• Hitta fastighetsmäklare
  Hitta fastighetsmäklare

Bygga walk in closet


Bygga walk in closet

5 Enkla steg för att skapa dröm-garderoben

Guide 5 steg för att bygga walk in closet

Upplev lyxen med en välplanerad och funktionell walk in-garderob. Låt din walk in closet förbättra din livskvalitet. Underlätta vardagslivet med smart förvaring och organisering av dina kläder, skor och accessoarer. En väl planerad walk in closet gör att du får en bättre start på dagen. Att bygga en walk in garderob behöver inte vara svårt. Utvärdera dina behov och önskemål, planera vart i ditt hem du vill bygga din walk in closet

För att hjälpa dig att komma igång med förverkliga och din walk in closet-idé, bör du tänka på hur mycket utrymme du har tillgängligt och vad du vill förvara i din nya garderob. Analysera dina kläder, skor och accessoarer för att få en uppfattning om vilka förvaringslösningar som bäst passar för dina behov. Börja med att fundera på hur du vill sortera och organisera dina kläder – hängande, plié-förvaring eller kanske komplettera med kuber och hyllor för att maximera användningen av ditt utrymme. Inreda en etta 30 kvm.

Se filmen hur du gör för att bygga walk in closet

Skissa upp en grundlayout utforska olika förvarings- och designalternativ. Tänk på viktig faktorer som belysning, ventilation och materialval för att skapa en trivsam och funktionell garderob.

Avsnitt 1: Planering och Design

Mätning och Layoutval

För att planera och designa din walk in closet effektivt börjar du med att mäta och välja en layout som passar ditt utrymme. Du behöver:

 • Mäta rummets längd, bredd och höjd
 • Beakta eventuella fönster, dörrar och värmeelement
 • Skissa en enkel layout på papper

Tabell: Utgångspunkter för layout

LayoutFördelarNackdelar
L-FormAnvända hörnutrymmet effektivtKan kräva mer våningsyta
U-FormInkluderar hörnutrymmet och ger överlägset förvaringKräver ett större utrymme

Inspiration bygga walk in closet

Designstilar och Anpassning

Du kan anpassa din walk in closet för att passa dina behov och återspegla din personliga stil. Många gånger kan det vara en bra idé att installera samt bygga upp redan färdiga garderobskoncept som finns på marknaden. Det kan vara både prisvärt och enklare.

Här är några populära designidéer att överväga att bygga med färdiga koncept för enkel installation t.ex. som att bygga walk in closet Ikea modeller.

 • Minimalistisk: En ren och enkel stil med funktionella förvaringslösningar
 • Glamourös: Glasskåp för skor och kläder, en ljuskrona och mjuka textilier som mattor och gardiner
 • Rustik: Naturliga material såsom trähyllor och rottingförvaringskorgar
 • Urban-kyla: Svarta metallramar, betongdetaljer och robusta hyllor

För att göra din walk in closet ännu mer funktionell, överväg att inkludera:

 • Belysning inuti garderoberna för enkel åtkomst och för att enkelt kunna se dina kläder och accessoarer
 • En praktisk sittplats för att underlätta på- och avklädning
 • Modulära hyllsystem för att skapa en justerbar och flexibel förvaringslösning

Walk in closet inredningstips och trender

Några populära trender som hjälper dig att maximera ditt utrymme och hålla din walk in closet organiserad inkluderar:

 • Integrerade smyckesförvaringssystem
 • Skjutdörrar för att spara utrymme och för att enkelt se och få åtkomst till dina kläder
 • Vertikal förvaring, som skohyllor och krokförsedda väggar för att hänga halsdukar och bälten
 • Använda dubbelförvaringssystem, till exempel att placera galgar ovanför varandra, för att optimera förvaringsutrymmet

När du designar din walk in closet är det viktigt att komma ihåg att välja en layout som passar ditt rum, och att använda en kombination av designelement och inredningstrender som kommer att göra den både personlig och funktionell.

Avsnitt 2: Materialval och Verktyg

När du ska bygga walk in closet billigt är det viktigt att välja rätt material för att uppnå en stabil och funktionell förvaringslösning. Här går vi igenom några vanliga material för walk in closets och vilka verktyg du behöver för att bygga dem.

Först och främst är trä ett populärt och hållbart materialval för walk in closets. Du kan välja mellan olika träslag, som exempelvis:

 • Spånskiva
 • MDF
 • Plywood
 • Massivt trä, såsom furu eller ek

För att skapa en snygg och enhetlig look i din walk in closet kan du använda dig av målarfärg. Kom ihåg att välja en färg som matchar dina övriga inredningsmaterial.

För att bygga en walk in closet kommer du även behöva beslag och skruv. Det är viktigt att välja kvalitativa beslag för att garantera en stabil och hållbar konstruktion.

Gällande verktyg bör du ha följande tillgängligt för att bygga din walk in closet:

 • Måttband
 • Såg eller sticksåg
 • Skruvdragare
 • Hammare
 • Vattenpass
 • Stålborste för rengöring

För att förenkla processen kan du överväga att använda byggsatser. Dessa inkluderar ofta alla nödvändiga byggmaterial och beslag, och följer med en tydlig instruktion som gör det enkelt för dig att bygga din walk in closet.

När du har bestämt dig för vilka material du vill använda och köpt alla nödvändiga verktyg kan du påbörja arbetet med att bygga din walk in closet. Tänk på att arbeta noggrant och välorganiserat för att uppnå bästa möjliga resultat. Lycka till!

Avsnitt 3: Byggprocessen walk in closet

När du planerar att bygga din egen walk in closet, är det viktigt att följa en steg-för-steg guide och vara medveten om vanliga utmaningar som kan uppstå under byggprocessen. Denna sektion ger dig en överblick över byggprocessen för en walk in closet och tips för att övervinna dessa utmaningar. Läs om: Gör rotavdrag för walk in closet.

Steg-för-Steg Guide bygga walk in closet i sovrum

 1. Planering: Börja med att planera utformningen av din walk in closet. Bestäm placeringen av hyllor, lådor, hängande utrymmen och andra förvaringslösningar efter dina behov. Med din byggplan i hand, är det dags att samla alla nödvändiga material och verktyg.
 2. Förberedelser: Förbered området där din walk in closet ska byggas genom att se till att väggar och golv är rena och jämna. Om det finns några ojämnheter, se till att fixa detta innan du påbörjar bygget.
 3. Montering av skelettet: Sätt upp skelettet för din walk in closet genom att installera väggfästen och monteringskonsoler på väggarna. Se till att de är ordentligt fastsatta.
 4. Hyllor och förvaringslösningar: Installera hyllor, lådor och hängande utrymmen enligt din byggplan. Använd fästanordningar som är anpassade för att bära vikten av dina kläder och andra föremål.
 5. Finishing touches: När allt är på plats, kan du lägga till extra detaljer såsom belysning, speglar eller dekorativa element som passar din personliga stil.

Lösning vanliga utmaningar

 • Begränsat utrymme: Om utrymmet är begränsat i din walk in closet, överväga att använda platsbesparande lösningar såsom skjutdörrar eller lådor med hjul.
 • Ojämnt golv eller väggar: Använd shims eller justeringsklossar för att jämna ut eventuella ojämnheter i golvet eller väggarna.
 • Överblick och organisation: Många walk in closet byggplaner inkluderar en sektion för att hålla reda på alla dina kläder och föremål. Använd tydliga lådor och märkningssystem för att göra det enkelt att hitta vad du behöver.
 • Belysning: Se till att din walk in closet har tillräcklig belysning. Installera belysningsarmaturer med energieffektiva LED-lampor för att ge ljus där det behövs mest.

Hitta en handy man för jobbet

För den som känner att utmaningen blir lite för stor med att bygga en walk in closet finns det ett flertal firmor som man kan vända sig till.

Avsnitt 4: Finishing Touches

Belysning och speglar i walk in closet

För att skapa en funktionell och inbjudande walk in closet är rätt belysning och placering av spegel avgörande. Det bästa alternativet för belysning i walk in closet är att använda dimbara LED-lampor. Dessa kommer att erbjuda energieffektiva ljuskällor som är både praktiska och estetiskt tilltalande.

Några belysningstips för din walk in closet inkluderar:

 • Använd belysning översta delen av skåpen för att belysa dina kläder
 • Installera spotlights för att belysa specifika områden där du behöver extra ljus, till exempel skoställ och smyckesförvaring
 • Placera golvlampor eller bordslampor strategiskt för att skapa en avslappnad och atmosfärisk känsla i rummet

Spegeln är en oumbärlig del av walk in closet, och de bör placeras på strategiska platser. Placera din spegel på en plats där du enkelt kan se hela din outfit, och överväg att använda full längd speglar för bästa visuella effekt.

Dekorativa Element

För att skapa en personlig och stilren inredning i din walk in closet är det viktigt att välja dekorativa element som passar dina behov och preferenser. Här är några exempel på dekorativa element:

 • Väggdekor som konstverk eller inramade bilder av dina favoritresor och minnen
 • Ett litet sittområde med stolar, en bänk eller en puff för att skapa en plats att ta på skor och kläder i lugn och ro
 • Textilier som passar dina kläder och din personliga stil, såsom gardiner och mattor

Organisation

En välordnad och funktionell walk in closet är avgörande för att spara tid och minska stressen med att leta efter kläder och accessoarer. För att organisera din walk in closet kan du överväga följande:

 • Använd olika förvaringslösningar för att maximera ditt utrymme, så som lådor, hyllor och hängande förvaring
 • Dela upp dina kläder efter funktion och säsong för att snabbt hitta det du behöver
 • Använd etiketter och indelningar för att skapa ordning och enkelt se vad som finns i varje låda eller hylla
 • Organisera dina skor och accessoarer på ett överskådligt sätt, så att du kan hitta dem snabbt och enkelt

Genom att följa dessa råd kommer du att skapa en estetisk, välfungerande och personlig walk in closet med just de fina detaljer som passar dig och dina behov.

Avsnitt 5: Underhåll och Organisering

Säsongsbetonade kläder och organisation

För att underhålla och organisera din walk in closet effektivt, bör du regelbundet sortera dina kläder efter säsong. Detta innebär att du placerar din vintergarderob på ena sidan och sommargarderob på den andra. Du kan använda förvaringsboxar eller -hyllor för att dela upp de olika säsongerna och göra det enkelt att hitta rätt plagg.

Några tips för att organisera säsongskläder:

 • Använd etiketter på förvaringsboxar för att enkelt identifiera innehållet
 • Ordna kläder efter färg för att skapa en harmonisk och visuellt tilltalande look
 • Investera i fack eller skohyllor för att optimera utrymme och hålla dina skor snyggt organiserade

Regelbunden rengöring och organisering

För att din walk in closet ska förbli i toppskick är det viktigt att regelbundet underhålla och organisera den. Här är några tips för att hålla din walk in closet ren och funktionell:

 1. Dammsug och torka av hyllor och golv åtminstone en gång per månad för att undvika damm och smuts.
 2. Rensa ut kläder du inte längre använder och skänk dem till välgörenhet eller återvinningsstation. Detta kommer att skapa mer plats för dina nya inköp.
 3. Använd högkvalitativa galgar som inte böjer sig eller skadar dina kläder. Försök att använda samma typ av galgar för ett enhetligt utseende.

Med regelbunden rengöring och organisering kommer din walk in closet att förbli funktionell och estetiskt tilltalande. Tänk på att hålla allt på sina rätta platser och förbered dig för de förändringar som kommer med varje ny säsong. Ett välorganiserat och underhållet walk in closet gör det enklare för dig att njuta av din garderob och hitta rätt plagg snabbt och enkelt.

Vanliga frågor

Vilket utrymme behövs?

För att bygga en walk in closet behöver du först ta hänsyn till utrymmet du har tillgängligt i ditt hem. Olika storlekar och layouter kan fungera, men du bör ha minst 1,5 x 2 meter för en grundläggande walk in closet. Tänk på hur mycket kläder och tillbehör du har och hur mycket förvaring du behöver. Det är också viktigt att lämna tillräckligt med utrymme för att röra sig bekvämt inne i garderoben.

Vad är nackdelarna?

Nackdelarna med att ha en walk in closet inkluderar att det kan vara kostsamt att bygga och att det kräver en betydande mängd utrymme i ditt hem. Du kanske också behöver offra annat utrymme, som sovrummet, för att skapa din walk in closet. Dessutom kan det vara tidskrävande att organisera och underhålla din garderob.

Är det platskrävande?

Ja, en walk in closet kan kräva en hel del utrymme i ditt hem, särskilt om du vill ha en stor och lyxig garderob. Du bör tänka på hur mycket utrymme du kan avvara för din walk in closet och hur det kan påverka andra rum i ditt hem.

Bra att ha en?

En walk in closet kan vara mycket användbar och praktisk, eftersom den ger dig en större förvaringslösning för dina kläder och tillbehör. Det kan även bidra till att hålla ditt hem ordningsamt och välorganiserat. Om du har utrymmet och budgeten för det kan en walk in closet vara en utmärkt investering.

Vilka material?

Det finns många olika material att välja mellan när du bygger din walk in closet. Vanliga material inkluderar trä, plast, metall och glas. Varje material har sina fördelar och nackdelar, så du bör överväga dina behov och preferenser innan du väljer det bästa materialet för din garderob.

Organiseringsalternativ?

När det gäller organisering av din walk in closet finns det många alternativ att överväga. Du kan använda hängande stänger för klänningar och skjortor, hyllor för vikta kläder, lådor för mindre föremål och skohyllor för dina skor. Det kan även vara en bra idé att installera krokar för väskor och bälten, samt använda korgar för att samla mindre tillbehör såsom halsdukar och smycken. Anpassa organisationen efter dina behov och upptäck vad som fungerar bäst för dig.

Vad behöver jag för att börja bygga en walk in closet?

Svar: För att komma igång med byggprocessen behöver du följande material och verktyg: trämaterial (till exempel spånskiva, MDF eller plywood), beslag och skruv, målarfärg, måttband, såg eller sticksåg, skruvdragare, hammare, vattenpass och stålborste för rengöring

Finns det färdiga koncept att köpa?

Svar: Ja det finns färdiga walk in closet koncept som du kan köpa och enkelt installera själv. Vanliga leverantörer är IKEA, Elfa och Kvik.

Hur väljer jag rätt material för min walk in closet?

Svar: Det finns olika materialval att överväga. Trämaterial som spånskiva, MDF och plywood är vanliga alternativ. Du kan också använda massivt trä, som furu eller ek, för en mer robust känsla. Var noga med att välja material av hög kvalitet som passar dina behov och budget.

Vilken typ av layout och design bör jag välja för min walk in closet?

Svar: Layouten och designen beror på utrymmet och dina behov. Populära layouter inkluderar L-form och U-form, vilka utnyttjar hörnutrymmet effektivt. När det gäller design kan du välja mellan olika stilar som minimalistisk, glamourös, rustik eller urban-kyla. Anpassa designen efter din personliga stil och preferenser.

Vilka steg bör jag följa för att bygga en walk in closet?

Svar: Följ dessa steg för att bygga din walk in closet: mät och välj layout, förbered området, montera skelettet (väggfästen och monteringskonsoler), installera hyllor och förvaringslösningar enligt din byggplan, och lägg till avslutande detaljer som belysning och speglar.

Hur kan jag få bästa möjliga belysning i min walk in closet?

Svar: För att få optimal belysning i din walk in closet kan du använda dimbara LED-lampor. Placera belysning ovanför skåp för att lysa upp dina kläder och installera spotlights för att belysa specifika områden som skohyllor eller smyckesförvaring. Du kan också överväga att placera golvlampor eller bordslampor för att skapa en avslappnad atmosfär i rummet.

Vilka fördelar finns det med att bygga en walk in closet?

Svar: Att bygga en walk in closet kan ge dig en välordnad och funktionell förvaringslösning för dina kläder och tillbehör. Det kan hjälpa dig att hålla ditt hem ordningsamt och organiserat samtidigt som det ger dig möjlighet att visa upp och enkelt välja dina kläder. En walk in closet kan också lägga till ett lyxigt och personligt inslag i ditt hem.