• Hitta fastighetsmäklare
  Hitta fastighetsmäklare

Bygga trädäck kostnader


Bygga trädäck kostnader

Trädäck ett härligt uterum för heta dagar och ljumma sommarkvällar. En yta för både lek, lunch, middagar och fika pauser. Eller bara för att få en lugn stund i solen

Bygga trädäck kostnader: En översikt och tips för att spara pengar

Att bygga ett trädäck är ofta något som förhöjer hela känslan för både hus och tomt. Ett fint trädäck kan ge dig och familjen en mycket användbar utomhusyta för rekreation och avkoppling. Men för att de ska bli så bra som du tänkt behöver du veta mer om kostnaderna för att bygga trädäcket och hur du kan förbereda dig och alla andra på bästa sätt.

Att förstå de olika faktorer som påverkar kostnaderna för att bygga ett trädäck är avgörande för att kunna bestämma en realistisk budget för ditt projekt. Det inkluderar materialval, arbetskostnader och dimensioner. Vi kommer att gå igenom dessa faktorer, så att du kan ta välgrundade beslut och få mest möjliga nytta av ditt nya trädäck.

För att hjälpa dig i processen kommer vi att diskutera olika alternativ och tips för att spara pengar, utan att kompromissa med kvalitet och hållbarhet. På så sätt kan du njuta av ditt trädäck med trygghet i vetskapen om att du har gjort smarta val när det gäller både design och ekonomi.

Kostnader bygga trädäck

Att bygga ett trädäck är en investering som förbättrar din trädgård och ger extra utrymme för avkoppling eller underhållning. I den här delen kommer vi att gå igenom några av de viktigaste kostnaderna och faktorerna som påverkar priserna för att bygga olika storlekar av trädäck, såväl som prisfluktuationer och bästa tider att köpa material.

Prisintervaller för olika storlekar av trädäck

Det totala priset för att bygga ett trädäck varierar beroende på storleken. Här är några exempel på ungefärliga kostnader:

 • 20 kvm trädäck: 15 000 – 30 000 SEK
 • 40 kvm trädäck: 30 000 – 50 000 SEK
 • 60 kvm trädäck: 45 000 – 70 000 SEK
 • 100 kvm trädäck: 75 000 – 110 000 SEK

Faktorer som påverkar kostnaden: Material, arbetskraft och design

De huvudsakliga faktorerna som påverkar kostnaden för att bygga ett trädäck är material, arbetskraft och design. Priset för material som trall och bärande bjälkar kan variera beroende på träslag och kvalitet. Arbetskostnader kan skilja sig åt beroende på om du anlitar en professional eller gör det själv. Dessutom kan design och ytterligare funktioner som belysning, räcken och trappor öka kostnaderna.

Prisvariationer för trall och bästa tider att köpa

Priset på trall och andra byggmaterial kan variera beroende på säsong och efterfrågan. Generellt sett är det oftast billigare att köpa trall under lågsäsongen, som höst och vinter. Under våren och sommaren ökar efterfrågan, och priserna kan stiga. För att spara pengar bör du hålla utkik efter kampanjer och erbjudanden från byggvaruhus och jämföra priser mellan olika leverantörer.

Planering och tidsåtgång

Att bygga ett trädäck kräver noggrann planering och en förståelse för den tid det kan ta att slutföra projektet. Här kommer vi att täcka några viktiga punkter att överväga, inklusive hur du väljer rätt storlek för ditt däck, beräkning av trallmängd och förberedelser inför bygget, samt tidsåtgången för trädäcksbyggnation och vikten av att planera i förväg.

Hur man väljer rätt storlek för sitt trädäck

När du planerar ditt trädäck bör du överväga hur stort det ska vara. Faktorer att ta hänsyn till inkluderar din tomtstorlek och hur trädäcket kommer att användas. För att undvika bygglovsproblem, bör du undersöka om ditt trädäck faller inom Bygglovsbefriade mått eller kräver ett bygglov. Generellt får du bygga en altan på max 15 kvm utan bygglov, men det kan variera beroende på lokala regler och förordningar. Kontrollera med din kommun innan du börjar bygga.

Beräkning av trallmängd och förberedelser inför bygget

För att säkerställa att du har tillräckligt med material för projektet, bör du göra en beräkning av trallmängden som krävs. Det kan göras genom att multiplicera däckets yta med antalet plankor som behövs per kvadratmeter. Kalkylera även för avfall och eventuella skärningar.

 • Trallmängd = Däcksyta x Antal plankor per kvm

Ta dig tid att förbereda byggplatsen innan du påbörjar projektet. Se till att området är rent från ogräs, rötter och annat som kan hindra konstruktionen. Det är också viktigt att markera ut byggområdet och planera var eventuellt stöd och ramar ska placeras.

Tidsåtgång för trädäcksbyggnation och vikten av att planera i förväg

Att bygga ett trädäck kan ta allt från några dagar till flera veckor, beroende på projektets storlek, komplexitet och eventuella bygglovsprocesser. För att minimera eventuella förseningar och för att garantera ett lyckat projekt, är det viktigt att planera i förväg och ta hänsyn till följande faktorer:

 • Skaffa de nödvändiga bygglov och tillstånd
 • Avsätt tillräckligt med tid för att bygga ditt trädäck
 • Be om hjälp från vänner eller familj om det behövs

Om du undrar hur nära tomtgränsen du får bygga ditt trädäck, eller hur mycket böter man kan få om man bygger utan bygglov, kontakta din kommun för exakt information. Regelverket kan variera

Material och verktyg för trädäcksbyggnation

När du planerar att bygga ett trädäck är det viktigt att välja rätt material och verktyg för att säkerställa en hållbar och väderbeständig konstruktion. I den här avsnittet går vi igenom de rekommenderade virkesalternativen, materialens fördelar och de nödvändiga verktygen för att bygga ditt trädäck.

Rekommenderat virke och dess fördelar

Att välja rätt virke är avgörande för att bygga en hållbar och stabil altan. Det finns flera virkessorter att välja bland, men några av de mest populära och rekommenderade alternativen är:

 • Tryckimpregnerat trä: Det är behandlat med ett konserveringsmedel som skyddar mot röta, insekter och svampangrepp. Det är även relativt prisvärt.
 • Träkomposit: Det är en blandning av träfiber och plast som ger en underhållsfri och långvarig produkt. Det är dock dyrare än tryckimpregnerat trä.
 • Ädelträ: Såsom teak, ipe och cumaru, dessa trädslag är väldigt hållbara och motståndskraftiga mot väder och fukt, men kan vara dyra och svårare att skaffa.

Vikten av att välja hållbara och väderbeständiga material

Att välja hållbara och väderbeständiga material för din altan ger en långsiktig och underhållsfri lösning som kan motstå både fukt och temperaturväxlingar. Det är även viktigt att använda en markduk under altanen, som hjälper till att förhindra ogräsväxt och förbättrar luftcirkulationen för att förhindra röta.

Översikt över verktyg och utrustning som behövs för bygget

För att bygga ditt trädäck behöver du några grundläggande verktyg och utrustning, bland annat:

 • Hammare, såg, borr och skruvmejsel för att bearbeta virket och montera konstruktionen.
 • Ett vattenpass och linjal för att säkerställa att ditt trädäck är jämnt och rakt.
 • Säkerhetsutrustning såsom skyddsglasögon, handskar och hörselskydd.

Det är också viktigt att tänka på trallens tjocklek, avståndet mellan plintarna och valet av plintar eller plattor som grund till din trädäck.

ROT-avdrag för altaner och uterum

När du bygger en altan eller ett uterum kan du dra nytta av ROT-avdraget, som erbjuder skattereduktion för hushållsarbete. I denna del går vi igenom ROT-avdraget och hur det gäller för trädäcksbyggnation.

Förklaring av ROT-avdrag och hur det gäller för trädäcksbyggnation

ROT-avdraget innebär att du får en skattereduktion på delar av arbetskostnaden när du bygger en altan eller ett uterum, vilket kan sänka kostnaderna för projektet. För att vara berättigad till ROT-avdraget måste både du och företaget du anlitar uppfylla vissa villkor. Läs mer om: ROT avdrag

Maxbelopp för ROT-avdrag och villkor

Det finns ett max tak för ROT-avdraget, vilket för närvarande är 50 000 kronor per person och år. För att få avdraget måste du uppfylla följande villkor:

 • Du måste vara minst 18 år
 • Arbetet måste utföras på din bostad eller fritidshus
 • Arbetet måste vara skattskyldigt i Sverige
 • Arbetet får inte utföras av dig själv eller någon i ditt hushåll

Begränsningar och undantag för ROT-avdraget

Trots ROT-avdragets förmåner finns det begränsningar och undantag. Några exempel på dessa är:

 • ROT-avdraget gäller endast arbetskostnaden, inte material- och resekostnader
 • Om arbetet utförs av en närstående som inte verkar i näringsverksamhet kan du inte få ROT-avdrag
 • ROT-avdraget gäller inte för nybyggnation av bostäder – endast för reparationer, underhåll, ombyggnad, och tillbyggnad

Det är viktigt att tänka på dessa begränsningar när du planerar ditt trädäcksbygge för att göra en korrekt budget och få bästa möjliga skattereduktion.

Bygga trädäck kostnader

Göra jobbet själv eller anlita proffs

Att bygga trädäck är ett projekt som många överväger att göra själv. Men alternativet att anlita en professionell snickare för att genomföra hela bygget är oftast det klokaste. l bland kan saker och ting förefalla enklare än vad de faktiskt är. Men tycker man om utmaningar och inte har tummen mitt i handen är något så när händig och bra med verktyg så varför inte.

Svårighetsgrad vid trädäcksbyggnation för den som vill göra det själv

Det första du bör betänka är svårighetsgraden i att bygga trädäck och ifall du har den erfarenhet och kunskap som krävs. En sak att räkna på är hur mycket trall som behövs per kvm. För att räkna ut det kan du använda följande formler:

 1. Mät ytan du vill bygga trädäcket på (längd x bredd) i kvadratmeter.
 2. Utvärdera den totala kvadratmeter av trall du behöver.

Tänk också på att priserna för trall kan sjunka under en viss säsong, exempelvis på hösten.

Fördelar och nackdelar med att anlita en professionell byggfirma

För det andra, det kan vara klokt att jämföra fördelar och nackdelar med att anlita en professionell byggfirma för att bygga ditt trädäck. Fördelarna inkluderar att:

 • Byggfirman kan ha mer erfarenhet och kunskap inom trädäcksbyggnation.
 • En professionell snickare tar oftast kortare tid att bygga trädäcket än om du gör det själv.

Nackdelarna kan vara:

 • Kostnaden för att anlita en byggfirma kan vara högre än om du gör det själv.
 • Du kanske inte har samma kontroll över projektet som om du gör det själv.

Tips för att hitta rätt byggfirma för ditt trädäcksprojekt

Här är några tips för att hitta rätt hantverkare:

 1. Gör en grundlig research om olika byggfirmor och deras tidigare projekt.
 2. Be om offert från flera firmor och jämför pris, kvalitet och tidsram.
 3. Undersök byggfirmans rykte genom att läsa omdömen från tidigare kunder.

Genom att överväga dessa faktorer kan du fatta ett välgrundat beslut om du ska bygga trädäcket själv eller anlita en professionell snickare för att göra jobbet åt dig.

FAQ 7 vanliga frågor och svar

Vad händer om man bygger uterum utan bygglov?

Svar: Om du bygger ett uterum utan bygglov kan du få böter eller i värsta fall tvingas riva ditt uterum. Det är alltid bäst att kontrollera med din kommun vad som krävs för bygglov innan du börjar bygga.

Hur mycket får man i böter om man bygger utan bygglov?

Svar: Böterna för att bygga utan bygglov kan variera kraftigt beroende på kommun och situation. Det är viktigt att följa byggregler och ansöka om bygglov för att undvika sådana kostnader.

Hur räknar man ut hur mycket trall som behövs?

Svar: För att räkna ut hur mycket trall som behövs till ditt trädäck, använd följande formel: trallens längd × trallens bredd × antalet trästycken. Ta sedan det totala antalet kvadratmeter och dividera med arean av en trallplanka för att få antalet trallplankor som behövs.

När är ett svartbygge preskriberat?

Svar: Ett svartbygge anses preskriberat efter 10 år om byggnaden uppfyller vissa villkor, som inte medför risk för person- eller egendomsskada och inte strider mot gällande detaljplaner.

Vad är skillnaden mellan terrass och altan?

Svar: En terrass är oftast en större, öppen yta byggd på marknivå eller en nivå över marken, medan en altan vanligtvis är en plattform som är höjd över marken och ansluten till en byggnad. Båda används för rekreation och uteservering

Hur många byggnader får man ha på sin tomt?

Svar: Antalet byggnader du får ha på din tomt varierar beroende på vad din kommun och detaljplanen tillåter. Det är viktigt att konsultera din kommuns byggnadsnämnd för att ta reda på vilka regler som gäller för just din tomt.

Vad händer om man bygger svart?

Svar: Om du bygger svart, det vill säga utan de nödvändiga tillstånden eller i strid med byggregler, riskerar du böter, krav på rivning av byggnaden eller i vissa fall rättsliga konsekvenser. Det är alltid bäst att följa reglerna och ansöka om bygglov när det behövs.

Sammanfattning

I denna sista sektion får du lite tips och råd om vad du bör tänka på inför bygget av ditt trädäck. Det är viktigt att du planerar noggrant, och att du tar hänsyn till alla aspekter som kan påverka kostnaden, utfallet och kvaliteten på ditt trädäck.

För det första bör du undersöka vilket byggmaterial som passar bäst för ditt ändamål. Olika träslag och konstgjorda material som komposit kan ha varierande pris och kvalitet. Om du är osäker på vilket material du ska välja, kan du konsultera en expert.

Se också till att underhålla ditt trädäck ett ordentligt underhållet är nödvändigt för att förhindra skador på trämaterialet. Regelbunden rengöring, oljning och skydd mot väder och vind kan spara dig mycket tid och pengar i det långa loppet.

Här är några punkter att tänka på när du planerar ditt trädäck:

 • Fundera över vilket syfte ditt trädäck ska fylla och vilken storlek och form som passar bäst
 • Tänk på att vissa kommuner kräver bygglov för att anlägga trädäck
 • Var noga med att följa anvisningarna och rekommendationerna för hur trädäcket ska byggas för att säkerställa hållbarheten och kvaliteten
Bygga trädäck kostnader

Genom att göra utförlig research och att noggrant planera ditt projekt kan du förvissa dig om att du får den bästa möjliga balansen mellan kostnad och kvalitet för ditt trädäck. Lycka till med bygget!

Läs om Bostadsfrågor: Altantvätt

Läs om Bostadsfrågor: Hitta en Handyman

Läs om Bostadsfrågor: Bygga altan utan plintar