• Bostad
 • BRF, Förvaltning, Service
 • Bygg & Renovering
 • Elektriker
 • Flytt & Transport
 • Handyman
 • IT, Data & WiFi
 • Mark & Tomt
 • Måleri & Tapet
 • Städ

Jobba som Fastighetsmäklare gör testet 2023


Att jobba som fastighetsmäklare

Att jobba som fastighetsmäklare 2023

Yrke fastighetsmäklare

När man jobbar som fastighetsmäklare så är det i regel som anställd eller att man jobbar via eget företag och fakturerar sin uppdragsgivare. Arbetet innebär att man på uppdrag oftast hjälper privatpersoner att sälja eller köpa fastigheter såsom bostadsrätter, villor, lägenheter och tomter. Detta innebär att man kan förvänta sig att spendera mycket tid ute på olika visningar och möten med kunder.

En del av arbetet som fastighetsmäklare handlar om att marknadsföra fastigheterna på olika sätt, såsom genom att skapa annonser och fotografiera och beskriva fastigheterna på ett attraktivt sätt. Man måste också vara bra på att kommunicera och ha en god förmåga att lyssna på kundernas önskemål och behov.

Det är också viktigt att ha goda kunskaper om lokal marknad och fastighetspriser, samt att man har förståelse för lagar och regler som rör fastighetsförsäljning. En fastighetsmäklare bör också vara bekväm med att hantera papper och dokumentation som rör affärsöverenskommelser och kontrakt.

Arbetet som fastighetsmäklare kan vara stressigt eftersom man ofta har många bollar i luften och många kunder att hantera samtidigt. Det kan också vara fysiskt ansträngande eftersom man spenderar mycket tid på fötter och reser runt för att besöka olika fastigheter. Å andra sidan kan det vara mycket givande att hjälpa människor att hitta drömfastigheten eller att sälja sin gamla fastighet och flytta vidare.

Fastighetsmäklare lön.

Svar, 300.000-500.000 kronor. Bara 1 procent av fastighetsmäklarna tjänar 1.000.000 kronor eller mer.

Fast lön eller provision?

Svar, i början aven anställning är det ovanligt med helt provisionsbaserad ersättning. Men beroende på arbetsgivare kan det skilja sig åt. Det erbjuds även provisionsbaserade löner med tillägget garantilön under begränsad period. Provisionslöner brukar i regel ligga på mellan 20-30 procent av försäljningspriset. Många gånger sätts nivån i en förhandling.

Hur lång är utbildningen för att bli fastighetsmäklare?

Svar, det finns både 2 och 3 åriga högskoleutbildningar. Högskolepoäng 120-180.

Skolor fastighetsmäklare utbildning YH

Svar, här en lista på lärosäten för utbildningar till fastighetsmäklare

 • Företagsekonomiska Institutet (FEI)
 • Högskolan i Gävle.
 • Högskolan i Halmstad.
 • Högskolan Väst / Trollhättan.
 • Karlstad universitet.
 • Kungliga tekniska högskolan, KTH.
 • Luleå tekniska universitet.
 • Malmö högskola.
 • Sveriges Lantbruks Universitetet (SLU)

Finns det mycket jobb för fastighetsmäklare?

Svar, beroende på konjunktur så varierar jobbmängden. Men människor måste alltid bo någonstans vilket givetvis skapar behov för tillgången på fastighetsmäklare. De senaste 20 åren har konjunkturen varit gynnsam för fastighetsmäklare yrket.

Hur många fastighetsmäklare finns det i Sverige?

Svar, 2022 i december fanns det 7.782 registrerade Fastighetsmäklare i Sverige. Långt ifrån alla jobbar aktivt yrket som fastighetsmäklare.

Finns det något fackförbund för Fastighetsmäklare?

Svar, Ja. Säljarna är ett förbund som kan vara lämpligt. Även Unionen Sveriges största fackförbund kan vara ett annat lämpligt val.

Vilka personegenskaper bör man ha som mäklare?

Gör fastighetsmäklartestet

Vilka personegenskaper kan vara bra att ha som fastighetsmäklare?

Kommunikativa förmågor:
Som fastighetsmäklare måste man vara bra på att kommunicera med olika typer av människor, både muntligt och skriftligt. Man måste också vara bra på att lyssna på kundernas önskemål och behov.

Affärsmässighet:
Det är viktigt att man har en affärsmässig inställning och att man är bra på att förhandla och skapa lönsamma affärsöverenskommelser.

Personligt bemötande:
Som fastighetsmäklare möter man många olika människor och det är viktigt att man har ett trevligt och professionellt bemötande.

Organiserad:
Man måste vara bra på att hantera många olika uppgifter samtidigt och att hålla ordning på dokumentation och annan information.

Försäljningsförmåga:
Man måste vara bra på att marknadsföra fastigheter och på att övertala kunder att köpa eller sälja fastigheter.

Kunskap om fastighetsmarknaden:
Det är viktigt att ha god kunskap om lokal marknad och fastighetspriser, samt att man har förståelse för lagar och regler som rör fastighetsförsäljning.

Se dina egenskaper få testsvar nu

Svara anonymt på frågorna få resultatet direkt.

Personlighetstest

Del 1

Karaktär: Du kan bara välja 1 av 2 svarsalternativ per fråga.
Intern kommunikation(Obligatoriskt)
Du och en kollega har en dispyt vilken konversationsform väljer du.
Lön:(Obligatoriskt)
Du får erbjudandet fast lön. Lönen motsvarar hälften av vad din kollega tjänar per månad. Din kollega har jobbat 1 år längre än dig och har 100 procent provisionslön.
Karriär:(Obligatoriskt)
Du får erbjudande om att bli chef inom organisationen. Chefsjobbet innebära bland annat att du får övergripande makt över dina kollegors framtid. Det skapar även framtida möjlighet för dig att nå en topposition i branschen. En konsekvens är att arbetskollegor förändras negativt i attityden till dig.
Hög stressfaktor:(Obligatoriskt)
Du har förnärvarande lite för många viktiga affärsavslut på gång. Din chef är sjukskriven. Hur löser du uppgiften?
Jobbklimat:(Obligatoriskt)
Du blir erbjuden anställning i ett konkurrerande företag som kan innebära ett kliv uppåt för dig. Lönen är lite bättre. Men jobbklimatet är mycket mer ojämnt i könsfördelningen.
Strul:(Obligatoriskt)
Affärssystemet som företaget valt strular. Tekniskt sett är det mycket mer avancerat än föregående. På sikt erbjuder det nya och bättre affärsmöjligheter. Men kollegor klagar och säger att det funkar dåligt.
Relationer: Vem väljer du?(Obligatoriskt)
Företaget växer. Din chef har förslag på två nya medarbetare. Det är ingen prioritetsordning. Din chef vill att du väljer vem som ska anställas.
Prestation: Du kan välja på(Obligatoriskt)
Företaget växer. Din chef har förslag på två nya medarbetare. Det är ingen prioritetsordning. Din chef vill att du väljer vem som ska anställas.
Konkurrens:(Obligatoriskt)
Du jobbar på ett mäklarföretag som växer. Företaget anställer friskt nya talanger som alla vill visa upp sina bästa sidor.
Viktiga val:(Obligatoriskt)
Du jobbar hårt och framåt. Du tycker att det går bättre och bättre vilket din chef märker. Därför vill din chef att du ska ta en ny roll. Du är osäker på rollen och bedömer det som 50/50 att du går i mål med uppgiften.

Del 2. Personliga egenskaper

Som person gillar jag
Välj A eller B
Välj A eller B
Välj A eller B
Välj A eller B
Välj A eller B

Del 3.

Rangordna vad som passar in på dig 1-10. Där 1 = Din bästa egenskap.
 • Utbildning inom ekonomi
 • Lojal
 • Många bollar i luften
 • Utbildning inom sälj
 • Utbildning inom juridik
 • Jag drivs av volymaffärer
 • Jag drivs av att maximera ersättning per kvm
 • Lösningsorienterad
 • Team
 • Uthållighet
Avslutsfråga, validera svaren

Vägval fastighetsmäklare utbildning

Villkor

För att kunna bli registrerad som fastighetsmäklare med fullständig registrering, måste du ha en minst tvåårig högskoleutbildning och ha gjort 10 veckors praktik. Utbildningen ska vara inom fastighetsförmedling, civilrätt, fastighetsrätt, skatterätt, ekonomi, byggnadsteknik och fastighetsvärdering. Du kan plocka ihop dina egna kurser enligt (FMI) kravlista eller gå Fastighetsmäklarprogrammet som finns på ett flertal lärosäten. Det finns både två- och treåriga högskoleprogram med inriktning mot fastighetsmäklare.

Kan man jobba som fastighetsmäklare utan utbildning?

Nej, fastighetsmäklare är en skyddat titel. För att få kalla sig fastighetsmäklare måste man vara registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen.

Läs mer här: FMI

Vad kostar det att bli fastighetsmäklare?

Om du väljer en utbildning via Högskola kostar själva utbildningen ingenting. Som högskoleutbildning har du rätt till CSN studielån.

Läs mer här: Svd Artikel 2023.01.04

Fastighetsmäklare utbildning distans

Nej, det finns inga mäklarutbildningar online som ger högskolebehörighet. Det finns diverse kommersiella kurser som man kan köpa för att komplettera en befintlig utbildning. Bra att veta med dessa kurser är att de ger inga högskolepoäng.

Speciella betyg för att bli mäklare?

De gymnasiebetyg som behövs för att påbörja en mäklarutbildning på högskolenivå är grundläggande behörighet + Matematik 3b eller 3c eller Matematik C, Samhällskunskap 1 b eller 1a1+1a2, Engelska 6.

Fastighetsmäklare framtid?

Ja, det kan vara en utmaning att jobba som fastighetsmäklare i en marknad som är på väg ner. Under många år har bostadsmarknaden varit en fantastisk möjlighet för ambitiösa mäklare. Med stigande priser på bostäder så har även provisionerna skjutit i höjden.

Nu, (2023) ser situationen lite annorlunda ut då priserna gått ner med över 20 procent i många områden. Men viktigt är att förstå att marknader går i vågor, det är helt enkelt ett naturligt förlopp som vi ser nu. Så med stor sannolikhet kommer marknaden för bostäder vända uppåt igen när det bli får vi se men inte helt osannolikt kommer det en vändning uppåt igen inom en överskådlig tid.

Vad ska man som mäklare satsa på först?

Ja, Det kan variera beroende på en rad olika faktorer En sådan faktor är bl.a. hur är den lokala marknaden ser ut. Försök ta reda på hur just ditt område fungerar. T.ex. genom att försöka ta reda på vilka är de gemensamma nämnarna för just de människor som bor i ditt område. Vad är det för likheter och även olikheter jämfört med andra bostadsområden. Allt som gör att du kan bli lite av en specialist på område kommer underlätta.

Men som vanligt ”keep it simple” för en nyutbildad fastighetsmäklare kan det vara lämpligt att börja med de mindre och enklare uppdragen, t.ex. försäljning av lägenheter eller småhus. Detta kan ge dig en chans att bygga upp ditt kontaktnät och din erfarenhet innan du tar på dig större uppdrag.

Finns det något speciellt som jag bör se upp med?

3 tips för en smidigare process


1.Raka rör
Presentera fakta för vad motsvarande objekt sålts för senaste tiden. Nästan alla säljare har nog lite för höga förväntningar. Därför är det extra viktigt att ”gå lågt” hellre överraska positivt. Berätta hur du tänker och beskriv den rätta strategin redan tidigt i processen för säljaren

2.Ta initiativ visa att du agerar
Har du en spekulantlista så börja där direkt stäm av intresset där först innan du går in i affären hellre återkoppla med att du har en intressent på gång som kan tänkas vara intresserad av en privat visning.

3.Bestäm avslutsstrategi
Många säljare är oroliga för utdragna processer. Därför kan det vara klokt att diskutera att i förväg bestämt avslutsstrategin. Annars är risken den att säljaren tror att det faktiskt går att få ett bättre bud om ni avvaktar.

Lista på vanliga frågor från köpare och säljare

Som fastighetsmäklare förväntas du ha kunskaper om det mesta som handlar bostadsmarknaden. Därför bör du vara beredd på att få många frågor som rör just bostadsmarknaden, boendefrågor och prisutveckling m.m.

Finns det fördelar med att köpa nyproduktion?

Ja, det finns fördelar. Bl.a. nu då många bostadsbyggare erbjuder kraftiga rabatter. Samt generösa villkor som avgiftsfri period.

Varför väljer man köpa bostad i äldre förening?

För att,
Priset per kvadratmeter kan vara lägre, men inte alltid det beror även förstås på det geografisk läget.

För att,
Ofta har äldre föreningar lägre skuldsättning. Äldre föreningar känns därför tryggare i.o.m. att de i regel gått igenom fler stadier som påverkar föreningen ekonomi.

Är det inte bättre bo i hyresrätt och sedan ombilda?

Jo, om du säkert vet med dig att en ombildning till bostadsrätter säkert kommer ske. Då är det i regel en bra affär för dem som är med och ombildar fastigheten till en brf. Detta då ingångspriset i regel är betydligt lägre än det blir att köpa in sig i en redan existerande bostadsrättsförening.

Är det enkelt att ombilda till Brf?

Nej, i dag är det generellt svårare att ombilda en hyresfastighet till bostadsrättsförening. Det var enklare för t.ex.10 år sedan. Framför allt är det svårare idag för att för att bankerna ställer tuffare krav på köparna i dagens bostadsmarknad.

Vilka är utmaningarna för en nybildad Brf?

För en nybildad förening finns det många utmaningar. En är att medlemmar som tidigare varit hyresgäster, får plötsligt avgifter som troligen blir högre än hyran. Många medlemmar kanske inte har förståelse för de faktiska kostnaderna som uppstår i en fastighet. Några har t.o.m. trott att det kanske ska bli ”billigare” att boendekostnaden ska bli lägre vilket sällan är fallet.

För många som saknar erfarenhet av att äga en fastighet kan sådant som löpande underhåll, räntor, driftskostnader samt föreningsavgifter där man måste ta höjd för framtida kostnadsökningar komma som en överraskning.

Vad är en äkta förening?

En äkta bostadsrättsförening får minst 60 procent av sina intäkter från medlemsavgifterna. Maximalt 40 procent av föreningens intäkter får komma från kommersiella verksamheter. När du säljer en bostad i en äkta förening är vinstskatten 22 procent.

Vilka är för och nackdelar med en oäkta förening?

Fördel:
Lägre månadsavgift eftersom föreningen får in intäkter från annat håll.

Nackdel:
Högre vinstskatt 25 procent vid försäljning. Jämfört med om du säljer i en äkta förening då är vinstskatten 22 procent.

Nackdel:
Förmånsbeskattning för skillnaden mellan månadsavgifter och intäkter från kommersiella verksamheter.

Nackdel:
Att du inte kan få uppskov med vinstskatt vid försäljning i en oäkta bostadsrättsförening. Du får däremot behålla ränteavdrag som om du bor i en äkta förening.

Varför finns det fler äkta än oäkta Brf.er?

Det enkla svaret är att det är få bostadsfastigheter som har intäkter som t.ex. hyror från kommersiella verksamheter.

En yngre man sitter tillsammans med en betydligt äldre gråhårig man. De håller i ett dokument som de bägge leende intresserat läser.

Tips Bolåneförmedlare

Här ser du en lista på några av de vanligaste bolåneförmedlarna.

 • Lånekåll
 • Compricer
 • Lendo
 • Sambla
 • Advisa
 • Zmarta
 • Ordna
 • Borgo
 • Klara lån
 • AXO Finans
 • Hypoteket
 • Stabelo
 • Enklare
 • Likvidum

Så var bostadsmarknaden 2022

Bostadsmarknaden i Stockholm var mycket aktiv under första halvåret 2022. Räntehöjningar samt inflation gjorde att en kraftig avmattning tog fart under hösten.

Underliggande faktorer som efterfrågan på bostäder har varit fortsatt stark under året. Priserna på bostäder i Stockholm har sjunkit med i snitt 5 procent för lägenheter samt med 8 procent för villor.

Det pågår fortsatt nya bostadsprojekt och fler är under planering eller under byggnation. Dock har småhusmarknaden till stor del avstannat helt. Covid-19-pandemin har också fortsatt påverkat bostadsmarknaden i Stockholm under 2022. Men även högre materialpriser samt förseningar har gjort att tempot i marknaden gått ner.

Förväntningar bostadsmarknaden 2023

Räntor och inflationsutveckling är det som fortsatt har störst påverkan på prisutvecklingen.

Efterfrågan:
Efterfrågan på bostäder i Stockholm är vanligtvis hög på grund av den starka ekonomin och att många företag och organisationer har sina huvudkontor i staden. Det finns också en stor inflyttning till Stockholm, så efterfrågan på bostäder kan förväntas vara fortsatt stark år 2023.

Nybyggnation:
Tillväxten på nya bostäder i Stockholm just nu är relativt hög, med många nya bostadsprojekt under planering eller byggnation. Detta kan leda till att det blir en ökad utbud av bostäder år 2023, vilket påverkar priserna.

Prisutveckling:
Priserna på bostäder i Stockholm har stigit kraftigt de senaste åren, och det är inte sannolikt att trenden kommer att fortsätta 2023. En ökad utbud av bostäder kan leda till att priserna stabiliseras eller till och med sjunker. Om efterfrågan fortsätter att vara hög kan det bidra till att hålla priserna uppe.

Räntor:
Riksbanken förväntas fortsätta med räntehöjningar för 2023 många räknar med att styrräntan under 2023 första halvåret kommer närma sig 3%. Räntorna på bolån har varit låga de senaste åren, vilket har gjort det lättare för människor att köpa bostäder. Om räntorna höjs år 2023 kan det påverka människors förmåga att köpa bostäder, vilket kan påverka prisutvecklingen.

Inflation:
Inflationstrycket räknas vara fortsatt högt. Att någon dämpning inte är att räkna med före tredjekvartalet 2023.

Pandemin:
Om nya utbrott av Covid-19 sker kommer pandemin fortsatt påverka många marknader, inklusive bostadsmarknaden. Det är oklart hur pandemin kommer att påverka bostadsmarknaden år 2023, men det finns risk för att efterfrågan på bostäder kan minska om ekonomin fortsätter att påverkas negativt.

Kommer bostadsmarknaden krascha 2023?

Nej, Bostadsmarknaden kommer inte krascha. Vi kommer visserligen säkert se en ökning av objekt till salu men det betyder inte att det är frågan om en krasch. Det är en naturlig förändring av bostadsmarknaden som hänger ihop med andra ekonomiska faktorer som räntehöjningar, inflation samt ett kriget i Ukraina.

Efterfrågan:
efterfrågan på bostäder kan variera beroende på vilket bostadssegment det gäller. Sannolikt kommer efterfrågan på mindre objekt vara högre än större.

Utbud:
Utbudet av bostäder inom alla bostadssegment kommer sannolikt generellt öka.

Priser:
Prisnivåerna för olika bostadssegment kommer variera kraftigt. Till exempel kan priserna på villor vara högre än priserna på lägenheter i samma område. Sannolikt är lägre potential för prisförändringar nedåt i bostadssegment med mindre bostäder

Rött timmerhus med tegeltak och brygga.
Den Vita träsoffan på bryggan ser inbjudande ut

Läs mer om Bostadsmarknaden