• Bostad
 • BRF, Förvaltning, Service
 • Bygg & Renovering
 • Elektriker
 • Flytt & Transport
 • Handyman
 • IT, Data & WiFi
 • Mark & Tomt
 • Måleri & Tapet
 • Städ

Hitta rätt fastighetsmäklare


Bild spel ex pa makannons. Nybrogatan 76 5

Hur hittar jag rätt fastighetsmäklare?

När du anlitar en fastighetsmäklare är det viktigt att du gör lite research för att hitta en mäklare som passar dina behov och budget. Här är några saker du kan tänka på när du väljer en fastighetsmäklare:

Erfarenhet:
Se till att välja en mäklare som har erfarenhet av att sälja fastigheter som liknar din.

Lokalkännedom:
En mäklare med kunskap om den lokala marknaden och området där din fastighet finns kan vara till stor hjälp när det gäller att sätta rätt pris och att hitta rätt köpare.

Kontrakt:
Läs igenom mäklarens kontrakt noga och se till att du förstår vad som ingår i tjänsten. Fråga om det finns några avgifter eller kostnader som inte är inkluderade i mäklararvodet.

Mäklararvode:
Vilken är ersättningsmodellen, provision, fast arvode eller en mix?

Referenser:
Be mäklaren om referenser från tidigare kunder och ta reda på vad de tyckte om tjänsten.

Marknadsföring:
Fråga mäklaren hur de planerar att marknadsföra din fastighet och se till att du är nöjd med planen.

Kommunikation:
Välj en mäklare som du känner dig bekväm att prata med och som du tror kommer att hålla dig uppdaterad under hela försäljningsprocessen.

Här kan du Kolla vad som gäller

Mäklarsamfundet har en site för den som vill läsa in sig på vad som exakt gäller. Här kan du få mer detaljerad information om hur regelverk m.m. fungerar och hur det tillämpas.

Mäklararvode

Snitt arvodet för en lgh försäljning 2022 i Stockholm 59.000 kr

Mäklararvoden är den avgift som en mäklare tar för att hjälpa till att sälja ett hus eller en lägenhet. Det finns olika sätt att beräkna mäklararvodet, men vanligtvis baseras det på en procentsats av det slutgiltiga försäljningspriset. Mäklararvoden kan variera beroende på olika faktorer, såsom mäklarens erfarenhet, den lokala marknaden och svårighetsgraden av försäljningen.

I Sverige är det vanligt att mäklaren tar en procentsats på mellan 1,5% och 3,5% av försäljningspriset som mäklararvode. Vissa mäklare kan också ta ut en fast avgift, oavsett försäljningspriset. Detta är oftast lägre än procentsatsen baserat på försäljningspriset, men kan ändå vara en betydande kostnad för säljaren.

Mäklararvodet betalas vanligtvis av säljaren, men det kan också vara en del av köpeskillingen som betalas av köparen. Detta kan vara fallet om det är en förhandlingsfråga mellan parterna, eller om det anges i försäljningsavtalet.

Det är viktigt att förstå att mäklararvodet är en professionell tjänst som kräver en hög nivå av kunskap och erfarenhet för att hjälpa till att sälja en fastighet. Mäklaren hjälper till att marknadsföra fastigheten, förhandlar om försäljningsvillkoren, håller kontakt med köpare och säljare och hjälper till att lösa eventuella problem som kan uppstå under försäljningsprocessen. Därför är mäklararvodet ofta värt pengarna för den som vill sälja en fastighet på ett effektivt och stressfritt sätt.

Lista Stockholms kommun 2022

 • Snitt pris per kvm i Stockholm 107.000 kr
 • Snitt arvode till mäklare i Stockholm 59.000 kr (för en bostadsrätt)
 • Snitt arvode till mäklare i Stockholm 89.000 kr (för en Villa)

Ersättningsmodeller

 • Fast arvode
 • Rak provision
 • Mixad

Vad ska ingå?

 • Fotografering
 • Mäklarens normal arbete t.ex. sköta kontakter, arr visningar, hämta in info m.m.
 • Styling (inte alltid)
 • Annonsering och marknadsföring på egen plattform
 • Hemnet samt övriga tillkommer vanligtvis
 • Hålla koll på budgivning
 • Upprättande dokument och avtal
 • Kontakt med banker, samordning, avtalsskrivning
 • Deklaration av försäljningen

Hitta fastighetsmäklare stockholm

Mäklaren som kan området bäst lyckas bäst

En områdesspecialist är guld värd. Har din fastighetsmäklare erfarenhet från området du bor i och dessutom kan visa upp resultat från tidigare försäljningar i området så är det en mycket bra början. En mäklare med bra kunskaper om området ska enkelt och snabbt kunna berätta om utbudet av skolor, dagis, vårdcentral, parkeringsmöjlighet och butiker för en ev köpare. Kan man inte på ett övertygande sätt pitcha fördelarna med att bo i ditt område ska du hitta en annan m

fastighetsmäklare

Glöm inte, gör en lista

Hur många dagis finns det i området vilka är skolorna i området närmaste vårdcentral osv är ofta frågor kommer upp. Nyckeln till en lyckad försäljning är rätt fastighetsmäklare med bra kunskaper om ditt område. Du ska helt enkelt hitta en mäklare som är områdesspecialist alla andra går bort. Många gånger då bostaden inte sålts eller när man hört historier om hur säljaren fått mindre betalt än vad man tänkt sig kan det bero på att mäklaren saknar kunskap om området alltså bristande engagemang eller att mäklaren bara stressat igenom affären för att kunna gå vidare till nästa affär.

 • Skolor, Dagis, Vård, P-platser
 • Miljö, bullrar det från angränsande ytor
 • Stäm av skillnader dag resp kvällsmiljö
 • Restauranger, butiker
 • Kvällsöppna verksamheter

Glöm inte att buller eller ljud från omkring liggande lokaler kan låta olika beroende på tidpunkten på dagen. T.ex. om det finns butiker i angränsande fastigheter som får tidiga morgon leveranser så lär det störa. Eller restauranger som har ventilationskanaler som luktar, bara för att man gillar doften av nybakade bullar så är det ingen garanti för att man gör så efter ett tag, om doften finns där hela dagarna lär även den mest bullglade krokna efter några månader.

Förberedelser

Vad ska man tänka på när man flyttar in i ett nytt bostadsområde?

Utforska området:
Innan du flyttar in kan det vara bra att göra lite research om området du ska flytta till. Ta reda på vad som finns i närheten, såsom affärer, skolor, parker och kollektivtrafik.

Anslut dig till nätverk:
Ett bra sätt att lära känna människor i ditt nya område är att ansluta dig till lokala nätverk, såsom en förening eller en grupp på sociala medier för boende i området.

Införliva dig i samhället:
Ta chansen att lära känna dina grannar och delta i lokala händelser och aktiviteter. Detta kan hjälpa dig att känna dig hemma i ditt nya område.

Skaffa rutiner:
Efter att du har flyttat in kan det vara bra att skapa rutiner för saker som att handla, gå promenader eller träna. Detta kan hjälpa dig att känna dig mer hemmastadd i ditt nya hem.

Var försiktig med saker som rör din säkerhet:
Var extra observant på din omgivning och se till att du har bra lås och säkerhet i ditt hem.

Var beredd på förändringar:
Det kan ta tid att vänja sig vid att bo på ett nytt ställe och det är vanligt att det kan vara utmanande att anpassa sig till förändringar. Var beredd på att det kan ta lite tid att känna sig helt hemma i ditt nya område.

Kontakta en fastighetsmäklare

Kolla upp om mäklaren har varnats

För att checka av om din mäklar blivit varnad så kan du bl.a. kolla upp om mäklaren finns med på svarta listan på Råd & Rön. Det är Fastighetsmäklarinspektionen som delar ut varningar.

Fastighetsmäklare med varningar läs mer här: FMI

Köpare, Säljare och Fastighetsmäklare i utdragen tvist.

Paret som i 8 år kämpar för att få behålla drömhuset.

”Tips!”, skrev mäklaren i mejlet. ”Denna bostad kommer inte att läggas ut på Hemnet eller vår hemsida.” Det var då i oktober 2014 som mardrömmen började nu 8 år senare pågår den fortfarande.

Ett surrealistisk historia som innehåller allt från kriminella bedragare i lyxförpackning till en Fastighetsmäklare som gör allt för att slippa undan ansvar.

Läs hela artikeln här: Svd 2023.01.14