• Bostad
 • BRF, Förvaltning, Service
 • Bygg & Renovering
 • Elektriker
 • Flytt & Transport
 • Handyman
 • IT, Data & WiFi
 • Mark & Tomt
 • Måleri & Tapet
 • Städ

Bostadspriser på väg ned?


Bostadspriserna är på väg att plana ut. Vi ser en byggnad artonhundratals fasad.

Bostadspriserna på väg att plana ut 2023

Snittpriserna per kvm är på väg ned. Ett trendbrott kan vara på väg.

Månadsstatistiken för december 2022 visar att höga räntor, inflation och elkris gör att prisnedgången fortsätter.

Bostadsmarknaden 2023 är avvaktande. Vilket bekräftas av Mäklarsamfundet. Man berättar även att det finns gott om bostäder till försäljning på marknaden just nu.

Just nu är det är bara bostadsrätter i Storstockholm som har ett medelslutpris över utgångspris.

Det såldes 22 381 bostadsrätter och 10 777 villor i landet mellan oktober och december förra året. Det kan jämföras med 30 333 bostadsrätter och 13 435 villor under samma period 2021.

Antalet sålda bostäder föll med drygt 26 procent för bostadsrätter respektive 20 procent jämfört med under samma period 2021.

Snittpriset gällande hela landet sjönk med 3 procent för villor och med 1 procent när det gäller bostadsrätter under december.

Genomsnittsvillan i Storstockholm kostade i december 6,34 miljoner kronor – att jämföra med 6,7 miljoner kronor under november.

Kvadratmeter­priset för bostadsrätter som såldes i Storstockholm låg i snitt på  59 025 kr Priserna på bostadsrätter i stor Stockholm har varit oförändrat de senaste tre månaderna.

Man ser nu att prisfallen börjat mattas och bostadsrättspriserna börjar stabiliseras i storstadsregionerna, men någon återhämtning är inte att vänta före tidigast sista kvartalet 2023.

Mäklare beskriver det som att marknaden ”är på gång igen”. Det syns speciellt i storstäderna där man redan nu ser fler besökare på bostadsvisningarna i början av 2023. Samtidigt har utbudet inte hunnit öka så mycket ännu vilket ger en starkare marknad”, kommenterar bl.a. mäklare från fastighetsmäklaren Erik Olsson.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling nämner att villamarknaden är fortsatt pressad och att det bland potentiella husköpare finns en rädsla för att drabbas av fortsatt höga räntor och elpriser i kombination med inflation.

Jag måste sälja först

Just nu är det inget topptillfälle ( 2023. Jan) att sälja, det är inte för någon. Men vad gör man om man måste sälja?

Det man kan göra är att i alla fall kolla av intresset t.ex. att lägga upp sin bostad som en gratisannons. Som en strategi för att plocka in kommentarer och pejla intresset.

 • Skapa egna annonser i relevanta grupper på Facebook.
 • Bloggar. Många bloggare vill gärna ha redaktionellt innehåll.
 • Instagram, hash-taggar du brett kan du nå ut till många.
 • Här på Yabado har vi en sektion för Tips, Råd och Inspiration där kan du skapa inlägg, text, bild eller film.

En viss tröst är det att prisnedgången drabbar alla. Så att köpa en ny bostad blir även billigare.

Bostadsmarknaden prognos för 2023

Räkna med fortsatt prisfall

Enligt en prognos (Januari 2023) från Statliga SBAB så har priset på bostäder i Sverige sjunkit i snitt med 17 procent. Samtidigt säger man att priserna kommer sjunka ytterligare. En stabilisering av priserna väntas först när priserna sjunkit med 22 procent under toppnoteringarna från 2022. Då vänder det upp igen medan andra ekonomer spår att priserna ska fortsätta falla ner till 27 procent före det att priserna vänder uppåt.

Läs mer här: Svd Artikel 2023.01.04

Inflation och Räntan 2023

Inflationstakten i Sverige landade enligt SCB på 10,2 procent i december vilket var en ökning från 9,5 procent föregående månad. Analytikerna hade i snitt väntat sig att siffran skulle landa på 9,7 procent medan Riksbanken i sin senaste prognos spådde 9,1 procent. 

Räntor och inflationsutveckling är det som fortsatt har störst påverkan på prisutvecklingen.

Riksbankens nästa räntebesked 2023 lär bli den 9 februari. Då man förväntas höja styrräntan med 0,50 procentenheter till 3 procent. Swedbank och SEB har annonserat för att det finns risk för ytterligare en höjning på 0,25 procentenheter i april. 

Räntor:
Riksbanken förväntas fortsätta med räntehöjningar för 2023 många räknar med att styrräntan under 2023 första halvåret kommer närma sig 3%. Räntorna på bolån har varit låga de senaste åren, vilket har gjort det lättare för människor att köpa bostäder. Om räntorna höjs år 2023 kan det påverka människors förmåga att köpa bostäder, vilket kan påverka prisutvecklingen.

Inflation:
Inflationstrycket räknas vara fortsatt högt. Att någon dämpning inte är att räkna med före tredjekvartalet 2023.

Pandemin:
Om nya utbrott av Covid-19 sker kommer pandemin fortsatt påverka många marknader, inklusive bostadsmarknaden. Det är oklart hur pandemin kommer att påverka bostadsmarknaden år 2023, men det finns risk för att efterfrågan på bostäder kan minska om ekonomin fortsätter att påverkas negativt.

Vad kan man förvänta sig för 2023?


Efterfrågan:
efterfrågan på bostäder kan variera beroende på vilket bostadssegment det gäller. Sannolikt kommer efterfrågan på mindre objekt vara högre än större.

Utbud:
Utbudet av bostäder inom alla bostadssegment kommer sannolikt generellt öka.

Priser:
Prisnivåerna för olika bostadssegment kommer variera kraftigt. Till exempel kan priserna på villor vara högre än priserna på lägenheter i samma område. Sannolikt är lägre potential för prisförändringar nedåt i bostadssegment med mindre bostäder

Rött timmerhus med tegeltak och brygga.
Den Vita träsoffan på bryggan ser inbjudande ut

Läs mer om Bostadsmarknaden