• Hitta fastighetsmäklare
    Hitta fastighetsmäklare

Bostadspriser på väg ned?


Bostadspriser på väg ned?

Bostadspriserna på väg att plana ut 2023

Snittpriserna per kvm är på väg ned?

Månadsstatistiken för december 2022 visar att höga räntor, inflation och elkris gör att prisnedgången fortsätter.

Bostadsmarknaden 2023 är avvaktande. Vilket bekräftas av Mäklarsamfundet. Man berättar även att det finns gott om bostäder till försäljning på marknaden just nu.

Just nu är det är bara bostadsrätter i Storstockholm som har ett medelslutpris över utgångspris.

Det såldes 22 381 bostadsrätter och 10 777 villor i landet mellan oktober och december förra året. Det kan jämföras med 30 333 bostadsrätter och 13 435 villor under samma period 2021.

Antalet sålda bostäder föll med drygt 26 procent för bostadsrätter respektive 20 procent jämfört med under samma period 2021.

Snittpriset gällande hela landet sjönk med 3 procent för villor och med 1 procent när det gäller bostadsrätter under december.

Genomsnittsvillan i Storstockholm kostade i december 6,34 miljoner kronor – att jämföra med 6,7 miljoner kronor under november.

Kvadratmeter­priset för bostadsrätter som såldes i Storstockholm låg i snitt på  59 025 kr Priserna på bostadsrätter i stor Stockholm har varit oförändrat de senaste tre månaderna.

Man ser nu att prisfallen börjat mattas och bostadsrättspriserna börjar stabiliseras i storstadsregionerna, men någon återhämtning är inte att vänta före tidigast sista kvartalet 2023.

Mäklare beskriver det som att marknaden ”är på gång igen”. Det syns speciellt i storstäderna där man redan nu ser fler besökare på bostadsvisningarna i början av 2023. Samtidigt har utbudet inte hunnit öka så mycket ännu vilket ger en starkare marknad”, kommenterar bl.a. mäklare från fastighetsmäklaren Erik Olsson.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling nämner att villamarknaden är fortsatt pressad och att det bland potentiella husköpare finns en rädsla för att drabbas av fortsatt höga räntor och elpriser i kombination med inflation.

Sälja först?

Just nu är det inget topptillfälle ( 2023. Jan) att sälja, det är inte för någon. Men vad gör man om man måste sälja?

Det man kan göra är att i alla fall kolla av intresset t.ex. att lägga upp sin bostad som en gratisannons. Som en strategi för att plocka in kommentarer och pejla intresset.

  • Skapa egna annonser i relevanta grupper på Facebook.
  • Bloggar. Många bloggare vill gärna ha redaktionellt innehåll.
  • Instagram, hash-taggar du brett kan du nå ut till många.
  • Här på Yabado har vi en sektion för Tips, Råd och Inspiration där kan du skapa inlägg, text, bild eller film.

En viss tröst är det att prisnedgången drabbar alla. Så att köpa en ny bostad blir även billigare.

Bostadsmarknaden prognos för 2023

Räkna med fortsatt prisfall på bostäder

Enligt en prognos (Januari 2023) från Statliga SBAB så har priset på bostäder i Sverige sjunkit i snitt med 17 procent. Samtidigt säger man att priserna kommer sjunka ytterligare. En stabilisering av priserna väntas först när priserna sjunkit med 22 procent under toppnoteringarna från 2022. Då vänder det upp igen medan andra ekonomer spår att priserna ska fortsätta falla ner till 27 procent före det att priserna vänder uppåt.

Läs mer här: Svd Artikel 2023.01.04

Inflation och Ränta 2023

Inflationstakten i Sverige landade enligt SCB på 10,2 procent i december vilket var en ökning från 9,5 procent föregående månad. Analytikerna hade i snitt väntat sig att siffran skulle landa på 9,7 procent medan Riksbanken i sin senaste prognos spådde 9,1 procent. 

Räntor och inflationsutveckling

Riksbankens nästa räntebesked 2023 lär bli den 9 februari. Då man förväntas höja styrräntan med 0,50 procentenheter till 3 procent. Swedbank och SEB har annonserat för att det finns risk för ytterligare en höjning på 0,25 procentenheter i april. 

Vad händer med ekonomin 2023

Räntor:
Riksbanken förväntas fortsätta med räntehöjningar för 2023 många räknar med att styrräntan under 2023 första halvåret kommer närma sig 3%. Räntorna på bolån har varit låga de senaste åren, vilket har gjort det lättare för människor att köpa bostäder. Om räntorna höjs år 2023 kan det påverka människors förmåga att köpa bostäder, vilket kan påverka prisutvecklingen.

Inflation:
Inflationstrycket räknas vara fortsatt högt. Att någon dämpning inte är att räkna med före tredjekvartalet 2023.

Pandemin:
Om nya utbrott av Covid-19 sker kommer pandemin fortsatt påverka många marknader, inklusive bostadsmarknaden. Det är oklart hur pandemin kommer att påverka bostadsmarknaden år 2023, men det finns risk för att efterfrågan på bostäder kan minska om ekonomin fortsätter att påverkas negativt.

Vad händer på bostadsmarknad 2023?


Efterfrågan:
efterfrågan på bostäder kan variera beroende på vilket bostadssegment det gäller. Sannolikt kommer efterfrågan på mindre objekt vara högre än större.

Utbud:
Utbudet av bostäder inom alla bostadssegment kommer sannolikt generellt öka.

Priser:
Prisnivåerna för olika bostadssegment kommer variera kraftigt. Till exempel kan priserna på villor vara högre än priserna på lägenheter i samma område. Sannolikt är lägre potential för prisförändringar nedåt i bostadssegment med mindre bostäder

Rött timmerhus med tegeltak och brygga.
Den Vita träsoffan på bryggan ser inbjudande ut

Mer om fastighetsmarknaden

Är det rätt köpläge nu om jag vill köpa en sommarstuga?

Att köpa en sommarstuga är en dröm för många svenskar, men frågan är om det är rätt tidpunkt att göra det nu? I den här artikeln kommer vi att diskutera marknadstrenderna för sommarstugor i Sverige och om det är en bra idé att köpa en sommarstuga i dagens marknad. Vi kommer också att titta på några viktiga faktorer som du bör tänka på innan du tar ett beslut.

Sommarstugemarknaden i Sverige

Sommarstugemarknaden i Sverige har varit stabil de senaste åren, med en gradvis ökning av priserna. Enligt Svensk Mäklarstatistik ökade priserna på sommarstugor med 6 procent i genomsnitt under 2021. Samtidigt minskade antalet försäljningar något under samma period, vilket indikerar att utbudet är relativt stabilt.

Faktorer att överväga innan du köper en sommarstuga

Budget

Det första du bör tänka på är din budget. En sommarstuga kan vara en stor investering, så det är viktigt att du vet hur mycket pengar du har att spendera. Se till att du tar hänsyn till eventuella renoveringar som kan behövas och eventuella årliga underhållskostnader.

Plats

Platsen är en annan viktig faktor att tänka på. Var vill du ha din sommarstuga? Vill du ha det nära en sjö eller havet? Eller vill du ha det i skogen? Tänk på vad du vill göra på din fritid och välj en plats som passar dina intressen.

Skick

Innan du köper en sommarstuga bör du också tänka på dess skick. Kommer du att behöva göra några renoveringar? Är det i behov av några reparationer? Ta med kostnaden för eventuella reparationer och renoveringar i din budget.

Åtkomst

En annan viktig faktor att tänka på är åtkomsten till din sommarstuga. Hur kommer du att ta dig dit? Är vägen lätt att ta sig till? Finns det kollektivtrafik i närheten? Tänk på hur du kommer att ta dig till din sommarstuga och välj en plats som är lätt att nå.

Är det rätt tidpunkt att köpa en sommarstuga?

Priserna

På längre sikt så har priserna på sommarstugor har varit relativt stabila under de senaste åren och har gradvis ökat. Men det är svårt att förutsäga vad som kommer att hända i just nu, då räntor och inflationen påverkar fastighetspriserna. Om du känner att du hittat en som passar dina behov och budget, kan det vara en bra tidpunkt att köpa den nu. Men annars så kan det vara klokt att avvakta och se om priserna kommer att sjunka ytterligare.

Utbudet

Utbudet av sommarstugor på marknaden harlegat rätt still. Sannolikt ökar utbudet framöver. Vilket naturligtvis gör att det kan vara en bra tidpunkt att köpa eftersom det ger dig mer utrymme att förhandla om priset.

Räntor

En annan faktor att tänka på är räntorna. Nu har räntorna gått upp vilket gör att det blir dyrare att låna pengar. Jämför men med hur det var före 2022  kan det vara bättre att vänta tills de sjunker igen.

Slutord

Att köpa en sommarstuga kan vara en stor och spännande investering. Men det är viktigt att tänka på alla faktorer innan du tar beslutet att köpa. Om du har råd och hittar en sommarstuga som passar dina behov och budget kan det vara en bra tidpunkt att köpa. Men om du tror att priserna kommer att sjunka eller om utbudet är lågt kan det vara bättre att vänta.

FAQ

Vilken tid på året är bäst att köpa en sommarstuga?

Vissa människor föredrar att köpa under hösten eller vintern när priserna kan vara lägre, medan andra föredrar att köpa under sommaren när utbudet är högre.

Vad är den genomsnittliga priset för en sommarstuga i Sverige?

Enligt Svensk Mäklarstatistik låg genomsnittspriset på en sommarstuga på cirka 2,7 miljoner kronor under 2021. Men i dagsläget har priserna med stor sannolikhet sjunkit. (2023)

Vilka skatter och avgifter är inblandade i att äga en sommarstuga?

Sommarstugeägare måste betala fastighetsavgift, fastighetsskatt och eventuella kommunala avgifter.

Läs mer här: Sälja bostad 2023