• Hitta fastighetsmäklare
    Hitta fastighetsmäklare

Sälja utan mäklare: Fördelar och nackdelar

Att sälja sin bostad utan mäklare innebär att du tar hand om det mesta av jobbet själv, från annonsering till visningar och kontraktsskrivning. Det innebär också att du potentiell kan tjäna mer pengar om du själv gör försäljningen, en mäklare tar annars en del av kakan vanligtvis mellan 3-6% av försäljningssumman beroende på ditt avtal med mäklaren.

Sälja bostad privat – En guide

Sälja utan mäklare

Alla bostadsannonser på ett och samma ställe

Hitta bästa utbudet. Bostäder till salu. YABADO erbjuder bostäder till salu från de största plattformarna allt på ett och samma ställe.

Vad ska man tänka om man säljer sin bostad utan mäklare?

Sälja hus privat Pantbrev och Lagfart

Var noga med att ha dokumentationen för din bostad tillhands en eventuell köpare kan efter fråga vilka dokument som finns som t.ex. pantbrev, lagfarter eller andra lånehandlingar som tillhör bostaden eller föreningen.

Hur länge ska man bo i en bostad innan man får sälja?

Det finns inget fastställt krav på hur länge du måste bo i din bostad innan du får sälja den. Men det är vanligt att det finns en så kallad överlåtelseavgift som måste betalas om du säljer din bostad inom en viss tid efter att du köpt den.

Måste man sälja lägenhet innan man köper?

Nej, du behöver inte sälja din bostad innan du köper en ny. Men det kan vara svårt att få lån för en ny bostad om du inte har sålt din nuvarande bostad eller om du har en hög belåning på den.

Får man sälja en bostad utan mäklare?

Ja, det finns inga hinder för att sälja sin bostad själv utan mäklare. Att sälja utan mäklare kan vara en fördel då du slipper betala mäklararvode, vilket kan vara en stor utgift.

Vad är fördelarna med att sälja utan mäklare?

Att sälja sin bostads utan mäklare kan vara ett bra alternativ om man vill spara pengar på mäklararvode. Mäklararvodet är en de största utgifterna för en säljaren.

Är det tillåtet att sälja en lägenhet till vilket pris som helst?

När du säljer din lägenhet utan en mäklare har du frihet att bestämma priset själv. Det finns ingen lag som säger att du måste sätta ett visst pris eller att du inte får sälja din lägenhet till vilket pris som helst.

Köpekontrakt – Vem bör betala?

Vanligtvis är det köparen som betalar köpekontraktet. Men det kan också vara så att säljaren betalar det. Det är viktigt att du är överens om vem som ska betala köpekontraktet innan du skriver under avtalet.

Styla bostaden för att få ett högre bud

Att styla inför en visning är i regel inte nödvändigt. Men det finns data på att de bostäder som stylas får i regel både fler besökare och fler bud. En home styling kostar ofta mellan 10-25 000 kronor beroende på bostadens läge och storlek.

FAQ:s Vanliga frågor med svar Sälja utan mäklare

Fråga: Varför ska man sälja utan mäklare?

Svar: Att sälja utan mäklare kan spara dig pengar på mäklararvode. Du har också mer kontroll över försäljningsprocessen och kan själv bestämma hur du vill marknadsföra ditt hem.

Fråga: Hur hittar man köpare utan mäklare?

Svar: Det finns flera sätt att hitta köpare utan mäklare. Du kan annonsera på olika plattformar, som YABADO, Blocket, eller Facebook.

Fråga: Vad är skillnaden mellan att sälja med eller utan budgivning?

Svar: När du säljer utan budgivning bestämmer du själv vilket pris du vill ha för ditt hem. När du säljer med budgivning kan priset höjas av potentiella köpare som lägger bud på fastigheten.

Fråga: Vad är en köpehandling?

Svar: En köpehandling är ett dokument som beskriver villkoren för försäljningen av fastigheten. Det innehåller information om köpeskilling, tillträdesdag och eventuella villkor för köpet.

Fråga: Vad är en besiktning?

Svar: En besiktning är en undersökning av fastigheten för att upptäcka eventuella fel och brister. Det vanliga är att köparen som har undersökningsplikt beställer en besiktning innan köpet genomförs.

Fråga: Vad är en lagfart?

Svar: En lagfart är ett dokument som visar vem som äger fastigheten. Det är ett bevis på att du har rätt att sälja fastigheten och att köparen har rätt att ta över ägandet.

Fråga: Vad är en överlåtelsebesiktning?

Svar: En överlåtelsebesiktning är en besiktning som görs av en oberoende besiktningsman för att undersöka fastigheten innan försäljningen. Det är ett sätt att undvika eventuella tvister mellan köpare och säljare efter köpet.