, hyllor och andra ytor.
 3. Golvytor ska sopas eller dammsugas, inklusive mattor och hörn.
 4. Rengör ytor som är flitigt använda, såsom dörrhandtag, bänkskivor och ljusknappar.
 5. Tvätta golv och ytor med lämpliga rengöringsmedel och verktyg.

Det är viktigt att följa dessa steg i ordning för att säkerställa en effektiv och grundlig rengöring av ditt hem.

Förklaring av vikten av att följa en viss ordning

Att följa en viss ordning för städning hjälper dig att effektivisera processen och garantera att ingenting övergår. När du följer en ordning:

 • Du minimerar tiden det tar att städa.
 • Du undviker att röra upp damm och smuts som redan har rengjorts.
 • Du skapar en mer hygienisk och ren miljö.

Att ha en tydlig och effektiv städningsrutin gör det möjligt för dig att uppnå en renare och mer välkomnande miljö i ditt hem.

Påbörja städning

Du har bestämt dig för att ta itu med städningen och behöver hjälp att komma igång. Vi kommer att dela några användbara tips och strategier för att hålla dig motiverad och fokuserad när du påbörjar städning. Läs om: Städning tips och tricks

Motivationstips och strategier

Det kan vara svårt att hitta motivationen att börja med städningen ibland, men det finns ändå några enkla strategier du kan använda:

 1. Skapa en städrutin: Ha en specifik tid och dag i veckan som är avsatt för städning. Det kan göra det enklare att följa en rutin och skapa en städvana.
 2. Sätt upp mål: Bestäm vad du vill åstadkomma med städningen och skapa små, realistiska mål. Detta hjälper dig att hålla fokus och känna att du gör framsteg.
 3. Belöna dig själv: Ge dig själv en belöning när du når dina mål, som att ta en paus eller unna dig något speciellt. Det stärker motivationen att genomföra städningen.
 4. Skapa en städmiljö: Förbered dig och ditt hem innan du börjar städa genom att ta bort distraherande saker och sätta på lämplig musik för att hjälpa dig koncentrera dig.

När det är dags att påbörja städning är det bra att följa dessa steg:

 1. Börja med att göra en noggrann bedömning av ditt hem och identifiera vilka områden som behöver mest uppmärksamhet.
 2. Planera de områden du ska städa i den ordning som känns mest logisk och effektiv för dig.
 3. Samla alla nödvändiga städmaterial och redskap innan du börjar för att undvika avbrott under städningen.
 4. Sätt igång och börja städa ett rum eller område i taget, så att du kan fokusera och inte blir överväldigad.

Genom att använda dessa steg och strategier kommer du att vara väl förberedd och motiverad för att påbörja städningen på ett effektivt och tillfredsställande sätt.

Storstädning

Att genomföra en storstädning kan vara tidskrävande och ibland överväldigande. Denna artikel ger dig en överblick över vad du kan förvänta dig och några råd om hur du kan göra din storstädning så smidig som möjligt.

Storstädningstid

Storstädningstiden, det vill säga hur lång tid det tar att storstäda ett hem, beror på en rad faktorer, inklusive storlek på bostaden, och graden av röra och smuts. Generellt kan man räkna med att en storstädning tar mellan 4 och 10 timmar, men det kan variera beroende på dina specifika behov och förutsättningar.

Planering och genomförande av en storstädning

Det är viktigt att planera städningen noggrant för att undvika onödigt arbete och för att säkerställa ett effektivt genomförande. Börja med att lista ut vilka delar av din bostad som är i mest behov av städning. Därefter kan du fördela uppgifterna under dagen eller över en hel vecka. Se till att ha alla nödvändiga städredskap och produkter till hands innan du börjar.

Fördelar med att anlita seriös städfirma

Att anlita ett professionellt företag för din storstädning kan ha flera fördelar:

 • Du sparar tid och kan fokusera på andra uppgifter.
 • Professionella städföretag har erfarenhet och kunskap för att göra jobbet effektivt och korrekt.
 • Du slipper oroa dig för att du missar några viktiga områden eller steg i städningsprocessen.

Kostnaden för hemtjänststädning varierar beroende på företaget du väljer och bostadens storlek. Det är viktigt att inhämta offerter från flera företag för att få en uppfattning om vad som är rimligt att betala för tjänsten.

FAQ 7 vanliga frågor och svar om städhjälp

När du funderar på att anlita städhjälp kan det dyka upp många frågor. Här är en sammanfattning av sju vanliga frågor med korta svar för att hjälpa dig på vägen.

1. Hur mycket kostar städhjälp?

Kostnaden för städhjälp varierar beroende på flera faktorer, såsom tjänsternas omfattning och städföretagets prisnivå. Du kan få kostnadsförslag från flera företag innan du fattar ett beslut. Tänk på att det kan finnas möjlighet att utnyttja RUT-avdraget, vilket sänker din kostnad.

2. Hur ofta bör jag anlita städhjälp?

Det beror på dina personliga behov och preferenser. Vissa personer föredrar att ha städhjälp varje vecka, medan andra kanske nöjer sig med varannan vecka eller en gång i månaden. Fundera över vad som fungerar bäst för dig och ditt hem.

3. Hur väljer jag rätt städföretag?

Det finns flera saker att tänka på när du letar efter ett städföretag. Till exempel kundomdömen, priser och vilka tjänster de erbjuder. Prata med vänner och familj för att få rekommendationer, eller sök på nätet för att hitta lämpliga företag i ditt område.

4. Vilka städtjänster erbjuds vanligtvis?

Städföretag erbjuder en rad olika tjänster, såsom regelbunden hemstädning, storstädning, fönsterputsning och flyttstädning. Många företag kan också erbjuda specialiserade tjänster, så som sanering och trädgårdsskötsel.

5. Vad bör jag göra innan städaren kommer?

Det är en bra idé att städa undan personliga föremål och värdesaker innan städaren kommer. Du kan också vilja göra en lista över prioriterade områden eller särskilda instruktioner för städaren att följa.

6. Kan jag lita på att städföretaget hanterar mina personliga uppgifter på ett säkert sätt?

De flesta städföretag tar kundens integritet på största allvar och har rutiner för att skydda personuppgifter. Kontrollera företagets sekretesspolicy och tveka inte att ställa frågor om du har några bekymmer.

7. Vad händer om jag inte är nöjd med städtjänsten?

Om du inte är nöjd med en utförd städtjänst bör du kontakta städföretaget så snart som möjligt för att uttrycka dina klagomål. Många företag erbjuder nöjd-kund-garanti och kommer att åtgärda eventuella problem eller erbjuda kompensation vid behov.

Sammanfattning

Att anlita städhjälp kan göra stor skillnad i ditt liv. Genom att delegera städning av ditt hem till professionella, får du mer tid att fokusera på det som är viktigast för dig.

För att säkerställa att du får bästa möjliga service, bör du noggrant överväga dina behov och förväntningar innan du anlitar någon. Tänk på följande aspekter:

 • Frekvens och omfattning av städningen
 • Priser och betalningsvillkor
 • Företagets rykte och kundrecensioner
 • Tillgänglighet och kommunikation

Ta dig tid att jämföra olika städföretag och ta in offerter. När du väl hittat ett företag som passar dina behov och krav, kommer du att kunna njuta av fördelarna med att ha en ren och välorganiserad bostad.

Kom ihåg att det är viktigt att sträva efter en pålitlig och långvarig relation med ditt städföretag så att de förstår dina förväntningar och kan anpassa sig efter dina behov.

Läs mer om Bostadsfrågor: Vad är slamsugning?

Läs mer om Bostadsfrågor: Vad är relining?

Läs mer om Bostadsfrågor: Hitta bästa elfirman