• Bostad
  Bostad
 • Bygg & Renovering
  Bygg & Renovering
 • Elektriker
  Elektriker
 • Flytt & Transport
  Flytt & Transport
 • Handyman
  Handyman
 • Måleri & Tapet
  Måleri & Tapet
 • Rör, VVS
  Rör, VVS
 • Städ
  Städ

Misslyckade badrumsrenoveringar


Misslyckade badrumsrenoveringar – allt du behöver veta

Läs om orsakerna till misslyckade badrumsrenoveringar

Varför blir det fel ibland?

Badrumsrenoveringar kan vara ett spännande projekt att ta sig an. Men om man inte tar hänsyn till viktiga detaljer och faktorer, kan det lätt bli en mardröm. Här är några av de vanligaste orsakerna till att varför man misslyckas med badrumsrenoveringar.

Underskattning av kostnaderna

En av de största orsakerna till misslyckade badrumsrenoveringar är underskattning av kostnaderna. Många gånger har man en idé om vad projektet ska kosta, men när man börjar planera och shoppa för material, upptäcker man snabbt att det kostar mycket mer än man först trodde. Säkerställ alltid att du har rätt budget för projektet och att du har inkluderat alla kostnader, inklusive arbete och material.

Dålig planering

En annan vanlig orsak till misslyckade badrumsrenoveringar är dålig planering. Det är viktigt att ha en detaljerad plan för projektet, inklusive en tidsplan och en budget, innan du börjar. Planera också för eventuella oväntade problem som kan uppstå under projektets gång.

Val av dåligt material

Det är viktigt att välja högkvalitativt och hållbart material när du renoverar ditt badrum. Billigt material kan vara frestande, men det kommer oftast inte att hålla länge och kan leda till fler problem och kostnader i framtiden. Säkerställ alltid att du väljer material av hög kvalitet för ditt badrum.

Överenskommelser med entreprenörer

När du anlitar en entreprenör för att renovera ditt badrum, är det viktigt att du har en tydlig och formell Överenskommelse. Se till att du och entreprenören är överens om alla detaljer, inklusive arbete, material och budget, innan du börjar projektet.

misslyckade badrums renoveringar

Bristande kunskap om byggkoder, termer och lingo

För en amatör utan erfarenhet av badrumsrenoveringar kan byggtermer och benämningar verka främmande. Det bäst är att anlita en kvalificerad byggkonsult för att säkerställa att Det inte uppstår missförstånd. Om man inte har gjort jobbet själv tidigare så kan det vara klokt att inse sina begränsningar, resultatet brukar bli både bättre och mindre kostsamt.

 1. Bristande planering:

  Det är viktigt att ta sig tid att planera, kanske t.o.m. göra en kravspec. En kravspec är ett dokument som tar upp det du vill åstadkomma med din badrumsrenovering. Låt kravspecen bli en bilaga som du visar för byggfirman.
 1. Dokumentation:

  Dokumentera ditt badrum i bild på förhand. Detta för att underlätta att välja rätt material och design, samt säkerställa att du har tillräckligt med plats och elektriska anslutningar för att fullfölja renoveringen.
 1. Dåliga material:

  Man får vad man betalar för. Är det förr billigt för att vara bra kvalité är det i regel ingen bra kvalité. Billiga, dåliga materialval kan leda till problem med hållbarhet och prestanda. Det är viktigt att investera i högkvalitativa produkter från pålitliga tillverkare för att säkerställa att badrummet håller länge.
 1. Dålig arbetskraft:

  Dålig kvalitet på arbetet kan leda till misslyckade badrumsrenoveringar. Det är viktigt att anlita erfarna och kvalificerade hantverkare för att säkerställa att jobbet utförs på ett professionellt sätt.
 1. Bristande samordning:

  Om renoveringen inte samordnas på rätt sätt, kan du lätt misslyckas med din badrumsrenovering. Det är viktigt att samordna arbetet mellan olika hantverkare för att säkerställa en smidig och effektiv process.
 1. Orealistiska budgetar:

  En annan vanlig orsak till misslyckade badrumsrenoveringar är orealistiska budgetar. Det är viktigt att ha en realistisk budget för din renovering och att ta hänsyn till alla potentiella utgifter, inklusive material, arbetskraft och eventuella oväntade kostnader.

Att undvika dessa vanliga misstag kan hjälpa till att säkerställa en framgångsrik badrumsrenovering. Genom att ta sig tid att planera, investera i högkvalitativa material, anlita erfarna hantverkare och samordna arbetet på rätt sätt, kan du säkerställa att du får det badrum du drömt om.

Guide för Badrumsrenovering

Ett välfungerande och välutformat badrum är en viktig del i våra hem. Det är en plats för avkoppling och privatliv, men också en viktig funktion som påverkar våra rutiner i vardagen och vårt välbefinnande.

Badrumsrenovering offert

Vill man slippa misslyckade badrumsrenoveringar så är det klokt att ta in ett flertal offerter, minst 3 offerter bör man ha fått in före det att man går till beslut och gärna fler. Det kan vara ett tidskrävande arbete att få in offerter, genomsnittstiden är mer än 20 dagar. Men absolut nödvändigt speciellt om man har för avsikt att få ett bästa pris. Då kan det vara en bra guide inför eventuella prisförhandlingar.

Planera och Designa

Det första steget i en badrumsrenovering är att planera och designa din dröm. Tänk på dina behov, smaker och stil, samt rummets storlek och befintliga funktioner. Överväg om du vill ha en separat dusch eller ett badkar, vilken typ av kakel och klinker du vill ha, och vilken belysning du vill ha. En professionell inredningsdesigner kan vara till stor hjälp när det gäller att ta fram en funktionell och estetiskt tilltalande design.

Välj Material och Produkter

När du har en klar bild av vad du vill ha, är det dags att välja material och produkter. Välj ett tåligt och enkelt underhållsmaterial som kakel och klinker för väggar och golv, samt ett stilfullt och högkvalitativt badrumsmöblemang. Se till att dusch och badkar har en god funktion och är lätt att rengöra. Och glöm inte belysningen, den är en viktig del i badrummet. Välj en ljuskälla med rätt styrka och färgtemperatur för att skapa en behaglig atmosfär.

Anlita en professionell utförare

En badrumsrenovering är en stor och komplex uppgift som kräver särskilda kunskaper och erfarenheter. Därför rekommenderar vi att du anlitar en professionell byggfirma för att säkerställa en säker, effektiv och kvalitativ renovering. En erfaren byggfirma kan hjälpa dig att välja rätt material, produkter och teknik, samt ge råd och stöd under hela renoveringsprocessen.

Planeringen

 1. Planera din budget och ditt projekt
 • Fastställ en realistisk budget och gör en lista över vad du verkligen vill ändra.
 • Sök råd från vänner och bekanta, arkitekter eller rörmokare för att få en bättre uppfattning om kostnader och möjligheter.
 1. Välj rätt material och produkter
 • Optimera för hållbarhet och lätt underhåll.
 • Välj vattenresistenta och lätta material såsom kakel och klinker.
 • Tänk på ljuset i rummet och välj ljuskällor som ger tillräcklig belysning.
 1. Använd färger och textiler för att skapa stil
 • Välj färger som passar din personliga stil och det övergripande temat i ditt hem.
 • Lägg till textiler som handdukar, mattor och gardiner för att skapa en inbjudande känsla.
 • Tänk på detaljer som speglar, hyllor och tillbehör som kan lägga till extra stil och funktion.
 1. Anlita erfarna hantverkare och entreprenörer
 • Sök rekommendationer från vänner och familj.
 • Gör noggranna bakgrundskontroller och läs referenser innan du anlitar någon.
 • Säkerställ att alla entreprenörer har rätt licenser och försäkringar.
 1. Besikta och testa alla system och funktioner
 • Kontrollera att allt fungerar som det ska, inklusive rör- och elinstallationer
 • Testa alla duschar, badkar, toaletter och tvättställ.
 • Justera och korrigera eventuella problem som uppstår.

Slutsats: Att renovera ditt badrum kan vara en utmaning, men med rätt planering och förberedelse kan du få det rum du alltid har drömt om. Tänk på att välja rätt material och produkter, använda färger och textiler för att skapa stil och anlita erfarna hantverkare och entreprenörer.

Kända utmaningar och kritiska punkter

Introduktion: Renovering av ditt badrum kan vara en utmaning, men det är också en möjlighet att förvandla rummet till en plats för avkoppling och lyx. Med lite planering och förberedelse kan du göra det till ett rum du verkligen älskar att vara i. Här är några viktiga tips och råd för en lyckad badrumsrenovering.

Lista

 • Dålig planering och budgetöverskridning.
 • Material eller produkter som inte håller måttet.
 • Skador på befintlig rör- och elinstallationer 
 • Komplicerade bygglovsregler och riktlinjer.
 • Förseningar och oplanerade avbrott i renoveringsprocessen.
 • Bristande samordning mellan olika hantverkare och entreprenörer.
 • Integration mellan nya och befintliga komponenter och funktioner.

De vanligaste felen i samband med badrumsrenoveringar

Badrumsrenoveringar är en stor och ofta kostsam investering för många husägare. Tyvärr är det också vanligt att många gör allvarliga misstag som kan leda till dåligt resultat och ökade kostnader. Här i den här delen går vi igenom hur du gör för att undvika att det går snett.

Så här undviker du att förlora pengar på din badrumsrenovering

Undvik dålig planering

Många människor hoppar rakt in i projektet utan att ha en tydlig plan för vad de vill uppnå eller hur de ska gå till väga. Detta kan leda till beslut som är dåliga eller opraktiska, samt till onödiga kostnader och förseningar.

För att undvika dålig planering bör du ta dig tid att tänka igenom vad du vill uppnå med din badrumsrenovering, samt förstå vad som är möjligt och vad som inte är det. Du bör också få en tydlig bild av din budget och se till att du har tillräckligt med medel för att genomföra projektet som du har tänkt dig.

Undvik dåliga val av material

Fundera på om det billiga alternativ verkligen är rätt. Att investera i kvalitetsmaterial som håller längre kanske är viktigare än att det var billigt. Dessutom är det viktigt att välja material som passar den övergripande stilen och designen i ditt badrum, intrycket som det estetiska är värdefullt.

För att undvika dåliga val av material bör du göra noggranna undersökningar och jämförelser av de olika alternativen på marknaden. Du bör också söka råd och rekommendationer från erfarna och pålitliga källor, såsom stylister, rådgivare eller utbildade hantverkare.

Överskatta inte dina färdigheter

En annan vanlig orsak till dåliga resultat vid badrumsrenoveringar är man bestämmer sig för att t.ex. göra eventuella momenten själv. Det är inte det enklaste jobbet i världen att på egen hand applicera fuktspärren, kakla väggarna o.s.v. Läckage och felaktigt lagda golv m.m. är ett de vanligare problem som i efterhand orsakar skador.

Saknar man erfarenhet och rutin är risken stor för att det blir fel. Problemet med att åtgärda fel i efterhand är att det är få professionella hantverkare som vill ta över någon annans jobb som gått snett i.o.m att ansvaret för jobbet flyttas över till den som färdigställt jobbet.

Underskatta inte kostnaderna

Det är lätt att bli förälskad i det senaste och största när det gäller badrumsprodukter, men det är viktigt att ha realistiska förväntningar på vad din budget kommer att tillåta. Många människor underskattar kostnaderna för material och arbete och detta kan leda till att de måste skära ner på andra områden eller göra kompromisser med sin ursprungliga vision.

Oplanerad placeringar av rör och ledningar

En annan vanlig utmaning i samband med badrumsrenovering är placeringen av rör och ledningar. Många människor är inte medvetna om var dessa befinner sig och hur de påverkar placeringen av badrumsmöbler och armaturer. Det är viktigt att planera noga för att undvika kostsamma ändringar och förseningar under renoveringsprocessen.

Förbise inte vikten av ventilation

Ventilation är en viktig faktor att ta hänsyn till när man renoverar sitt badrum. Om du inte har tillräcklig ventilation kan det leda till fuktskador och mögelproblem, som kan påverka både hälsan och det allmänna utseendet på badrummet. Se till att du har tillräcklig ventilation för att förhindra dessa problem.

Förbise inte tillgänglighet

När du renoverar ditt badrum är det viktigt att tänka på framtida tillgänglighet. Om du eller någon i din familj har behov av tillgänglighet kan det vara en god idé att inkludera element som grabb- och väggstöd, en rullstolsanpassad dusch och en sänkbar tvättställskommod. Genom att tänka på tillgänglighet från början kan du undvika framtida renoveringar och förbättra livskvaliteten för alla som använder badrummet.

Guide för dig som ska renovera badrum själv
DIY steg för steg guide för badrumsrenovering

Förberedande Planering och Dokumentation

 • Dokumentationen. Bedöm nuvarande badrum och bestäm vilka ändringar du vill göra. Sätt ner allt i ett dokument, gärna med bilder som du kan gå till baka och kontroller hur det såg ut.
 • Tänk noga igenom de olika faktorerna som budget, tidslinje och konsekvenser som ev nyinstallationer t.ex. golvvärme, handukstork m.m. Saker som påverkar driftskostnader för el och vatten.
 • Gör en detaljerad plan som inkluderar planritningar, materialval och en tidslinje.
 • Viktigt stäm av med din bostadsrättsförening att det är okej att du gör jobbet själv.(vilket de sannolikt inte tycker är okej om du saknar behörighet för alla delmoment i.o.m. att de har rätt att neka dig utföra renovering då den även kommer påverka fastigheten i övrigt).
 • Ta reda på vilka material som fungerar och vilka som inte fungerar. Tar reda på vilka är verktygen som du kommer behöva och om du kan du hantera dessa.

Viktiga moment renoverar badrummet själv

Börja med att ta reda på vilka material och verktyg som behövs. Har du kompetens för att hantera maskiner, material och verktyg.

1. Skaffa alla nödvändiga tillstånd och godkännanden. Läs mer här: Renovering bostadsrätt

2. Rivning

 • Stäng av all vatten-, el- och gastillförsel till badrummet. Ta bort befintliga armaturer, golv, kakel och andra oönskade material. Ta försiktigt och säkert bort alla farliga material som asbest eller blyfärg. Rengör och rensa utrymmet, se till att det är säkert och tillgängligt för nästa steg.
 • Avlägsna allt avfall. Var noga med hantering och sortering. Betänk att följa gängse regelverk för hantering av miljöavfall och var man kan bli av med dessa.

3. VVS arbeten. Vatten och avlopp, vattenlås

 • Inspektera befintliga vattenlås byt ut om nödvändigt. Rördraggning handfat, dusch, toalett
 • Se till att alla VVS-installationen uppfyller lokala bestämmelser och föreskrifter.
 • Överväg att använda PEX- eller CPVC-rör för mer hållbarhet och flexibilitet. Se till att alla rör är ordentligt säkrade och tätade.

4. Elektriskt arbete:

 • Märk väl att för att försäkringar m.m ska gälla så måste man kunna visa att alla utförda installationer är fackmannamässigt utförda. T.ex. som dragningar av el-ledningar för lampor, uttag och andra elektriska armaturer.
 • Uppgradera el paneler vid behov. Se till att allt elektriskt arbete är korrekt installerade samt jordat. Överväg att installera ev fläkt för att minska luftfuktigheten och förbättra luftkvaliteten.

5. Regla väggar montera gipsskivor:

 • Regla upp för väggar. Glöm inte att ta hänsyn till ev ny eldragning, ny inramning för att rymma nya armaturer och m.m.
 • Montera gipsskivor och spackla väggar sömmar. Slipa ytorna för en jämn och jämn finish.

6. Kakel och golvvärme:

 • Golvvärme. Att dra golvvärme är ett annat mycket kritiskt moment. Dels huruvida man ska ha el-uppvärmt eller vattenburen värme de valen gäller även för handukstork.
 • Montera nytt kakel, klinkers för dusch- och/eller badkarsdelen, samt runt handfat och toalett. Var noga med att inte skada tätskiktet. Täta för att förhindra vattenskador och förbättra hållbarheten.

7. Finputsning:

 • Installera handfatet, toaletten, duschen och alla andra armaturer du har valt.
 • Installera belysningsarmaturer, strömbrytare och uttag.
 • Måla väggar och tak.

8. Montering nya tillbehör:

Häng upp pappershållare, handukstork, speglar, duschdraperier och handduksstänger. Tänk på att alla borrhål ska tätas med silikon.

Genom att följa denna steg-för-steg-plan får du en tydlig uppfattning om processen för hur badrumsrenoveringar går till och vad det kan innebära att renovera ett badrum på egen hand, och vad varje steg kan innebära. Tänk på att den faktiska processen kan variera beroende på det specifika badrummet, valda material och lokala bestämmelser och föreskrifter.

FAQ

Vad kostar en badrumsrenovering i Sverige?

En genomsnittlig badrumsrenovering i Sverige kan kostar mellan 12 000 och 30 000 kr per kvadratmeter.

Hur lång tid tar en badrumsrenovering?

När jobbet väl påbörjats så kan man räkna med att en normalstor ca. 2-3 kvm badrumsrenovering tar 2-6 veckor.

Behöver jag bygglov för att renovera mitt badrum?

I de flesta fall behöver du inte bygglov för att renovera ett badrum. Dock kan vissa ändringar, som att flytta väggar eller installera en ny ventilation, kräva bygganmälan till kommunen.

Vilka regler gäller för våtrumsmaterial och arbetsutförande?

I Sverige följer man branschregler för våtrum (BBV) som är framtagna av GVK (Golvbranschens Våtrumskontroll) och BKR (Byggkeramikrådet). Dessa regler specificerar krav på material och arbetsutförande för att säkerställa att våtrummet blir tätt och fuktsäkert.

Vilka problem kan uppstå vid en badrumsrenovering?

De vanligaste problemen som uppstår vid en badrumsrenovering inkluderar otillräcklig planering, förseningar av material problem med VVS- och elinstallationer, och extra kostnader för att åtgärda problem som mögel eller rötskador.

Kan en badrumsrenovering öka värdet på en fastighet?

En väl utförd badrumsrenovering kan öka värdet på en fastighet med upp till 10%, enligt uppgifter från fastighetsbranschen i Sverige.

Får man göra ROT avdrag för en badrumsrenovering?

Du kan göra ROT avdrag för upp till 50 00 kr per år för arbetskostnaden. Inte för själva materialet eller de saker som ingår i din badrumsrenovering

 

Läs mer här: Ny lag för renovering av bostadsrätt 2023

Läs mer här: Renovera lägenhet kostnad

Läs mer här: Svd artikel 2022.08.29