• Hitta fastighetsmäklare
  Hitta fastighetsmäklare

Flytta till Sundbyberg


Flytta till Sundbyberg

Information och fakta om livet i Sundbyberg

Allt du behöver veta för att flytta till Sundbyberg

Flytta till sköna Sundbyberg

Att flytta till Sundbyberg är ett attraktivt alternativ för många som söker en ny bostad i Stockholmsregionen. Sundbyberg är en kommun som erbjuder en perfekt balans mellan liv, arbete och fritid, vilket gör den till en idealisk plats att bo på. Med sitt utmärkta läge, goda kommunikationer och ett brett utbud av bostäder, är Sundbyberg en kommun som passar alla typer av boende, från studenter till barnfamiljer och pensionärer.

I Sundbyberg finns det gott om alternativ för såväl boende, arbete som fritidsaktiviteter. Det som utmärker kommunen är dess rika kulturlandskap, med flera konstgallerier, museer och historiska platser som bidrar till dess unika atmosfär. Serviceutbudet är också brett och lättillgängligt, med allt från utbildningsmöjligheter och hälsovård till shopping och restauranger. Läs mer om: Sundbyberg

Nyckelpunkter

 • Sundbyberg erbjuder en balanserad livsstil med boende, arbete och fritid
 • Ett rikt kulturlandskap och en mångfald av bostäder lockar människor till Sundbyberg
 • Kommunen är lättillgänglig med goda kommunikationer och serviceutbud
Flytta till Sundbyberg

Presentation av kommunen/staden Sundbyberg

Snabbfakta om platsen

Sundbyberg är en kommun i Stockholms län, belägen i storstadsområdet Stockholm i Sverige. Kommunen är en del av Stockholms tätort och är känt för sin snabba utveckling och tillväxt. Här är några snabbfakta om Sundbyberg:

 • Befolkning: Ca.52 414 invånare
 • Yta: 8,7 km²
 • Tätort: Stockholm

Sundbyberg har en intressant mix av bostadsområden, företag, kultur och gröna områden. Det finns flera parker, skolor och kommunikationsmedel som gör det attraktivt för de som bor och arbetar här. Kommunen är en del av Stockholms tätort och är känt för sin snabba utveckling och tillväxt.

Fler detaljer om Sundbyberg:

 • Befolkningstäthet: 6 032 invånare per kvadratkilometer
 • Medelålder: 37,5 år
 • Andel utrikesfödda: 31,5 procent
 • Kommunal skattesats: 18,9 procent
 • Andel invånare som jobbar: 87,9 procent
 • Stadsdelar: Centrala Sundbyberg, Duvbo, Hallonbergen, Lilla Alby, Rissne, Storskogen, Stora Ursvik, Lilla Ursvik, Brotorp, Ör, Kymlinge

Geografiskt läge

Sundbyberg är geografiskt placerat i det centrala länet av Stockholms län, vilket ger den en strategisk placering inom regionen. Sundbyberg gränsar till följande kommuner:

 • Solna i norr
 • Stockholm i öster, söder och väster

Kommunen är en del av Stockholms tätort och ligger strategiskt mellan citykärnan och barkarbys industriområde. Med bra kommunikationer och närhet till både natur och staden, erbjuder Sundbyberg bekväma och attraktiva boende- och arbetsmöjligheter.

Livet i Sundbyberg

Beskrivning av livsstilen

I Sundbyberg är livsstilen både avslappnad och aktiv, med ett stort utbud av kultur, nöjen, och fritidsaktiviteter. Här kan invånarna bo i moderna bostäder och känna sig trygga tack vare den goda infrastrukturen och närheten till naturen. Området är känt för sina goda skolor och arbetsmöjligheter, samt närheten till Stockholms innerstad som Östermalm.

Fritid och aktiviteter

Sundbyberg har flera vackra parker och grönområden att erbjuda. Här kan du njuta av naturen, promenera eller delta i olika fritidsaktiviteter. En av de mest populära parkerna är Marabouparken, belägen i centrala Sundbyberg. I Rissne och Hallonbergen finns det även flertalet mindre parker och lekplatser för barn och familjer att besöka. Dessutom finns det tre naturreservat i kommunen: Igelbäckens naturreservat, Lötsjön och Golfängarnas naturreservat.

Typ av landskap och miljö

Sundbyberg bjuder på en harmonisk blandning av stads- och naturlandskap. Här finns urbana miljöer med bostäder, kontor och kommersiella områden, samt gröna oaser med parker och naturområden. I kommunen finns flera sjöar och vattendrag, vilket skapar en attraktiv och lugn atmosfär.

Kulturell och historisk betydelse

Sundbyberg har en rik kultur och historia. Området har vuxit fram som en viktig förort till Stockholm, och dess industriella och sociala betydelse går långt tillbaka i tiden. Genom åren har Sundbyberg utvecklats och moderniserats, men samtidigt bevarat mycket av sin kulturella och historiska arv. Här finns flera vackra byggnader, kulturinstitutioner och museer som vittnar om stadens betydelse för regionen.

Bostäder I Sundbyberg

Information om bostadsmarknaden

Sundbyberg är en attraktiv ort för bostadssökande, med ett brett utbud av lägenheter, bostadsrätter och ägarlägenheter. Staden har växt snabbt de senaste åren och bostadsmarknaden är konkurrenskraftig. Även om priserna på bostäder är lägre än i centrala Stockholm, är det ändå viktigt att hålla sig uppdaterad om marknadsförhållandena och att vara snabb när intressanta objekt dyker upp.

 • Lägenheter: Sundbyberg erbjuder både hyres- och bostadsrättslägenheter i olika storlekar och prisklasser.
 • Bostadsrätt: Att köpa en bostadsrätt innebär att man är delägare i föreningens fastighet.
 • Ägarlägenhet: Dessa lägenheter är ovanligare och innebär att man äger sin bostad direkt istället för genom en förening.

Det är viktigt att läsa föreningens årsredovisning och stadgar innan man bestämmer sig för att lägga en intresseanmälan på en lägenhet. Genom att göra det kan man få en bild av föreningens ekonomiska hälsa och eventuella framtida renoveringar eller avgiftshöjningar.

Hitta bostad i Sundbyberg

Se 100% av alla bostadsannonser för Sundbyberg.

Alternativ för dig som vill hyra

Registrera dig på bostadsförmedlingar:

Börja med att skapa ett konto på bostadsförmedlingar online, såsom Boplats Stockholm och Qasa, för att få tillgång till utbudet av lägenheter för uthyrning.

Service och Faciliteter

Beskrivning av kommunala tjänster

I Sundbyberg tillhandahåller kommunen flera tjänster som vatten, avlopp och sophämtning. Vattenförsörjningen är av hög kvalitet och standard. Avloppsnätet är modernt och effektivt. Sophämtningen utförs regelbundet med fokus på miljövänliga lösningar.

Närmaste sjukhus och vårdcentraler

Sundbyberg har ett antal vårdcentraler för primärvård, och närmaste sjukhus är Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Sankt Görans Sjukhus i Stockholm. De erbjuder en rad medicinska tjänster och högkvalitativ vård för invånarna.

Skolor och utbildningsmöjligheter

Sundbyberg har flera skolor att välja mellan, inklusive grundskolor, gymnasieskolor och förskolor. Kommunen lägger stort värde på en stimulerande och lärorik miljö för barn och ungdomar. Det finns även möjligheter för vuxenutbildning.

Affärer och shoppingmöjligheter

Affärsutbudet i Sundbyberg omfattar både kända kedjor och lokala butiker. Det finns flera matbutiker, klädaffärer och specialiserade affärer att välja mellan. Dessutom är det nära till större shoppingcenter som Mall of Scandinavia och Kista Galleria.

Barnomsorg och äldreomsorg

Kommunen erbjuder ett brett utbud av barnomsorg och äldreomsorg. Det finns förskolor och äldreboenden som erbjuder både trygghet och kvalitet. Omsorgen i Sundbyberg är anpassad för att möta individuella behov och erbjuda stöd och vård utifrån varje persons förutsättningar.

Arbete och ekonomi

Arbetsmarknaden i kommunen

Sundbyberg har en positiv och flexibel arbetsmarknad där det finns många möjligheter för den som söker jobb. Den snabba tillväxten i kommunen har bidragit till en ökning av arbetsplatser inom olika branscher. Här finns allt från små lokala företag till större industrier och kontor.

Större arbetsgivare och branscher

Några av de större arbetsgivarna i Sundbyberg är:

 • Kommunen själv, som erbjuder jobb inom vård, skola och omsorg
 • Stora företag inom IT och telekom
 • Huvudkontor för banker och finansinstitut

Utöver dessa branscher finns det även arbetstillfällen inom detaljhandel, restaurang, hotell och kultur.

Information om skatter och kommunala avgifter

I Sundbyberg är skatt och avgifter för både privatpersoner och företag på en normal nivå. För 2023 är kommunalskatten 19,82%. Det är viktigt att känna till att den totala skatten för en person som arbetar varierar beroende på följande faktorer:

 • Inkomst
 • Förmögenhet
 • Familjesituation

Kommunala avgifter i Sundbyberg täcker bland annat sophämtning, vatten och avlopp samt grundutbildning. Kommunen erbjuder även ett antal subventionerade tjänster såsom fritidsgårdar och kulturverksamhet.

Fritid och aktiviteter

Fritidsanläggningar

I Sundbyberg finns det en mängd fritidsanläggningar som passar alla intressen. I centrala Sundbyberg hittar man bland annat biblioteket, simhallen och ishallen. I områdena Duvbo och Ursvik finns det flera motionsanläggningar som erbjuder möjlighet att träna både inomhus och utomhus.

Parker

Sundbyberg har flera vackra parker och grönområden att erbjuda. Här kan du njuta av naturen, promenera eller delta i olika fritidsaktiviteter. En av de mest populära parkerna är Marabouparken, belägen i centrala Sundbyberg. I Rissne och Hallonbergen finns det även flertalet mindre parker och lekplatser för barn och familjer att besöka.

Sportklubbar och kulturella aktiviteter

Det finns en mängd olika sportklubbar och kulturella aktiviteter i Sundbyberg. Exempel på sportklubbar inkluderar Duvbo IK, Ursviks IK och Rissne IF. Här kan du engagera dig i allt från fotboll och innebandy till gymnastik och dans. Du kan även delta i kulturella aktiviteter såsom teatergrupper eller musikskolor.

 • Duvbo IK: fotboll, innebandy
 • Ursviks IK: löpning, skidor
 • Rissne IF: gymnastik, handboll

Speciella evenemang och festivaler

Under året anordnas ett antal evenemang och festivaler i Sundbyberg. Till exempel arrangeras Sundbybergs Jazzfestival, en populär musikfestival med internationella och svenska artister. Även filmvisningar, utomhuskonserter och kulturdagar är vanligt förekommande i staden. Sundbybergs kommun anordnar också evenemang för barn och familjer, såsom Parklek och Barnens Kulturkalas. Närheten till T-bana gör det enkelt att ta sig mellan de olika evenemangen och utforska allt som Sundbyberg har att erbjuda.

Jämförelse med andra kommuner

Hur Sundbyberg skiljer sig från andra platser

Sundbyberg är en mindre kommun i Storstockholm, som har växt snabbt under de senaste åren. Till skillnad från exempelvis Östermalm, har Sundbyberg en mer småstadskaraktär och avslappnad atmosfär. Här finns både äldre bebyggelse och moderna bostäder som lockar en bred publik. Många nöjda boende rekommenderar Sundbyberg för dess närhet till både natur och service.

Fördelar med att bo i Sundbyberg jämfört med andra platser

 • Nära till centrala Stockholm: Sundbyberg erbjuder goda kommunikationer och snabb pendling till innerstaden.
 • En levande stadskärna: Här finns ett brett utbud av butiker, restauranger och kulturinstitutioner.
 • Tillgång till grönområden: Sundbyberg har flera parker och naturområden, vilket skapar en trevlig boendemiljö.
 • Högre servicenivå: Kommunen har satsat på att erbjuda god service i form av bland annat bra skolor, förskolor och äldreomsorg.

Eventuella nackdelar eller utmaningar med att bo i Sundbyberg jämfört med andra platser

 • Hög efterfrågan: Bostadsmarknaden i Sundbyberg kan vara konkurrensutsatt och det kan vara svårt att hitta lediga bostäder till rimliga priser.
 • Mindre exklusivt än vissa andra delar av Stockholm: Medan Sundbyberg erbjuder en trevlig boendemiljö kan den uppfattas som mindre attraktiv än exempelvis Östermalm.

FAQ;s Vanliga frågor om Sundbyberg

Hur är flyttprocessen till Sundbyberg?

Svar: Flyttprocessen kan variera beroende på din situation och typ av bostad. Om du redan har köpt en bostad i Sundbyberg är det viktigt att ordna med flytthjälp dagen för överlåtelsen. Om du ännu inte har hittat en bostad kan du besöka olika mäklare eller bostadsrättsföreningar för att gå på visningar i området.

Vilka bobutiker finns i Sundbyberg?

Svar: I Sundbyberg finns det flera bobutiker där du kan hitta möbler och inredning för din nya bostad. Exempel på några bobutiker är IKEA, MIO och Hemtex. Det är även enkelt att ta sig till fler butiker i närliggande områden som Solna och Bromma.

Hur är skolorna i Sundbyberg?

Svar: Sundbyberg erbjuder ett brett utbud av skolor, både kommunala och fristående. Det finns grundskolor, gymnasier och förskolor av hög kvalitet som är välrenommerade. Det är viktigt att notera att många skolor har kösystem, så det är en god idé att anmäla ditt barn tidigt. Om du är osäker på vilken skola som passar bäst för ditt barn kan du besöka skolornas hemsidor eller kontakta dem direkt för mer information.

Vad tycker andra om att bo i Sundbyberg?

Svar: Många som flyttar till Sundbyberg delar positiva erfarenheter av området. De uppskattar den lokala känslan, närheten till grönområden och bra kommunikationer till Stockholms innerstad. Det finns också ett rikt utbud av restauranger, butiker och kulturaktiviteter i Sundbyberg.

Hur kan jag hitta en bostadsrättsförening i Sundbyberg?

Svar: För att hitta en passande bostadsrättsförening kan du börja med att söka på nätet och jämföra olika föreningar i området. Du kan även kontakta mäklare och be om rekommendationer. Vid visning av en bostadsrätt är det viktigt att ställa frågor om föreningens ekonomi, renoveringsbehov och eventuella planerade förändringar i området.

Sammanfattning

Flytta till Sundbyberg kan vara ett utmärkt alternativ för den som söker ett lugnt och trevligt område att bo i. Sundbyberg erbjuder en mängd olika områden med skiftande karaktär, så det finns något för alla smaker.

Sundbyberg har utmärkta kommunikationer till resten av Stockholm och världen tack vare sitt läge nära Bromma flygplats och lättillgängliga kollektivtrafik. Detta gör att man enkelt kan pendla till jobbet eller upptäcka närliggande städer och länder.

När det gäller service och faciliteter är Sundbyberg välförsörjt. Här finns bland annat skolor, förskolor, sjukhus, butiker och restauranger. Dessutom finns det vackra parker och grönområden som inbjuder till trevliga promenader och avkoppling.

Sammantaget kan man säga att Sundbyberg är en plats där man kan trivas och leva ett gott liv. Med dess variation av boende och möjligheter att arbeta och resa erbjuder Sundbyberg en väl avvägd mix av storstads- och småstadsliv för alla åldrar och livsstilar.

Läs mer om: Bostadsmarknaden 2023