• Hitta fastighetsmäklare
  Hitta fastighetsmäklare

Ångra köp nybyggd bostadsrätt


Ångra köp nybyggd bostadsrätt

Ångra köp nybyggd bostadsrätt 

Att köpa en nybyggd bostadsrätt kan vara lite speciellt för ofta finns den inte när du ska bestämma dig. Ja, hur som helst så är det ett stort och viktigt beslut vad du än väljer. I den här artikeln tittar vi på framför allt två scenarios. Det först är om du går du i köptankar och funderar över om du ska välja nyproduktion eller ska du ska köpa begagnat. Och vad händer när du väl köpt en nybyggd bostadsrätt och ångrar dig.

Så låt oss dyka ner i ämnet. Vilka är faktorerna man bör tänka på? Vilka är fördelarna eller nackdelarna med att köpa nyproduktion och om jag ändå i slut ändan hoppar av vad blir konsekvenserna?

Köpa nybyggd bostadsrätt

Gör din research för att undvika problem

När det kommer till själva köpet så är den stora frågan, vad får en nybyggd bostadsrätt kosta? Innan du börjar titta på att köpa bostad, bör du ta reda på vad du har råd med per månad och utifrån det räkna på en realistisk budget. Räknar du fel kan ju konsekvensen bli att du måste hoppa av köpet.

Du bör alltså undersöka dina finansieringsmöjligheter och hur du ska finansiera bostaden. Ska det ske med hjälp av en bank eller via fler långivare. När du ska låna pengar är viktigt att jämföra räntor och villkor från flera olika källor för att hitta den bästa lösningen för dig.

Läs mer här: Svd artikel 2023.02.07

Läge och närområde

Det andra viktigaste frågan när du funderar på att köpa en nybyggd bostadsrätt är att välja rätt läge. Läget kan påverka andra rörliga kostnader för dig. Du bör tänka på saker som tillgång till kommunikationer, närhet till affärer, skolor och andra bekvämligheter samt säkerheten i området.

Det är också viktigt att undersöka det kommande utvecklingsarbetet i området. Köper du en nybyggd bostadsrätt i ett område där fler nybyggen pågår lär det påverka livskvalitén i området under lång tid.

Allt beror på hur man är som person

Att vara granne med en byggarbetsplats där stora byggprojekt eller andra förändringar kan påverka din framtida livsmiljö negativt med buller och mycket trafik.

Bostadskvalitet och utformning

När du har hittat rätt läge, bör du titta på bostadens kvalitet och utformning. Du bör undersöka saker som rumsstorlekar, ljusinsläpp, ljudisolering, värme- och kylsystem, möbleringsmöjligheter, förvaringsmöjligheter och utemiljö.

Det är också viktigt att tänka på detaljer som säkerheten i bostaden, tillgången till parkering och gemensamma utrymmen såsom tvättstugor och cykelförvaring.

Bostadsbyggare och garantier

Om du funderar på att köpa en nybyggd bostadsrätt från en bostadsbyggare, är det viktigt att du undersöker deras rykte och tidigare arbete. Du kan läsa recensioner från tidigare kunder, titta på deras befintliga projekt och prata med människor som har köpt en bostad från samma byggare.´T.ex. hur de tidigare hanterat avhopp o.s.v.

Det är också viktigt att förstå de garantier och försäkringar som erbjuds. Många bostadsbyggare erbjuder en garanti på arbetet och materialen i en viss tidsperiod efter leveransen, så det är viktigt att veta vad som är inkluderat och vad som inte är det.

Förhandla och jämför

Sist men inte minst, bör du förhandla och jämföra olika alternativ. Prata med bostadsbyggaren om möjligheten att förhandla om priset, lägga till eller ta bort vissa funktioner eller justera leveranstiden var inte blyg det är nu det gäller längre fram efter att du skrivit på är det för sent.

Det är också en bra idé att jämföra med andra tillgängliga alternativ på marknaden för att se om det finns en nybyggd bostadsrätt som kanske bättre passar dina behov och önskemål till ett mer förmånligt pris.

Gör inget förhastat låt det ta tid. Att utvärdera fler alternativ är alltid bra. Som marknaden är just nu (2023) behöver du inte stressa. Det kommer finnas gott om ny byggda bostäder och nyproduktion de närmaste åren framöver.

Ångra Köp nybyggd bostadsrätt

Bostadsköp avtal och köpprocess steg för steg

Avtal och steg i köpprocessen

 • Intresseanmälan
 • Visning
 • Bokning
 • Förhandsavtal
 • Tillval
 • Upplåtelseavtal
 • Besiktning
 • Betalning

Intresseanmälan

En icke bindande intresseanmälan som visar att du är intresserad och vill kanske komma på visning för en nybyggd bostadsrätt. D.v.s. du lär få en inbjudan till visning.

Bokning

Att göra en bokning är ingen garanti för att du får köpa bostaden. Men det är när du tecknar ett bokningsavtal och du betalat bokningsavgiften som säkerställer att du kommer att få ett erbjudande om att köpa en nybyggd bostadsrätt.

Bokningsavtalet är inte bindande men att bryta bokningsavtalet kan medföra skadestånd. Bokningsavgiften är en delbetalning på bostaden. Men slutpriset är inte alltid definitivt satt.

Förhandsavtal

Att teckna ett förhandsavtal på nybyggd bostadsrätt med bostadsutvecklarens föreningen är bindande. Förhandsavtalet skrivs i regel långt före själva inflyttningsdagen och är ett avtal där du förbinder dig att skriva ett upplåtelseavtal med föreningen.

Tillval

Med förhandsavtalet ges även möjligheten för dig att göra olika tillval. D.v.s. du kommer kunna påverka bostadens vad gäller material, utformning, samt diverse utrustning som ska installeras i bostaden. Tillvalen skrivs i regel ner på ett eget dokument som då utgör en bilaga till förhandavtalet.

Vad är Upplåtelseavtal?

Ett upplåtelseavtal är en del av det avgörande köpeavtalet. När du undertecknat upplåtelseavtalet har du förbundit dig att fullfölja köpet. De är alltså ett bindande avtal mellan dig och föreningen som bestämmer när du får tillgång till bostaden. Samt vilka gemensamma ytor som föreningens medlemmar har rätta att nyttja. Upplåtelseavtal tecknas i regel någon månad innan bostadsrätten färdigställts. Det kan även ske senare i samband med tillträdet.

Hoppa av bostadsköp mitt i processen

Vad händer om jag vill hoppa av köpet?

Shit happens. Ibland kan det hända att man behöver hoppa av köpet av en nybyggd bostadsrätt på grund av förändrade omständigheter. I den här delen av artikeln kommer vi att titta på vad du behöver veta om att hoppa av nyproduktionen av ett bostadsprojekt.

När du vill hoppa av köp som gäller nybyggd bostadsrätt, innebär det att du inte längre är bunden av köpet. Du får då eventuellt tillbaka det belopp du har satt in som handpenning, men du kan också förlora en del av beloppet beroende på avtalet du har gjort med föreningen/byggherren.

Kan man dra sig ur köpet av en nybyggd bostadsrätt?

Ja, men för att dra sig ur köpet av en nybyggd bostadsrätt på grund av t.ex. höjda avgifter ska dessa, enligt Bostadsrättslagen, vara ”väsentligt högre” än vad som angivits i förhandskontraktet. Men var denna gräns går är det ingen som vet.

Vad du bör tänka på när du hoppar av

När du hoppar av är det viktigt att du har en god förståelse för de villkor och bestämmelser som gäller. Du bör också ta reda på om det finns några kostnader, avgifter eller sanktioner för att hoppa av köpet, och hur mycket du kan förvänta dig att få tillbaka av handpenningen.

Hur gör man för att hoppa av?

För att hoppa av köpet av en nybyggd bostadsrätt måste du först och främst kontakta föreningen d.v.s. i det här fallet byggherren. Du måste ge byggherren skriftligt meddelande om att du önskar hoppa av köpet. Detta bör göras så snabbt som möjligt efter att du har beslutat att hoppa av köpet.

Varför hoppar köpare av sina köp?

Det är framför allt avgiftshöjningar som är den vanligaste orsaken till avhopp. Många nybyggen drar ut på tiden och ofta kommer bostadsutvecklaren med nya besked som att bostaden kommer bli dyrare än vad som tidigare var sagt.

Vad händer vi en rättslig process?

Det full möjligt att tvisten med föreningen mynnar ut i en rättslig tvist. Där det i domstol avgörs om du har rätt att häva avtalet. Det är med upplåtelseavtalet som du förbinder dig att betala hela köpeskillingen för bostadsrätten och bostadsrättsföreningen förbinder sig att tillhandahålla dig bostadsrätten. Vid ett visst datum eller inom en tidsperiod.

Om domstolen dömer till din favör har du rätt att häva avtalet får du tillbaka pengar. Om du inte har rätt kan det bli väldigt dyrt att komma ur avtalet. Dels för att du kan få stå för hela eller delar av motpartens kostnader. Samt att du kan få betala skadestånd till föreningen. Det man alltid måste göra är att analysera, väldigt noga, exakt hur situationen ser ut.

 • Vad du fått för höjning, vad låg bakom höjningen, vad är du beredd att ta för risker.
 • Den som förlorar en tvist kan få betala upp emot en halv miljon i rättegångskostnader.

Kan man dra sig ur ett upplåtelseavtal?

Om du frågar bostadsutvecklaren d.v.s. föreningen som du tecknat avtalet med så kommer de med största sannolikhet svara nej. Men det är fel, du kan häva avtalet men det kan bli svårt och dyrt. Saken är den att det sannolikt måste prövas rättsligt. Då är det i första hand tingsrätten som avgör om huruvida du har sakliga skäl för att du ska kunna häva avtalet.

Skäl för att häva är om upplåtelsetidpunkten d.v.s. datumet då upplåtelseavtal bestämmer tillträde och det inte specificeras med ett exakt datum. Om det inte finns något datum så är det ett formfel som i sig innebär man kan häva avtalet.

Eller om det inte finns ett konkret datum för upplåtelsetidpunkten utan en tidsperiod som till exempel kvartal 2024 och ni inte kommit överens om att skjuta fram upplåtelsen kan det vara en grund för hävning av avtalet.

Ja, vid försenat tillträdet. Frågan regleras inte av bostadsrättslagen utan överlämnas till domstolarnas bedömning. Hur länge får projektet vara försenad och är en bedömningsfråga som man måste göra i varje enskilt fall och anledningen till förseningen.

Tekniskt sett så är den enda möjlighet för att bryta avtalet och inte gå vidare och köpa lägenheten är om bostadsrätten inte byggs eller om insatsen, upplåtelseavgiften eller årsavgiften blir väsentligt högre än i förhandsavtalet eller om tillträdesdatum avsevärt försenats.

Sammanfattning

Att hoppa av köpet av ett köpa av en nybyggd bostadsrätt kan vara ett tufft beslut, men om du ändå gör det är det viktigt att du har en god förståelse för vad det innebär och vad du behöver göra. Genom att följa råd och tips som nämnts ovan, kan du minimera risken för eventuella problem eller förlust.

Ska man köpa en nybyggd bostadsrätt?

Både nyproducerade och begagnade bostäder har sina för- och nackdelar, och det är viktigt att överväga dina behov, önskemål och budget innan man tar ett beslut.

Fördelar med att köpa en nybyggd bostadsrätt

En av de största fördelarna med att köpa en nybyggd bostadsrätt är att du har möjlighet att välja en bostad som är exakt som du vill ha den. Du kan ofta välja layout- material och designalternativ, och du kan ofta lägga till eller ta bort funktioner och utrustning enligt dina önskemål.

Nya bostäder har ofta de senaste teknologiska innovationerna, såsom energieffektiva apparater, smarta hemteknologier och miljövänliga materialval. Dessa teknologier kan hjälpa till att sänka dina energikostnader och öka ditt välbefinnande i hemmet.

En annan stor fördel med att köpa en nybyggd bostadsrätt är att du slipper många av de reparationer och renoveringar som kan krävas i en begagnad bostad. De flesta nya bostäder har garantier på arbete och material som täcker eventuella problem som uppstår under en viss tidsperiod efter leveransen.

Nackdelar med att köpa en nybyggd bostadsrätt

Först av allt priset. Nybyggd bostadsrätt är generellt sett dyrare per kvadratmeter än äldre bostäder. Leveranstiderna kan vara långa. En annan nackdel med att köpa en nyproducerad bostad är att de ofta är dyrare än begagnade bostäder. Du kan förvänta dig att betala en högre prislapp för en nybyggd bostadsrätt, särskilt om du vill ha tillägg och uppgraderingar.

Det kan också ta längre tid att få tillgång till din nya bostad, eftersom byggprocessen ofta tar flera månader eller till och med ett och ibland flera år. Du måste vara tålmodig och ha en plan för att bo i en annan bostad eller ett boende under byggprocessen.

Fördelar med att köpa en begagnad bostad Stockholm

En av de största fördelarna med att köpa en begagnad bostad är att du kan få mer bostad för pengarna. Begagnade bostäder är ofta billigare än nyproducerade bostäder, särskilt om de har varit bebodda i många år. Du kan få mer utrymme, fler rum och en större trädgård för samma pengar som du skulle betala för en mindre nyproducerad bostad.

Det är också viktigt att notera att nybyggda bostäder har en längre livslängd än begagnade bostäder, så du kan spara pengar på reparationer och renoveringar på lång sikt.

En annan fördel med att köpa en begagnad bostad är att du har möjlighet att bo i ett etablerat och välkänt område. Du kan lära känna dina grannar och ha tillgång till befintliga parker, affärer och skolor i området.

En begagnad bostad har också ofta en känsla av personlighet och historia, som en nyproducerad bostad sällan har. Du kan älska de charmiga detaljerna och den unika arkitekturen som finns i en begagnad bostad, och du kan även göra den till din egen genom att lägga till din egen touch.

Nackdelar med att köpa begagnad bostad

En nackdel med att köpa en begagnad bostad är att du kan behöva göra reparationer och renoveringar som inte har gjorts på många år. Du kan behöva uppdatera elektriciteten, rördragningar, rostfritt stål, måla om, eller ersätta gamla apparater. Dessa kostnader kan snabbt lägga sig upp och bli en dyr affär.

Det kan också vara svårt att veta vad som finns bakom väggarna i en begagnad bostad, så det är viktigt att ha en noggrann heminspektion innan du köper. Du kan också behöva förhandla med säljaren om vad som ska ingå i affären, vilket kan leda till förhandlingsproblem.

Hur mycket dyrare är en nybyggd bostadsrätt?

Det är svårt att säga exakt hur mycket dyrare det är att köpa en nybyggd bostadsrätt jämfört med en 35 år äldre bostad, eftersom det beror på en mängd faktorer såsom belägenhet, storlek, kvalitet och efterfrågan. Men som en grov ungefärlig beräkning kan man säga att nyproducerade bostäder är omkring 20-30% dyrare än motsvarande begagnade bostäder.

Denna prisskillnad kan vara anledningen till att många människor väljer att köpa begagnade bostäder.

Det är viktigt att fundera på dina egna behov och önskemål när det gäller en bostad. Om du är ute efter den moderna bekvämligheten och teknologin som finns i nybyggda bostäder, kanske du är villig att betala lite mer förskott. Men om du föredrar en känsla av historia och personlighet, kanske en begagnad bostad är bättre för dig.

Är det smart att köpa en nybyggd bostadsrätt?

Det beror på vad du letar efter i en bostad och vad du är villig att betala för det. Men generellt sett är nyproducerade bostäder ofta mer energieffektiva, har lägre underhållskostnader på lång sikt och erbjuder moderna bekvämligheter och teknologier.

Det är viktigt att ta tid och fundera på vad du letar efter i en bostad och väga fördelarna och nackdelarna med både nyproducerade och begagnade bostäder för att ta ett informerat beslut om vad som är bäst för dig.

Svårsåld nyproduktion kan tvinga bostadsutvecklare till rea

Nyproduktionen i bostadsbyggande branschen står inför en eventuell rea under våren eller sommaren. Källor inom branschen uppger att om man inte kan sälja så måste priserna justeras. Detta efter bokslutet för 2022 från flera bostadsutvecklare, där det visade sig att antalet sålda nybyggda lägenheter har störtdykt.

Nya nyproduktionsrekord – Men ändå osålda bostäder

I takt med den ökade efterfrågan på bostäder har bostadsutvecklare skapat en ny rekordnivå av nyproduktionen. Trots detta har många bostäder lämnats osålda. Detta har tvingat många bostads utvecklare att sänka sina priser för att försöka sälja de osålda bostäderna.

Antalet osålda bostäder över 10 000

Uppskattningsvis fanns det vid årsskiftet 2022 över 10 000 osålda bostäder i den pågående nyproduktionen, men andra källor pekar på ett ännu högre antal, till uppåt 20 000.

Prutande köpare driver på prisjusteringar

Många av de större bostadsutvecklarna har redan justerat sina priser. Men många bedömare menar att prissättningen som skett före prisfallet kommer fortsätt på men mer individuella nivåer där man förhandlar priser lägenhet för lägenhet som varit prissatt för högt. Erfarenhet från tidigare svackor finns 2018 var ett år där det gavs kraftiga rabatter i svårsåld nyproduktion.

Lockbeten i nyproduktionen

Lockbeten i nyproduktionen kan utformas på många olika vis, exempelvis med erbjudanden om extra hushållsutrustning eller gratis tillval. Många bostadsutvecklare har använt lockbeten som att erbjuda två års boende utan avgifter eller sänkt köpeskilling. Ibland förekommer även erbjudanden om gratis tillval eller extra hushållsutrustning.

Anpassning till efterfrågan

Bostadsutvecklarna arbetar nu intensivt med att anpassa produkterna till efterfrågan. För att förbättra efterfrågan på sina produkter har många bostadsutvecklare även använt sig av förbättringar som solceller på taket och trygghetslösningar för att förbättra sina produkter

Prisstegring under pandemin

Under pandemin steg en genomsnittlig bostad i Sverige med 24 procent i pris. De bostadsutvecklare som satte sina priser på rekordnivåer möter nu priskonkurrens från befintligt bestånd, vars priser har backat med 17 procent mars–december 2022.

Kan man tjäna pengar på nyproduktion?

Det beror på hur situationen ser ut. ”Nyproducerade bostäder har länge varit en eftertraktad investering på fastighetsmarknaden, men det är viktigt att vara medveten om de utmaningar och risker som kan uppstå.

Alltid utmaningar i nyproduktion

Att det uppstår barnsjukdomar i en nybyggd bostadsrätt är inte konstigt. Smärre fel i nybyggda fastigheter hör inte till ovanligheterna. Något som är helt nytt kan behövas trimmas in och att fixa med ventilation, värme, vatten m.m får man nog alltid räkna med. Det är sällan att problem leder värre och större komplikationer ,men visst händer det att åtgärder även förhållande vis enkla saker kan dra ut på tiden

Men i regel vill Bostadsutvecklaren snabbt få problemen ur världen, det är ju lite av en varumärkes fråga, om problemen inte fixas så kan det lätt få negativ återverkning för varumärket.

En familj med två barn som nyligen köpt en nybyggd bostadsrätt från en av de större bostadsutvecklarna i landet beskrev sin erfarenhet så här

”ja det har varit en hel del som strulat”. Det underlättar inte heller att vara två stressade föräldrar som försöker hantera en situation där man förväntade sig en drömhem, men i stället ställs inför bygg fel och brister som borde åtgärdats redan före det man flyttat in.

”Det har varit en tidskrävande börda att försöka lösa detta via kundtjänst och olika möten samtidigt som man har fullt på jobbet och samtidigt som man skata hand om barnen”, berättade hon.

Trots utmaningarna är man ändå glad för sin nya bostad och de övervägande positiva aspekterna som det medfört för hela familjen. ”Man får hoppas på att man som bostadsutvecklare slutligen tar sitt ansvar och löser problemen, så att vi kan njuta av vårt nya hem på riktigt” avslutar hen.

Slutsats

Det finns en ökad mängd nyproducerade bostäder, men samtidigt finns många osålda bostäder. För att sälja dessa bostäder har många bostadsutvecklare använt sig av lockbeten och prissänkningar. Trots priskonkurrens från befintliga bostäder, fortsätter bostadsutvecklare att förbättra sina produkter för att öka efterfrågan. Så för tillfället ser framtiden ganska bra ut för de söker en nybyggd bostadsrätt.

Hitta Bostad stockholm

FAQ

Kan jag hoppa av mitt köp av en nybyggd bostadsrätt?

Det är möjligt att hoppa av ett köp av en nybyggd bostadsrätt, men det beror på om kontraktet innehåller en ångerrätt och vilka villkor som gäller för att utnyttja denna rättighet.

Vilka kostnader kan jag förvänta mig om jag hoppar av mitt köp?
 

Det kan inkludera en förskottsbetalning, administrationsavgifter och eventuella extra kostnader som kan uppstå på grund av avbrottet.

Vad är en ångerrätt?

En ångerrätt ger dig rätt att avbryta köpet inom en viss tidsram, vanligtvis 14 dagar från det att du skrev på avtalet. Det är viktigt att läsa igenom kontraktet noga för att se om det innehåller en ångerrätt och vilka villkor som gäller.
 

Vilka konsekvenser kan det finnas för min kreditvärdighet om jag avbryter mitt köp?
 

Det kan finnas konsekvenser för din kreditvärdighet om du avbryter ditt köp, särskilt om det finns obetalda kostnader eller skulder som uppstår på grund av avbrottet.

Vilka alternativ har jag om jag vill hoppa av mitt köp?

Om du vill hoppa av ditt köp kan du undersöka om det finns möjlighet att sälja din bostadsrätt vidare till någon annan, alternativt att hyra ut den för att minimera dina kostnader.

Hur kan jag få hjälp om jag behöver avbryta mitt köp?

Om du behöver hjälp med att avbryta ditt köp av en nybyggd bostadsrätt kan du kontakta en advokat eller en fastighetsmäklare som specialiserat sig på bostadsrätter och kontrakt.

Vilka lagar och bestämmelser gäller vid köp av bostadsrätter i Sverige?

Bostadsrättslagen och Jordabalken är två av de lagar och bestämmelser som reglerar köp av bostadsrätter i Sverige.

Vad är en överlåtelseavgift?

En överlåtelseavgift är en avgift som tas ut av bostadsrättsföreningen när en bostadsrätt säljs eller överlåts till en ny ägare. Beloppet varierar mellan olika bostadsrättsföreningar.

Läs mer här: Guiden för att sälja

Läs mer här: Guiden för att köpa

Läs mer här: Problem med renoveringar

Läs mer här: Förklara Lagfart Pantbrev