• Bostad
 • BRF, Förvaltning, Service
 • Bygg & Renovering
 • Elektriker
 • Flytt & Transport
 • Handyman
 • IT, Data & WiFi
 • Mark & Tomt
 • Måleri & Tapet
 • Städ

Sälja bostaden 2023


Sälja bostaden. En gata med husrader på vardera sida, stilen är tidigt 1900 tal. Framför husen finns små inhägnade gräsplättar med små korta träd planterade.

Jag vill sälja bostaden och få bra betalt

Hur man bör göra om man vill sälja bostaden och få så bra betalt som möjligt.


1. Förbered din bostad:
När det blir dags att sälja bostaden så förbered dig noga. Det är bara en sak som gäller göra bostaden så attraktiv som möjligt för potentiella köpare. Det kan innebära att renovera eller uppdatera fasader och ytor, måla om, uppdatera inredning och så vidare.

2. Anlita en professionell mäklare:
En professionell mäklare har kunskap om lokala marknader och kan hjälpa dig att få ut det bästa priset för din bostad.

3. Marknadsför din bostad:
Det är viktigt att marknadsföra din bostad effektivt. Använd olika kanaler som sociala medier, olika typer av annonsering och bostadssajter för att nå ut till så många köpare som möjligt.

4. Våga förhandla:
Förhandla om priset med köparen för att säkerställa att du får ut det bästa priset.

Att pitcha för att sälja bostaden

Om du ska sälja din bostad ska du beskriva den på ett noggrant och detaljerat sätt. Fokusera på bostadens fördelar och försök att presentera den så att den tilltalar många olika typer av köpare. Berätta vad som är unikt och attraktivt med din bostad, såsom storleken, designen, placeringen, närheten till kommunikationer, bekvämligheter eller utrymmen som kan användas för olika ändamål.

Var noga med att beskriva alla fördelar så att köparna får en fullständig bild av din bostad. Berätta också om de övergripande omständigheterna som föreligger, såsom närheten till affärer, skolor och andra lokala faciliteter. Om det finns gröna ytor, rekreationsutrymmen eller annan landskapsarkitektur, måste du också nämna dem. Kom ihåg att varje detalj som du berättar om, så som åtkomst till bostaden eller möjligheten att parkera, kan ha stor inverkan på köparens beslut.

Sist men inte minst, berätta om alla uppdateringar och förbättringar som du har gjort. Det är också viktigt att informera om alla tekniska lösningar som finns, såsom säkerhetssystem, uppkopplade enheter eller smart home-system. Alla detaljer, även de mindre, är viktiga för att skapa en fullständig bild av din bostad och vad den har att erbjuda.

Tänk som en köpare argumentera som en säljare

Det finns flera saker att beakta när man letar efter en prisvärd bostadsrätt. En av de viktigaste faktorerna är läget. En bostadsrätt i centrala lägen kommer troligtvis att kosta mer än en bostadsrätt längre utanför staden.

En annan faktor som du kan påminna köparen om är att tänka på är storleken på bostaden. Marknaden för mindre bostäder är större då det inte är lika kapitalkrävande. D.v.s det finns relativt sett många fler köpare. Därför är mindre bostäder ofta dyrare per kvadratmeter.

Ju större bostadsrätten är, desto mer kommer den att kosta. Man kan alltså spara pengar genom att välja en mindre bostadsrätt med en bra planlösning. En bostadsrätt med ett bra utnyttjande av utrymmet kan vara mer prisvärd än en bostadsrätt med en dålig planlösning, även om den är lika stor.

Nyproducerat

Det finns också skillnader i pris mellan nyproducerade och äldre bostadsrätter. Nyproducerade bostadsrätter kommer sannolikt att vara dyrare än äldre bostadsrätter, men det finns fördelar med att köpa nyproducerat. Nyproducerade bostadsrätter är ofta i bättre skick och har modernare teknik och bekvämligheter. Du slipper också den kostnad som kan uppstå vid renoveringar av en äldre bostadsrätt. Samtidigt kan äldre bostadsrätter vara prisvärda om de har genomgått en omfattande renovering och uppgraderats med modern teknik och bekvämligheter.

8 saker inför att sälja bostaden

1.Börja med att städa ordentligt. Se till att alla ytor är rena och fria från damm och smuts.

2.Ta bort alla personliga saker som kan skapa en personlig stil. Det är viktigt att potentiella köpare ska kunna bilda sig en egen uppfattning om hur de vill att rummet ska se ut.

3.Se till att alla väggar är målade och se till att färgvalet är neutralt. Det är viktigt att färgvalet inte är för personligt.

4.Lägg till några dekorationer som ger rummet en personlig touch. Till exempel ta med några ljus, lägga lite kuddar eller en läcker matta.

5.Lägg till några nya möbler. Köp några nya stolar eller ett nytt bord som kompletterar rummet på bästa sätt.

6.Se till att alla lampor är i fungerande skick och att alla ljuskällor är rena och fräscha.

7.Se till att alla fönster är rengjorda och att alla gardiner är städade och uppdaterade.

8.Slutligen, se till att lägenheten har ett allmänt fräscht och inbjudande utseende.

Smarta tips från stylisten

 • Ta in en städfirma
 • Avlägsna privata detaljer
 • Måla gärna nytt med neutrala färger
 • Inred med moderna textiler t.ex. kuddar, mattor
 • Komplettera med moderna möbler
 • Komplettera med punkt belysning
 • Rama in med tavlor, sken dragna gardiner

Hitta dina tricks för att sälja bostaden

Läget är betydligt kärvare nu än på länge i hele landet. Men Stockholms bostadsmarknad sticker ut. Tiden det tar i dag att få sin bostad såld är betydligt längre än för ett år sedan.

För att sälja bostaden gör du klokt i att preparera din bostad maximalt. Räkna med att det kan ta månader innan affären är i hamn. Det har tillkommit en rad faktorer som gör hela processen svårare vilket påverkar både säljaren och köparen.

Fyll ut på visningarna. Bjud in vänner, bekanta och grannar. Mycket folk på visningarna tenderar att vara positivt för beslutsprocesser.

Använd sociala medier. Berätta att du är på gång att sälja bostaden och att det verkar vara stort intresse. Posta privata inlägg som filmer och bildspel i alla kanaler.

Bostadsmarknaden prognos. Husfasader mot en blå himmel.
Oro på bostadsmarknaden

Låt inte tankarna skena i väg allt för mycket. Det klart vi alla drömmer om att allt ska gå lätt och enkelt. Men riktigt så kanske det inte är alla gånger, ibland tar saker lite längre tid än man tror. Men för att det ska bli bra som möjligt så bör du ha lite kyla och sunt förnuft.

Att sälja bostaden i en tid då priserna sjunker kan kännas stressande. Speciellt om man själv befinner sig i en köpprocess. I nuvarande bostadsmarknad gör man klokt i att sälja först. Risken är att om du köper först innan du lyckats sälja bostaden du bor i är att du hamnar i en ännu mer stressande situation då du plötsligt måste sälja bostaden snabbt.

Tänk realistiskt

Frågor som, är det rätt tillfälle att sälja bostaden? Kanske ska jag avvakta för att få bättre betalt längre fram o.s.v. Var lugn det här typiska tankar som alla får som befinner sig i processen sälja bostaden eller köpa en ny. Men tänk så här får du mindre betalt än vad du hoppats på. Så är det sannolikt att även säljaren av bostaden du funderar på att köpa säljs till ett lägre pris.

Generellt bör man utgå från att priserna har gått ner. Nedgångar på 10 – 15% är inte ovanliga. Priserna i en normal bostadsmarknad kommer alltid röra sig både uppåt och neråt över tid.

En bra start är att hitta rätt mäklare

För att din försäljning ska bli så lyckosam som möjligt bör du träffa 2-3 mäklare före att du bestämmer dig. Väg dem mot varandra, hur bra affären blir kan många gånger bero på kemin mellan dig som säljare och din mäklare.

En viktig detalj för att lyckas sälja bostaden till rätt pris är hur bra din mäklare kan området. Läs mer här: Hitta rätt mäklare.

Var transparent med fakta

Förtroende är en nyckel faktor om du ska lyckas fånga rätt köpare. Det är många saker som behövs hålla koll på. En fråga som senaste åren kommit mer i fokus på den svenska bostadsmarknaden är att få koll på hur Ekonomin i en förening ser ut. Här är det givetvis många faktorer en är att det är inte helt enkelt att förstå hur man ska tolka en balans och resultaträkning, det är faktiskt inte många som gör. Ett tips är att ta hjälp av någon som är van att läsa ekonomiska handlingar.

Transparens en förtroende nyckel

 • Var tydlig erbjud föreningen årsredovisning
 • Berätta om föreningens lån, räntekostnader
 • Beskriv underhållsplanen hur ser den kalkylen ut
 • Intäkter från ev kommersiella lokaler
En yngre man sitter tillsammans med en betydligt äldre gråhårig man. De håller i ett dokument som de bägge leende intresserat läser.

Våga bryta isen

Att våga bli lite mer ”förtrolig” med en köpare, speciellt köpare som påminner om dig själv, i fråga om situation, fas i livet och ekonomi o.s.v. kan vara ett bra grepp.

Informera. Var öppen med personliga erfarenheter. Sänk trösklarna genom anknytning. Enkel psykologi som funkar för att få igång samtalet. Berätta t.ex. om egna upplevda erfarenheter som rör köp av bostad. – vi hörde med fler banker, vi kollade först med fler låneaktörer m.m.

Alltså dela med dig av personliga erfarenheter är ett sätt att visa köparen att ni två delar liknande problem och frågor i bästa fall visar det på att just du vill lite mer än att bara sälja.

Bra kommunikation kan t.ex. vara subtila tips på

 • Mäklare
 • Bolåneförmedlare
 • Stylister

Film engagerar mer än stillbilder

Film engagerar mer än stillbilder. En kort film på t.ex.10-12 sekunder kan lättar bli viral än stillbilder. Lyckas du fånga bostaden och ditt erbjudande med en kort film så har du stora chanser att fler kommer till visningen. Givet att du lyckas fånga känslan. En film på 10-12 sekunder blir givetvis inte så faktaspäckad. Försök istället fånga dina 3 bästa försäljningsargument som ”rubriker” i filmen.

Tänk kreativt bättra på utseendet på din bostad

 • Ta bort alla gamla saker som inte längre används.
 • Måla om väggar och tak för att skapa en mer luftig och ny känsla.
 • Uppdatera fönster och dörrlister för att göra bostaden mer modern.
 • Lägg till nya gardiner och mattor för att skapa ett hemtrevligt intryck.
 • Byt ut gamla möbler och tillbehör mot modernare modeller.
 • Lägg till en ny, gräsbevuxen yta för att förbättra trädgården.
 • Installera energieffektiva apparater för att minska energiförbrukningen.
 • Lägg till en fräsch trädgårdsaltan eller ett träd för att förbättra utseendet.
 • Lägg till lite dekorationer för att ge bostaden ett personligt intryck.
 • Städa upp ogräset och annat ogräs runt huset för att förbättra utseendet.
 • Uppdatera belysningen för att skapa ett inbjudande intryck.
 • Lägg till nytt golv till trötta områden för att göra bostaden mer inbjudande.

Så var bostadsmarknaden 2022

Bostadsmarknaden i Stockholm var mycket aktiv under första halvåret 2022. Räntehöjningar samt inflation gjorde att en kraftig avmattning tog fart under hösten.

Underliggande faktorer som efterfrågan på bostäder har varit fortsatt stark under året. Priserna på bostäder i Stockholm har sjunkit med i snitt 5 procent för lägenheter samt med 8 procent för villor.

Det pågår fortsatt nya bostadsprojekt och fler är under planering eller under byggnation. Dock har småhusmarknaden till stor del avstannat helt. Covid-19-pandemin har också fortsatt påverkat bostadsmarknaden i Stockholm under 2022. Men även högre materialpriser samt förseningar har gjort att tempot i marknaden gått ner.

Ökande räntor och fallande bostadspriser

Enligt en nyligen genomförd mätning från Hemnet, såldes under det fjärde kvartalet 2022 45% färre nya bostäder i Sverige. Försäljningen av nybyggda bostäder drabbas extra hårt då köparna oroar sig för minskande bostadspriser och ökande räntor.

Under det fjärde kvartalet 2022 minskade antalet sålda lägenheter med 43% jämfört med samma period året innan. När det gäller antalet sålda nybyggda hus och radhus, var minskningen imponerande 60% under kvartalet.

Läs mer här: Svd 2023.01.28

Bostadsmarknaden prognos 2023

Räntor och inflationsutveckling är det som fortsatt har störst påverkan på prisutvecklingen.

Efterfrågan:
Efterfrågan på bostäder i Stockholm är vanligtvis hög på grund av den starka ekonomin och att många företag och organisationer har sina huvudkontor i staden. Det finns också en stor inflyttning till Stockholm, så efterfrågan på bostäder kan förväntas vara fortsatt stark år 2023.

Nybyggnation:
Tillväxten på nya bostäder i Stockholm just nu är relativt hög, med många nya bostadsprojekt under planering eller byggnation. Detta kan leda till att det blir en ökad utbud av bostäder år 2023, vilket påverkar priserna.

Prisutveckling:
Priserna på bostäder i Stockholm har stigit kraftigt de senaste åren, och det är inte sannolikt att trenden kommer att fortsätta 2023. En ökad utbud av bostäder kan leda till att priserna stabiliseras eller till och med sjunker. Om efterfrågan fortsätter att vara hög kan det bidra till att hålla priserna uppe.

Räntor:
Riksbanken förväntas fortsätta med räntehöjningar för 2023 många räknar med att styrräntan under 2023 första halvåret kommer närma sig 3%. Räntorna på bolån har varit låga de senaste åren, vilket har gjort det lättare för människor att köpa bostäder. Om räntorna höjs år 2023 kan det påverka människors förmåga att köpa bostäder, vilket kan påverka prisutvecklingen.

Inflation:
Inflationstrycket räknas vara fortsatt högt. Att någon dämpning inte är att räkna med före tredjekvartalet 2023.

Pandemin:
Om nya utbrott av Covid-19 sker kommer pandemin fortsatt påverka många marknader, inklusive bostadsmarknaden. Det är oklart hur pandemin kommer att påverka bostadsmarknaden år 2023, men det finns risk för att efterfrågan på bostäder kan minska om ekonomin fortsätter att påverkas negativt.

Vad kan man förvänta sig av bostadsmarknaden 2023?

Efterfrågan:
Efterfrågan på bostäder kan variera beroende på vilket bostadssegment det gäller. Till exempel kan efterfrågan på lägenheter vara högre än efterfrågan på villor, beroende på olika faktorer såsom pris, storlek och läge.

Utbud:
Utbudet av bostäder inom olika bostadssegment kan också påverka prisutvecklingen. Om det finns ett stort utbud av lägenheter men ett begränsat utbud av villor, kan det påverka priserna på de olika bostadssegmenten.

Prisnivåer:
Prisnivåerna för olika bostadssegment kan variera kraftigt. Till exempel kan priserna på villor vara högre än priserna på lägenheter i samma område. Om prisnivåerna för ett bostadssegment redan är höga kan det vara svårt att se en stor prisförändring, medan det kan finnas större potential för prisförändringar i bostadssegment med lägre prisnivåer.

Läge:
Läget kan också påverka prisutvecklingen inom olika bostadssegment. Bostäder i centrala lägen kan ha högre priser än bostäder längre utanför centrum, oavsett om det handlar om lägenheter eller villor.

Rött timmerhus med tegeltak och brygga.
Den Vita träsoffan på bryggan ser inbjudande ut

Bostadsmarknaden nuläge priser.

Läs mer här DN Artikel 2023.01.01.