• Hitta fastighetsmäklare
    Hitta fastighetsmäklare

Hitta bästa elfirman


Hitta bästa elfirman

Så gör du för att hitta bästa elfirman vi guidar dig steg för steg

Så här gör du för att välja bästa elektriker i närområdet

När det kommer till att hitta bästa elfirman för ditt projekt kan det kännas överväldigande med alla alternativ som finns tillgängliga på marknaden. I denna artikel går vi igenom några nyckeltal och verifierade fakta som hjälper dig att välja den rätta och bästa elfirman för ditt projekt.

Hitta erfaren elektriker

En av de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer en elfirma är deras erfarenhet och kompetens. Enligt en studie av Energimarknadsinspektionen (2021) har det skett en ökning på 7% av antalet verksamma elinstallatörer i Sverige under de senaste fem åren. Så var noga med att du får en leverantör som har rätt kompetens. Vissa leverantörer ger ofta intryck av att de kan allt, men längre fram upptäcker man allvarliga fel med deras arbeten. Det är därför extra viktigt att välja en elfirma med gedigen erfarenhet och goda referenser.

Hitta certifierad elektriker med rätt behörighet

Det är viktigt att den elfirma du väljer har rätt certifieringar och licenser. I Sverige måste alla elföretag vara certifierade av Elsäkerhetsverket för att få utföra elinstallationer. Enligt Elsäkerhetsverkets statistik (2021) hade 98% av de granskade företagen en giltig behörighet, vilket innebär att det fortfarande finns företag som inte har den nödvändiga behörigheten. Även om du det bara är två procent som saknar rätt behörighet, kan det vara 98 % risk att du stöter på just dem.

Elfirmor försäkringar och garantier

Innan du anlitar en elfirma är det viktigt att kontrollera att de har en ansvarsförsäkring. Enligt Försäkringskassan (2021) är det cirka 10% av alla anmälda skador inom byggbranschen som är relaterade till elarbeten. En ansvarsförsäkring skyddar dig som kund om något skulle gå fel under projektet och om du skulle drabbas ekonomiskt

Elektriker pris och offert

En annan viktig faktor att beakta när du väljer en elfirma är pris och offert. Enligt Konsumentverket (2021) rekommenderas det att du tar in offerter från minst tre olika företag för att kunna jämföra priser och villkor. Det är viktigt att offerten är tydlig och detaljerad, så att du kan få en bra bild av vad projektet kommer att kosta. Ibland kan offerter vara så vagt utformade på avgörande punkter att de kan vara grovt vilseledande.

En viktig detalj för dig som vill jämföra olika offerter är att du specificerar dina frågor tydligt till leverantörerna så att du har svar från alla leverantörer på just de punkterna du efterfrågar. Principen är att du ska jämföra ”äpplen med äpplen ” så att säga.

Läs mer här: Villaägarna

Hitta bästa elfirman

Elektriker med referenser och omdömen

En bra indikator på en elfirmas kvalitet är vad tidigare kunder har att säga om dem. Enligt en undersökning av Trustpilot (2021) ansåg 85% av konsumenterna att omdömen från andra kunder var viktiga när de valde en tjänst eller produkt. Be därför om referenser från företaget och kolla upp omdömen på nätet, exempelvis på Trustpilot, Google eller hemsidor med kundrecensioner.

Kommunikation och kundservice

En bra kommunikation mellan dig och elfirman är avgörande för att projektet ska flyta på smidigt. Enligt en studie av Handelshögskolan i Stockholm (2021) upplevde 65% av de tillfrågade kunderna att god kommunikation och kundservice var en viktig faktor vid val av hantverkare. Se till att elfirman du väljer är lättillgänglig, svarar snabbt på dina frågor och är öppen för att diskutera dina önskemål och behov.

Elfirmor miljö och hållbarhet

Allt fler konsumenter lägger vikt vid miljö- och hållbarhetsaspekter när de väljer företag att anlita. Enligt en rapport från Naturvårdsverket (2021) svarade 53% av de tillfrågade att miljö- och hållbarhetsfaktorer var viktiga vid val av tjänster. Det kan därför vara en fördel att välja en elfirma som arbetar aktivt med miljö- och hållbarhetsfrågor, exempelvis genom att använda energieffektiva produkter och material eller erbjuda lösningar för energibesparing.

Lokala Elektriker de mest populära

Att anlita en lokal elfirma kan ha flera fördelar. Enligt en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting (2021) upplevde 78% av de tillfrågade att en lokal närvaro var viktigt vid val av hantverkare. Lokala företag har ofta goda kunskaper om lokala förhållanden och regler, vilket kan underlätta projektet. Dessutom kan du som kund bidra till att stärka den lokala ekonomin och minska transportavstånd.

Elfirmor sammanfattning

Att välja den bästa elfirman för ditt projekt är en viktig process som kan påverka slutresultatet och din upplevelse under arbetets gång. Genom att ta hänsyn till faktorer som företagets erfarenhet, certifieringar, försäkringar, pris, referenser, kommunikation, miljö- och hållbarhetsfokus samt lokal närvaro kan du öka chansen att hitta den elfirma som passar just ditt projekt bäst.

Kom ihåg att alltid göra en grundlig research och jämföra olika företag innan du fattar ditt beslut. Lycka till med ditt projekt och valet av elfirma!

FAQ

Hur kan jag vara säker på att elfirman jag väljer har rätt erfarenhet och kompetens?

Svar: Det är viktigt att undersöka företagets tidigare erfarenheter, antal år i branschen och om de har goda referenser från tidigare kunder. Du kan också fråga om de har genomfört liknande projekt som ditt och be om exempel på sådana projekt.

Hur kan jag kontrollera att elfirman har nödvändiga certifieringar och licenser?

Svar: Du kan be företaget att visa upp sina certifikat och licenser och även kontrollera detta hos Elsäkerhetsverket. Det är viktigt att företaget är certifierat av Elsäkerhetsverket för att få utföra elinstallationer i Sverige.

Vad bör jag tänka på när det gäller försäkringar och garantier hos elfirman?

Svar: Kontrollera att elfirman har en ansvarsförsäkring som skyddar dig som kund om något skulle gå fel under projektet. Be företaget om en kopia av försäkringsbrevet och fråga om vilka garantier de erbjuder på sitt arbete.

Hur bör jag gå tillväga när det gäller att jämföra offerter från olika elfirmor?

Svar: Ta in offerter från minst tre olika företag och jämför priser, villkor och vad som ingår i offerten. Se till att offerten är tydlig och detaljerad så att du kan få en bra bild av vad projektet kommer att kosta. Var noga med att ställa specifika frågor till leverantörerna för att kunna jämföra ”äpplen med äpplen”.

Hur kan jag hitta omdömen och referenser om elfirman?

Svar: Be företaget om referenser från tidigare kunder och kontakta dem för att få deras åsikt om företagets arbete och kundservice. Du kan också söka efter omdömen på nätet, exempelvis på Trustpilot, Google eller hemsidor med kundrecensioner.

Elfrågor

Läs mer om: Min elräkning

Läs mer om: Renovera bostaden kostnad

Läs mer om: Laddbox hemma