• Hitta fastighetsmäklare
  Hitta fastighetsmäklare

Flytta till Solna


Flytta till Solna

En komplett guide för att flytta till Solna

Vardagslivet och hur det är att bo i Solna

När du överväger att flytta till Solna, är det viktigt att du vet vad som väntar dig i denna vackra och dynamiska stad. Solna lugn trivsam småstadskänsla med exklusiv närhet till allt som storstaden kan erbjuda.

Beläget norr om centrala Stockholm ligger denna traditions fyllda idylliska stad som erbjuder en kombination av det bästa. En naturskön och lugn miljö med bekväm och snabb pendling till huvudstadens puls och möjligheter. Med sina expansiva grönområden och fantastiska naturscenerier kommer du att upptäcka att det finns massor av platser att koppla av och njuta av din fritid i solskenet.

Solna erbjuder en mångsidig livsstil för sina invånare, med en mängd olika butiker, restauranger och kulturaktiviteter, samt utmärkta transportförbindelser till andra delar av Stockholm och hela Sverige. Oavsett om du är en student som söker efter ett boende nära Karolinska Institutet, eller en familj som vill ha tillgång till bra skolor och lekparker, kommer du att se hur Solna passar alla dina behov. Dessutom skapar närheten till Mall of Scandinavia och Friends Arena en atmosfär för evenemang och nöjen för både de unga och gamla.

Med en blandning av moderna och klassiska bostäder, kan du hitta något som passar dina behov och din smak i Solna. Du kommer också att njuta av ett växande näringsliv, där företag inom både teknik och life science-sektorn frodas. Detta ger gott om jobbmöjligheter och främjar en stark och hållbar ekonomi för staden. Läs mer om: Solna växer.

Presentation av Solna

Befolkning

När du flyttar till Solna kommer du att märka att staden har en varierad och växande befolkning. Solna är en dynamisk kommun med omkring 80 000 invånare. Staden har upplevt en stadig befolkningstillväxt de senaste åren, vilket har lett till en ökad efterfrågan på bostäder och förbättringar av infrastrukturen.

Några snabbfakta om Solna

Solna kännetecknas av dess närhet till både natur och stadsliv. Här är några snabbfakta om platsen som kan vara intressanta:

 • Geografisk läge: Solna ligger nordväst om Stockholm och ingår i Stockholms tätort. Stadens geografiska läge gör det enkelt att ta sig till och från Stockholm city med kollektivtrafik.
 • Kommunikationer: Det finns goda kommunikationer med tunnelbana, pendeltåg och bussar som förbinder Solna med övriga delar av Stockholm.
 • Arbetsmarknad: Solna har en stark arbetsmarknad med många företag inom olika branscher som har sina kontor här. Detta gör det attraktivt för den som söker arbete och vill bo nära sin arbetsplats.
 • Natur och rekreation: I Solna finns flera parker och grönområden som Hagaparken och Järvafältet. Här kan du njuta av natur och friluftsaktiviteter året runt.

Solna ingår i Stockholms tätort, vilket innebär att den är en del av den sammanhängande bebyggelsen runt huvudstaden. På samma gång fungerar Solna som en förort till Stockholm och många som bor här pendlar in till city för arbete eller nöje. Läs om: Solnas grannstad Sundbyberg.

Livet i Solna

Livsstil

När du flyttar till Solna kommer du att upptäcka att denna stad erbjuder en unik och mångfacetterad livsstil. Som en del av Stockholms län erbjuder Solna många av de fördelar som finns i huvudstaden, samtidigt som det finns en skön balans mellan stad och natur. Här kan du njuta av en aktiv och hälsosam livsstil, med tillgång till allt ifrån shopping och nöjen till grönområden och promenadstråk.

Samhällsanda och miljö

Solna är en stad som värnar om sina invånare och miljön, och har som mål att vara en ekologisk och hållbar stad. Här är det tryggt att bo, med låga brottsstatistik och en stark samhällsanda. Oavsett om du väljer att bo i Frösunda, Bergshamra, Råsunda eller Järvastaden, kommer du att märka att Solna erbjuder diverse möjligheter för en aktiv gemenskap och samhörighet.

Kulturell och historisk betydelse

Solna är en stad med en lång och rik historia, som sträcker sig tillbaka över tusen år. Här finns spännande kultur- och historiska platser att besöka, så som Haga slott, Ulriksdals slott och Karlbergs slott. Det finns också gott om museer, kulturcentrum och evenemang som ger dig chansen att fördjupa dig i Solnas kultur och historia.

Typ av landskap och miljö

Boendet i Solna varierar från urbana lägenheter till lugna villakvarter. Här finns också natursköna områden, så som Hagaparken och Norra Djurgården som erbjuder grönska, vatten och naturupplevelser året runt. Oavsett vilket boendeområde du väljer i Solna, kommer du att ha nära till både storstaden och natursköna omgivningar.

I Solna hittar du en blandning av gammalt och nytt, med bevarade kulturbyggnader och modern arkitektur. Denna dynamiska och levande stad är en attraktiv plats att bo och leva i. Här finns alla förutsättningar för att trivas och njuta av ett rikt och varierat liv.

Sociodemografiska faktorer i Solna

Befolknings ålder, kön och andra demografiska faktorer

Solna kommun har en befolkning på cirka 80 000 invånare. Åldersmässigt karakteriseras din befolkning av en jämn fördelning mellan olika åldersgrupper. Medianåldern för Solnas invånare ligger något under det nationella snittet.

Solna kommun täcker en yta på cirka 19,05 kvadratkilometer, vilket gör den till en av de mindre kommunerna i Sverige till ytan. Trots sin relativt lilla storlek är Solna dock mycket tättbefolkad, vilket bidrar till dess dynamik och livfullhet.

När det gäller genusfördelningen har Solna en något högre andel män jämfört med kvinnor. Andra demografiska faktorer såsom utbildningsnivå och ursprung kan också vara av intresse för dig som funderar på att flytta till Solna. Staden har en relativt hög andel invånare med högre utbildning. Utöver det har Solna en mångkulturell befolkning, invånare med internationellt ursprung utgör en stor del av befolkningen.

Sociala sammansättningar

I Solna finns en varierad social sammansättning, vilket ger upphov till en dynamisk och inkluderande atmosfär. Det finns såväl flerfamiljshus som radhus och villor, vilket innebär att du kan hitta olika boendealternativ som passar dina preferenser och familjesituation.

Befolkningens åldersfördelning visar att kommunen har en jämn mix av unga, medelålders och äldre invånare. Ungefär 16% av befolkningen är under 18 år, cirka 61% är mellan 18 och 64 år och 23% är 65 år eller äldre.

När det gäller ursprung och etnicitet är Solna en mångkulturell kommun. Omkring 30% av invånarna är födda utanför Sverige, vilket ger en rik mångfald av kulturer, språk och traditioner.

Genom åren har Solna lockat människor från alla samhällsskikt, vilket har resulterat i en varierad socioekonomisk profil. Med både välbeställda områden och mer modesta bostadsområden finns det en plats för människor med olika bakgrund och inkomstnivåer i Solna.

För den som är intresserad av att engagera sig i lokalsamhället erbjuder Solna en rad föreningar och organisationer inom sport, kultur och sociala aktiviteter. Även när det gäller arbetsmarknaden är Solna en attraktiv kommun med en sund ekonomisk tillväxt och en mängd olika branscher representerade.

Bostäder i Solna

Information om Bostadsmarknaden

Ett boende i Solna kan vara kostsamt, men det finns olika typer av bostäder att välja mellan, inklusive lägenheter, radhus och villor. Bostadstillgången i Solna är begränsad, vilket påverkar kostnaden för att bo här. Det är vanligt att Solna anses dyrt att bo i, men det beror naturligtvis på din budget och levnadsstandard.

Några av de bästa områdena i Solna för boende är Huvudsta, Råsunda och Bergshamra. Dessa områden erbjuder en bra blandning av bostäder, närhet till service och naturområden.

Tips för att Hitta Bostad

För att hitta en bostad i Solna ska du först sätta upp en budget och avgöra vilken typ av bostad du är intresserad av. Därefter kan du använda dig av olika plattformar för bostadssökning som till exempel Blocket, Bovision eller direkt via bostadsbolagens hemsidor.

Se bostäder som finns till salu i Solna

Ladda ner appen BOOOSTAD och se alla bostadsannonser för bostäder till salu i Solna.

Boendeparkering i Solna kostar olika summor beroende på var du bor och hur mycket du vill betala för att parkera. Priset för en boendeparkering varierar mellan 300 kr och 1500 kr per månad. Reglerna för boendeparkering i Solna inkluderar att du måste vara folkbokförd och ha en bil registrerad på din adress för att kunna ansöka om ett boendeparkeringskort.

Det finns några platser i Solna där man kan parkera gratis, men dessa är oftast begränsade till en kort period, till exempel 2 timmar. Det är viktigt att du kontrollerar parkeringsbestämmelserna på plats för att undvika böter och förstå hur länge du kan parkera kostnadsfritt.

Följande är några tips för att hitta bostad i Solna:

 • Gör en noggrann och realistisk budget för din boendekostnad
 • Skapa en lista över dina önskemål och krav på bostaden
 • Använd dig av olika plattformar för bostadssökning
 • Be om hjälp från vänner och bekanta som bor i Solna
 • Var öppen för att utforska olika områden i Solna
 • Var beredd att göra snabba beslut då bostadsmarknaden i Solna är konkurrenskraftig

Arbete och ekonomi i Solna

Arbetsmarknaden i kommunen

I Solna finns en stark arbetsmarknad med en hög andel av sysselsättning. Arbetsstyrkan i Solna är relativt stor, vilket ger dig goda möjligheter att hitta jobb inom många olika branscher. Som boende i Solna har du också möjlighet att dra nytta av närheten till Stockholm och dess arbetsmöjligheter.

Större arbetsgivare och branscher

Några av de större arbetsgivarna i Solna inkluderar företag inom IT, hälso- och sjukvård, samt detaljhandel. Dessutom finns det flertalet offentliga sektorns arbetsgivare, såsom kommunen och regionen, vilka har stor beslutsbefogenhet i staden och dess välfärdssystem. Det ger dig som arbetssökande möjlighet att hitta jobb både inom privat och offentlig sektor.

Information om skatter och kommunala avgifter

Skattesatsen i Solna är 17,12%, vilket är något lägre än i många andra kommuner. Det innebär att du som arbetande i Solna får behålla mer av dina inkomster, samtidigt som du kan ta del av en rad kommunala tjänster och förmåner. Kommunala avgifter varierar beroende på vilka tjänster du som invånare nyttjar – exempelvis barnomsorg, äldreomsorg, och avfallshantering. Informationen om dessa avgifter hittar du på Solna kommuns hemsida.

Service och infrastruktur i Solna

Beskrivning av kommunala tjänster

I Solna hittar du en rad olika kommunala tjänster som underlättar din vardag. Du kan utföra dina ärenden på stadshuset, vända dig till biblioteket för kulturella och utbildningsrelaterade behov eller besöka simhallen för fritidsaktiviteter.

Skolor och utbildningsmöjligheter

Solna erbjuder ett brett utbud av skolor och utbildningsmöjligheter för både barn och vuxna. Här finns grundskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildning. Du kan hitta allt från kommunala skolor till friskolor med olika inriktningar och pedagogiska metoder.

Närmaste sjukhus och vårdcentraler

För sjukvård och hälsotjänster finns det flera vårdcentraler och specialistmottagningar i Solna. Karolinska Universitetssjukhuset är ett av de större sjukhusen i området som erbjuder både akutsjukvård och specialistvård.

Affärer och shoppingmöjligheter

Solna har ett stort utbud av butiker och shoppingmöjligheter för att täcka dina dagliga behov och mer. Här finns exempelvis Solna Centrum och Mall of Scandinavia, två stora köpcentrum med över hundra butiker, restauranger och nöjen.

Barnomsorg och äldreomsorg

Om du behöver barnomsorg så har Solna förskolor och öppna förskolor där barn är välkomna att leka, lära och utvecklas. För äldreomsorg finns det en rad olika äldreboenden och omsorgsboenden samt dagverksamheter och stöd för hemmaboende.

Fritid och Aktiviteter

Flytta till Solna

Sport och lek

I Solna hittar du många fritidsanläggningar som passar alla åldrar och intressen. Här kan du förverkliga dina drömmar och mål inom en rad olika aktiviteter. För den sportintresserade finns det flera gym, ishallar, simhallar och fotbollsplaner som väntar på dig.

Parker

Solna är känt för sina vackra parker och grönområden. Här kan du njuta av promenader, picknickar och avkoppling i naturen. De mest populära parkerna i staden inkluderar Hagaparken, Råstasjön och Skytteholmsparken. I parkerna kan du också träffa dina vänner för en fika, en grillkväll eller bara för att ta det lugnt i solen.

Sportklubbar och Kulturella Aktiviteter

Det finns flera sportklubbar i Solna där du kan engagera dig i olika sporter som fotboll, basket, tennis, ishockey och innebandy. Dessa klubbar erbjuder träning och tävlingar på olika nivåer och välkomnar medlemmar av alla åldrar.

För den kulturintresserade finns det många möjligheter att delta i konserter, teaterföreställningar, konstutställningar och mycket mer. Solna kulturhus, stadsteater och flera gallerier är några av de ställen där du kan uppleva kultur i staden.

Speciella Evenemang och Festivaler

Under året anordnas flera evenemang och festivaler i Solna som lockar både lokalbefolkningen och besökare från när och fjärran. Bland dessa evenemang kan nämnas Solnaloppet, en årlig löpartävling som är öppen för alla, och Solna Street Festival, en familjevänlig festival som erbjuder musik, konst och mycket mer.

Vad gör Solna känt? Solna är känt för sitt trevliga och trygga samhälle, sina kulturella evenemang, sitt rika sportutbud och sina vackra parker och grönområden. I Solna kan du njuta av allt från sportevenemang till konstutställningar, och uppleva det bästa som staden har att erbjuda.

Jämförelse av Solna med andra platser

När du överväger att flytta till Solna kan det vara nyttigt att jämföra staden med några andra platser i Sverige. Här kommer en kort jämförelse mellan Solna, Stockholm, Göteborg och Malmö.

Befolkning och geografi: Solna har drygt 80 000 invånare, vilket gör staden betydligt mindre än Stockholm, Göteborg och Malmö. Solna ligger bara några kilometer norr om centrala Stockholm, vilket gör det till en del av storstadsregionen.

Pendlingsmöjligheter: På grund av Solnas närhet till Stockholm är kommunikationen utmärkt. Det finns både tunnelbana, pendeltåg och bussar som smidigt tar dig till Stockholm och närliggande områden. Göteborg och Malmö har också bra kollektivtrafik, men närheten till Stockholm är en fördel för Solna.

Bostadsmarknad och prisnivåer: Solna har en varierande bostadsmarknad med både bostadsrätter och villor. Priserna är generellt högre än i Göteborg och Malmö, men lägre än inne i centrala Stockholm. Att hyra eller köpa en bostad kan vara enklare i Solna än i storstäderna.

Näringsliv och arbetsmarknad: Solna har ett starkt näringsliv med flera stora företag och forskningscentrum inom bland annat medicin och teknik. Arbetsmarknaden är god och möjligheterna till att hitta ett jobb är större i denna region jämfört med andra delar av Sverige.

Livsstil och nöjen: Solna erbjuder en lugnare livsstil än de större städerna, men har samtidigt ett bra utbud av butiker, restauranger och nöjen. Stockholm ligger nära för den som önskar mer utbud. Göteborg och Malmö har också mycket att erbjuda, men Solnas närhet till Stockholm ger en fördel inom nöjeslivet.

Varje plats har sina för- och nackdelar, och det är viktigt att väga dem mot varandra i ditt beslut att flytta till Solna. Ta din tid att analysera och jämföra dessa platser för att hitta den bästa platsen som passar just dina behov och önskemål.

FAQ;s Vanliga frågor om Solna

Är Solna en säker plats att bo på?

Svar: Ja, Solna är en säker stad att bo och arbeta i. Liksom i alla städer är det viktigt att vara uppmärksam på din omgivning och ta grundläggande säkerhetsåtgärder, men Solna har generellt låga brottsnivåer.

Hur är kommunikationerna i Solna?

Svar: Solna är väl ansluten till resten av Stockholm genom kollektivtrafik. Du kan enkelt ta dig runt med tunnelbana, pendeltåg, bussar och spårvagnar. Cykling och promenader är också populära transportmedel tack vare stadens cykelvägar och grönområden.

Vilka bostadskostnader kan jag förvänta mig?

Svar: Bostadskostnaderna i Solna varierar beroende på område, storlek och standard. Men generellt är hyror och bostadspriser högre än i andra svenska kommuner. Det kan vara värt att investera tid i att jämföra olika områden och försäkra dig om att du får det bästa för din budget.

Finns det några populära fritidsaktiviteter i Solna?

Svar: Ja, det finns många aktiviteter att utforska i Solna! Staden erbjuder allt från vackra parker som Hagaparken och Ulriksdal till shoppingcentrum som Mall of Scandinavia. Det finns också flera kulturattraktioner som Solna Stadsmuseum och Filmstaden, samt arenor för sport-och musikevenemang som Friends Arena och Haga Golfklubb.

Vilka skolor och utbildningsmöjligheter finns i Solna?

Svar: Solna har ett brett urval av förskolor och grundskolor, såväl som gymnasier och vuxenutbildningar. Du kan också hitta några av Sveriges främsta universitet och högskolor i närheten, såsom Kungliga Tekniska Högskolan och Karolinska Institutet.

Är det lätt att hitta jobb i Solna?

Svar: Arbetsmarknaden i Solna är konkurrenskraftig, men det finns många möjligheter inom ett brett spektrum av branscher. Stora arbetsgivare i staden inkluderar Karolinska Universitetssjukhuset, SEB, Swedbank, Tele2 och många andra. Du kan även hitta arbete i grannkommuner som Stockholm och Sundbyberg.

Sammanfattning

Flytta till Solna är en spännande och klok beslut för dig som söker en blandning av stads- och naturliv. I Solna kan du njuta av fantastiska kommunikationer, shopping och gröna områden, allt inom räckhåll från ditt nya hem.

Det rekommenderas att utforska de olika stadsdelar och områden för att hitta den som passar just dig och dina behov bäst. Undvik att bli överväldigad av mängden egendom och låt professionella hjälpa till. Anlitande av en fastighetsmäklare och ett flyttföretag kommer att spara dig mycket tid och bekymmer.

 • Skolor & barnomsorg: Solna erbjuder många bra skolor och barnomsorgsmöjligheter för att sätta ditt barn på rätt spår.
 • Arbetsmarknad: Staden är hem åt såväl stora företag som små och medelstora. Arbetsmarknaden är växande, särskilt inom IT- och kreativa sektorer.
 • Kultur & nöje: Solna erbjuder många parker, museer och andra kulturinrättningar. Under helgen, kan du besöka det lokala centrumet eller ta en kort resa till Stockholm city för ytterligare nöjen.

Glöm inte att försäkra dig om att alla nödvändiga dokument och tillstånd är i ordning innan flytten. Genom att veta exakt vilka papper du behöver och hur man ansöker om dem, kommer att göra processen mycket enklare.

Lämna inte något till sista minuten och planera noga inför flytten. En noggrann förberedelse kommer att hjälpa dig att minimera stressen och göra hela processen mycket smidigare. Så snart du har allt på plats, kommer du att kunna njuta av ditt nya liv i den charmiga staden Solna. Läs mer om: Bostadsmarknaden 2023