• Hitta fastighetsmäklare
  Hitta fastighetsmäklare

Hur säljer man en bostadsrätt utan mäklare?


En komplett guide för ”hur säljer man en bostadsrätt utan mäklare”. Effektiva steg för steg för att göra allt rätt

Värdera Sin Bostadsrätt

Marknadsanalys: Börja med att göra en marknadsanalys. Titta på försäljningspriser för liknande bostadsrätter i ditt område de senaste 3-6 månaderna. Beakta faktorer som storlek, antal rum, renoveringsår, läge och unika egenskaper hos din bostadsrätt. Jämför din bostadsrätt med de sålda objekten för att få en uppfattning om ett rimligt pris.

Professionell Värdering: En certifierad värderare kan ge dig ett värderingsintyg, en objektiv bedömning av din bostadsrätts värde baserat på dess skick och jämförbara försäljningar. Detta ger dig ett bra underlag för prissättning och kan vara ett viktigt verktyg i förhandlingar med köpare.

Marknadsföra Sin Bostadsrätt

Fotografering: Bra bilder är avgörande för att skapa ett gott första intryck. Se till att din bostadsrätt är välstädad, avpersonifierad och ljussatt jobba gärna med dagsljus under fotograferingen.

Därför ska du lägga till Rörlig Material i din Annons

För att locka fler besökare till din visning är det rekommenderat att du använder film som en del av ditt bildmaterial i annonseringen. Rörlig bild får enligt verifierat data från Meta i snitt 55% fler visningar än statiska annonser. Rörlig blid får även fem gånger längre visningstid.

YABADO erbjuder bred överblick och smart interaktion mellan Köpare och Säljare. Med oss kommer du enkelt och effektivt i kontakt med mäklare och hela marknaden för bostäder till salu från de största plattformarna.

Juridiska Aspekter och Avslut

Kontrakt och Dokumentation: Detta inkluderar köpekontrakt, energideklaration, årsredovisningar och eventuella besiktningsprotokoll. Se till att allt är uppdaterat och korrekt. Om du är osäker, överväg att anlita en jurist som kan granska och förbereda dokumenten åt dig.

Juridisk Rådgivning: Att sälja en bostadsrätt utan mäklare innebär att du måste hantera alla juridiska aspekter själv. För att bättre förstå processen och alla lagkrav. Kan det vara klokt att överväga koppla in en jurist, en specialist på fastighetsrätt. De hjälper till med kontrakt, överlåtelse och andra juridiska frågor.

Juridiska och Finansiella Steg

När du säljer din bostadsrätt utan mäklarhjälp är det viktigt att vara noga med de olika stegen i försäljningsprocessen som:

 1. Försäljningskontrakt: Som säljare är det ditt ansvar att upprätta ett försäljningskontrakt som inkluderar alla relevanta uppgifter om bostadsrätten och de villkor som gäller för försäljningen. Du bör rådgöra med en jurist för att säkerställa att kontraktet uppfyller alla lagliga krav.
 2. Lånelöfte och handpenning: Innan du accepterar ett köpeavtal bör du kontrollera att köparen har ett lånelöfte från en bank. Det är också vanligt att be om en handpenning för att säkerställa att köparen är seriös.
 3. Bostadsrättsföreningens godkännande: Bostadsrättsföreningen har rätt att godkänna eller neka en ny medlem. Informera föreningen om din avsikt att sälja din bostadsrätt och se till att den nya köparen söker medlemskap.
 4. Skattedeklaration och kapitalvinstskatt: Som säljare är du ansvarig för att deklarera försäljningen av din bostadsrätt till Skatteverket och betala eventuell kapitalvinstskatt.
 5. Överlåtelse och överlåtelsebesiktning: Se till att överlåtelsen genomförs korrekt och att eventuella brister eller fel i bostadsrätten är åtgärdade eller informerade till köparen innan överlåtelsebesiktning sker.
Hur säljer man en bostadsrätt utan mäklare

Förbereda Sin Bostadsrätt för Försäljning

 • Rensa och städa: En ren och välorganiserad bostadsrätt är mycket attraktivare för potentiella köpare. Se till att rengöra alla rum, och organisera förvaringsutrymmen så att de är lätta att överblicka.
 • Dekorera och fixa småfel: Små detaljer kan göra stor skillnad i intrycket av din bostadsrätt. Måla om väggar i neutrala färger, och överväg att byta ut gamla eller slitna möbler och inredningsdetaljer. Se även till att laga småskador och brister så att din bostadsrätt framstår i toppskick.
 • Skapa en välkomnande atmosfär: En ljus, varm och inbjudande atmosfär får besökare att känna sig hemma. Se till att det är bra belysning i alla rum, och att temperaturen är behaglig.

Dokument

För att underlätta försäljningsprocessen och vara redo när intresserade spekulanter börjar ställa frågor, se till att du har all nödvändig dokumentation på plats. Det inkluderar:

 • Om det finns så ska Lagfarter och pantbrev redovisas.
 • Årsredovisningar och protokoll från föreningsstämmor: Din bostadsrättsförening bör ha en årsredovisning som ger information om föreningens ekonomi och ägarandelar. Dessutom bör du ha protokoll från de senaste föreningsstämmorna, som kan ge insikt i föreningens beslut och planer.
 • Föreningens stadgar: Dessa beskriver de regler och förordningar som gäller för bostadsrättsföreningen.
 • Energideklaration: En energideklaration ger en översikt över hur energieffektiv din bostadsrätt är, vilket kan vara viktigt för potentiella köpare att veta.
FAQ;s Vanliga frågor och svar hur säljer man en bostadsrätt utan mäklare?

Fråga: Vilka är fördelarna med att sälja en bostadsrätt utan en mäklare?

Svar: Fördelarna med att sälja en bostadsrätt utan en mäklare inkluderar kostnadsbesparingar (då du slipper mäklaravgiften) och full kontroll över försäljningsprocessen.

Fråga: Vilka juridiska dokument behövs för försäljning utan en mäklare?

Svar: Några av de juridiska dokument som krävs inkluderar köpekontraktet, ägarbeviset, energideklaration, kontroll av belåningsgraden, och möjligtvis dokumentation över genomförda renoveringar eller reparationer.

Fråga: Hur kan jag bestämma marknadsvärdet på min bostadsrätt?

Svar: För att bestämma marknadsvärdet på din bostadsrätt kan du kolla på vad liknande bostäder har sålts för i ditt område. Du kan också anlita en professionell värderare.

Fråga: Kan jag använda online-plattformar för att sälja min bostadsrätt privat?

Svar: Ja de finns två aktörer som erbjuder privatpersoner att annonsera YABADO samt Blocket. Andra aktörer som Hemnet, Booli och Boneo tillåter endast fastighetsmäklare att annonsera.

Fråga: Finns det några risker med att sälja utan en mäklare?

Svar: Risken med att sälja utan mäklare kan innefatta missförstånd eller misstag i juridiska dokument, fel prissättning av din bostadsrätt eller missade möjligheter att hitta potentiella köpare.

Fråga: Vilka är de potentiella kostnadsbesparingarna med att sälja utan en mäklare?

Svar: Kostnadsbesparingarna är mäklaravgiften, som kan vara en betydande procentandel av försäljningspriset. Samt de avgifter som som uppstår med annonseringar som mäklarna erbjuder.

Fråga: Hur kan jag effektivt marknadsföra min bostadsrätt utan en mäklare?

Svar: Bostadsplattformar som YABADO eller Blocket erbjuder privatperson att annonsera billigt.

Fråga: Varför ska jag inkludera film i min annons?

Svar: Socialamedier som Facebook, TikTok och Instagram vill hellre sprida rörliga bilder jämfört med statiska bilder. Data visar att rörligt bildmaterial engagerar betydligt fler att titta längre på annonser som innehåller filmat material.

Fråga: Hur ska jag förhandla om försäljningspriset utan en mäklare?

Svar: För att få ut maximalt av en försäljning bör du skriva ut en
en punktlista, kallas även för USP som står för: Unika Sälj Punkter.
Det är 3 punkter som gör det tydligt för köparen varför de ska betala begärt pris.

Fråga: Behöver jag juridisk hjälp vid försäljning utan en mäklare?

Svar: Bankerna erbjuder i regel all juridiskhjälp som är nödvändig för att säkerställa att alla juridiska krav uppfylls korrekt vid försäljning utan mäklare.

Fråga: Vilka dokument krävs för försäljningsprocessens avslutning?

Svar: Vid försäljningens avslutning behöver du förbereda och överlämna alla nödvändiga dokument, inklusive ägarbevis, pantbrev och köpekontrakt.

Fråga: Hur överför jag ägarskapet av bostadsrätten till köparen?

Svar: Ägarskapet över bostadsrätten överförs till köparen genom ett köpeavtal och genom att anmäla överlåtelsen till bostadsrättsföreningen.

Fråga: Vilka ansvarsområden har jag efter att ha sålt bostadsrätten?

Svar: Efter försäljningen är ditt huvudsakliga ansvar att överföra bostadsrätten till köparen i det skick som avtalats i kontraktet.

Fråga: Kan jag sälja min bostadsrätt privat medan jag fortfarande bor i den?

Svar: Ja, du kan sälja din bostadsrätt privat medan du fortfarande bor i den. Det är vanligt att säljare bor kvar under försäljningsprocessen, och sedan flyttar ut enligt den överenskomna tidsplanen i kontraktet.

Fråga: Finns det några skattekonsekvenser när man säljer utan en mäklare

Svar: Skattekonsekvenser vid försäljning av bostadsrätt inkluderar kapitalvinstskatt som du kan behöva betala på vinsten från försäljningen. Dock finns det vissa undantag och avdrag som kan tillämpas.

Fråga: Kan jag sälja en bostadsrätt utan godkännande från bostadsrättsföreningen?

Svar: Normalt sett behöver du inte få ett godkännande för att sälja din bostadsrätt, men föreningen har rätt att godkänna eller neka den person du önskar sälja till.

Fråga: Hur lång tid tar processen vanligtvis vid försäljning utan en mäklare?

Svar: Försäljningsprocessen kan variera betydligt i längd. Det kan ta några veckor till flera månader att sälja en bostadsrätt, beroende på hur bostadsmarknaden ser ut just då.

Fråga: Kan man få hjälp med försäljning utan en mäklare?

Svar: Det finns flera resurser och organisationer som kan hjälpa till med försäljning utan en mäklare. Dessa inkluderar online-bostadsportaler, lagfirmor som specialiserar sig på fastighetsöverföringar och organisationer som Fastighetsägarna och Villaägarna.

Fråga: Kan jag sälja en bostadsrätt privat om jag har ett befintligt lån på den?

Svar: Ja, du kan sälja en bostadsrätt privat även om du har ett befintligt lån på den. Du behöver dock betala av lånet med pengarna från försäljningen, eller omförhandla lånet med din bank.